Manojlović: "Potez iznuđen, panike nema"

Tvrdili su da smo zemlja košarke, ubeđivali nas da su nam fudbaleri lavovi. Za sve to vreme vaterpolisti su osvajali trofej za trofejom, navikli nas na to da je polufinale neuspeh.

Izvor: Vladimir Novakoviæ

Ponedeljak, 26.06.2006.

23:03

Default images

Onda je došao referendum. Države su se i ranije razdvajale, ali se podrazumevalo da sportisti zajedno nastupaju do kraja tekućeg ciklusa (ČSFR, SSSR). Ne i na Balkanu. Devedesete su se prelile na teren kada je Jurij Zdovc napustio saigrače u Rimu, ali je za tadašnja razdruživanja postojalo jasno opravdanje – između tadašnjih republika pala je krv.

U maju 2006. Crna Gora je napustila Državnu zajednicu u okolnostima koje su onoliko plišane, koliko mogu biti u ovom uglu planete. I posle velike buke u našoj javnosti oko ćutanja Vlade Srbije, Koštuničin kabinet je preduhitrio dobar deo kolega iz Evropske unije.

Lige su završene mirno, uz samo sporadične incidente tamo gde ih ima i kada navijače klubova ne dele vera i nacija. Fudbaleri su u nemačku golgotu krenuli zajedno, a planovi košarkaša, odbojkaša i odbojkašica o zajedničkom odlasku u Japan i dalje izgledaju dovoljno čvrsto.

Problem je nastao tamo gde smo i dalje najjači. Vaterpolo selekcija, koja je koliko pre nedelju dana osvojila FINA kup usred Budimpešte, po svemu sudeći neće nastupati zajedno na šampionatu Evrope čiji će domaćin biti – Beograd.

Crnogorski igrači nisu došli na pripreme, koje se obavljaju u Novom Sadu (gde se za vikend igra prvi turnir Svetskog kupa), a sukob VSS i VSCG sve je dublji. Selektor Nenad Manojlović još uvek nije siguran na koje igrače može da računa u dva velika takmičenja koja su preostala ovog leta.
Teško je u ovom trenutku odgovoriti. U svakom slučaju moramo proći celu proceduru – sastanak Upravnog odbora Vaterpolo saveza SCG. Tu treba izvesti razdruživanje na pravi način“.

Za Svetsku ligu, do čijeg početka je ostalo nekoliko dana, igraće ad hoc sastav, bez najiskusnijih, koji su na odmoru posle budimpeštanskog trijumfa.

Sada nastavljamo da radimo sa igračima koji su nam dostupni, pošto su oni stariji na odmoru. Samim tim igraće mlađi igrači koji su se odazvali pozivu i 1987. godište“.

Manojlović kaže da će leto biti iskorišćeno i za kvalitetan rad sa igračima od kojih se očekuje da u budućnosti preuzmu potpunu odgovornost na sebe.

Na kraju krajeva, na taj način počinjemo pripreme mlađih igrača ne samo za Evropsko prvenstvo, jer na njemu će igrati i stariji igrači, već i za buduća takmičenja“.

Selektor insistira na tome da je Savez bio spreman za ovakav rasplet.

Na neki način ovo je za nas iznuđen potez, ali u svakom slučaju nema panike. Imali smo rešenje, imamo ga i dalje“.
Uprkos tome što će u Svetskoj ligi nastupati kombinovana selekcija, cilj je najmanje polufinale.

Pokušaćemo da kroz Svetsku ligu stignemo do polufinala, bez obzira na to što je reprezentacija podmlađena. Posle toga cilj je da se pripremimo na najbolji moguć način za Evropsko prvenstvo u Beogradu“.

U ovom trenutku je verovatno najmanje bitno ko je u celoj situaciji kriv. Motivi definitivno nemaju veze sa sportom,a  rešenje cele situacije još uvek nije izvesno.

Ne mogu da kažem ništa definitivno dok ne prođemo sve nadležne organe jednog i drugog saveza. Moramo izvršiti razdruživanja, situacija je iznudila takav potez“.

Manojlović insistira na tome da kao selektor nema pravo na iznošenje privatnog stava do institucionalnog rešenja situacije.

„Ja o svemu tome svakako imam svoje mišljenje, ali niti želim da ga iznosim, niti smatram da imam pravo na to, bar dok organi Vaterpolo saveza SCG ne donesu odluku. Posle toga odluku mora da donese i Vaterpolo savez Srbije, jer mandat VSSCG uskoro ističe“.

Dok se savezi ne dogovore, igrači i selektor imaju dovoljno posla, jer takmičenja neće čekati na rasplet u savezima Srbije i Crne Gore.

Moramo da iskoristimo na najbolji način to vreme koje nam predstoji za sve ostalo, a ja do tada nemam pravo da govorim formalno“.

Manojlović i njegovi puleni od vikenda u Novom Sadu igraju na prvom turniru Svetske lige. Evropski šampionat na bazenima Beograda igra se tokom prve dekade septembra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: