Okuka: "Nismo postigli maksimum"

Dan posle ispadanja u polufinalu Evropskog prvenstva mladih reprezentacija selektor Dragomir Okuka je razgovarao sa novinarima prenevši im utiske, ne samo sa utakmice protiv Ukrajine već i sa čitavog turnira.

Izvor: Aleksandar Stojanoviæ

Petak, 02.06.2006.

21:56

Default images

Okuka, koji je od Milorada Kosanovića preuzeo reprezentaciju tokom kvalifikacija, bio je tužan zbog ishoda utakmice na stadionu Munisipal u Aveiru, ali nije bio razočaran igrom.

"Videli ste, sreća je sastavni deo fudbala. Nismo mogli ništa više. Dali smo sve od sebe. Mislim da smo zaslužili pobedu tokom 120 minuta, tada je trebalo da pobedimo. Tužni smo ali nismo razočarani. Bili smo jaki kao kolektiv, bilo je dobre, lepe, atraktivne igre, dobrih akcija... Bila je to dobra utakmica, puna tempa i ritma, vrlo čist meč".

"Uspeli smo da napravimo najteže, a to je da učinimo da ova generacija nastupa i igra timski. Šteta što tu nisu bili povređeni i suspendovani igraci Lazović, Vučinić, Trišović".

"To je nijansa koja nam je nedostajala da možda uzmemo i titulu. A bili smo jako blizu, bez obzira ko je u finalu. Videli bi ste da bi meč sa Francuskom bio potpuno drugačiji. Kažem vam, gledao sam ponovo utakmicu. Mi smo Francuskoj stvorili osam prilika i imali dve stopostotne šanse. Oni su imali četiri prilike i dali nam dva gola. Osim toga igrali su rasterećeni, videli ste protiv Holandije kad se mora pobediti kako je sve drugačije".

Činjenica je ipak da tim nije dao gol na tri od četiri utakmice na turniru, i u još dva produžetka.

"Da smo mi imali zdravog Vučinića protiv Ukrajine, mi bi smo njih glatko dobili. To je razlika između vrhunskih fudbalera i ostalih koji nisu na tom nivou. Nema više danas u svetu fudbala, pogotovo ne na ovakvim turnirima, luksuza da promašiš dve, tri stopostone prilike i da misliš da ćeš ih imati još dve ili tri. Zato smo mi morali da dajemo golove u prilikama koje smo imali".

Ipak "plavi" su imali šansu da prođu i na penale.

"Neću da se pravdam ali penali su zaista lutrija. Kada se došlo do penala pitao sam ko ne želi ili se ne oseća sposobnim da šutira. Javili su se Stepanov, Biševac i Krasić koji nikada nisu šutirali penale. Od ostalih igrača, ja sam odredio ko ce šutirati s tim da je Boško Jankovic tražio da šutira prvi penal. Kako je krenulo mislio sam da će svi doći na red".

I dalje ostaje problem postizanja golova tokom igre...

"Znao sam da je posle povrede Vučinića nama bilo teško da damo gol. Zato smo pokušali igru da prilagodimo svojim mogućnostima. Videli ste da ovde nema puno golova, a računali smo i da će neki vezni igrači postići gol".

"Nedostajala nam je nijansa, jedan dobar špic".

Na konferenciji za medije Okuka je nagovestio oproštaj od mlade reprezentacije.

"Mislim da je za mene ova priča završena. Ističe mi ugovor sa Savezom. Videću šta dalje. Biću uz seniorsku reprezentaciju na SP gde ću gledati naredne protivnike. Taj dogovor odavno postoji. Ne znam šta dalje, videću... Naravno da bih voleo da vodim ekipe koje će se boriti za titulu ili Ligu šampiona, ali ne znam da li ću uspeti u tome. Videću... Ono što mi je žao je da znam da ova generacija nije rekla poslednju reč, da je mogla više. Kada god sam odlazio iz ekipa i sa Bečejem, i iz Čukaričkog, Legije... znao sam da sam sa tim timovima dostigao maksimum i da iz njih ne mogu više da izvučem. U ovom slučaju nije tako, mislim da je ova ekipa mogla još više... Nismo zajedno dali sve što smo mogli".

Okuka je bio daleko otvoreniji nego tokom turnira, a u priči su se nazirali problemi koje je imao. Novinari su znali za većinu ali je selektor prvi put govorio o njima.

"Lakše je voditi seniorsku reprezentaciju nego mlade. Mnogo je bilo teško voditi ovu selekciju. Bilo je ovde svačega, i ovakvih i onakvih saveta, i ovakvih i onakvih želja... Veliki uspeh je što smo uspeli da dovedemo ovu ekipu, najbolje čime raspolažemo, u Portugal. Ali nije sve lako uklopiti. Sasvim je normalno da dođe do sukoba. Hiljadu puta sam rekao da sam imao ove igrače u klubu davno bi završili kod mene, ali ovde, na turniru bio je viši cilj u pitanju".

Selektor Okuka je pristao i da pojedinačno oceni učinak igraca koji su nastupali i njihovu igračku budućnost.

Vladimir Stojković – Nema zbora, on je naša budućnost. Nema tu šta kod njega da se kaže, sve ste videli. Izuzetan golman.

Branislav Ivanović – Izuzev prve utakmice pokazao je da mnogo vredi. Na poslednje tri utakmice igrao je odlično i nije bio sporan.

Milan Stepanov – Nikada nisam sumnjao u njega. Igrao je izuzetno u doigravanju protiv Hrvatske. Tokom karijere igrao je čas libera, čas štopera, ali sada se sjajno snašao i veliko je osveženje za ovaj tim.

Milan Biševac – Takođe nikada nije bio sporan. On je veoma perspektivan igrač.

Marko Lomić – Lomić može da bude veoma dobar igrač ako popravi neke stvari u razmišljanju, on zna koje. On je takođe jedan od igrača koji je zadovoljio.

Ivan Todorović – Ono što sam ja od njega očekivao on je odradio. Odradio je maksimalno. To je ono što smo tražili od njega.

Nenad Milijaš – Izrasta u odličnog igrača. Pre prve utakmice protiv Nemačke smo razgovarali jer je hteo objašnjenje zašto nije u startnoj postavi. Mislio je da je zaslužio. Objasnio sam mu i on je to na pravi način prihvatio. U sledećim utakmicama dokazao je da mu je mesto u startnoj ekipi.

Dušan Basta – Osim poslednje utakmice on nije igrao na nivou svojih mogućnosti. On je jako korektan i disciplinovan momak koga moraš istrpeti i sačekati da proigra. Potvrđena vrednost. I zato je zaslužio da ga čekamo.

Boško Janković – On ima problema i sa samim sobom i sa kolektivom. Ako ih ne reši imaće velikih nevolja u karijeri. Za njega se bojim. On fudbalski ima sve, ali u glavi mora da reši neke probleme.

Miloš Krasić – Veliki potencijal, budućnost. Previse se igra sa loptom ali to je podlozno promenama. Pokazao je zasto je tu ali moze vise i dalje.

Milan Purović – Imao je nesreću da nije igrao mnogo u Zvezdi ove sezone. Kao i nesreću da mora da igra sam u špicu u reprezentaciji. Igrač koji mora još mnogo da radi individualno. Kao centarfor moraš da ulaziš u šanse i da daješ golove iz tih šansi. Verujem da će sledeći put iz prilika u kojima je bio postizati golove.

Duško Tošić – Za taj levi bok naša seniorska reprezentacija u budućnosti ne treba da brine. Imamo Tošića. On je 1985. godište i ima pravo nastupa i u narednom ciklusu.

Simon Vukčević – On je trebalo da bude ta prevaga, nažalost došao je nezainteresovan i za trening i za utakmice. Mora daleko više i bolje jer ima potencijal. Kao i Janković i on neke stvari mora da reši sa soboom.

Dejan Milovanović – On je odigrao sjajnu sezonu u Crvenoj zvezdi. Ima kvalitet. Posle prve utakmice nije imao dovoljno volje da se nametne na treninzima. U polufinalu je odigrao solidno, ali mislim da nam je nedostajala njegova forma. Za bolji rezultat nedostajala nam je igra Milovanovića iz Zvezde, njegovi šutevi, dodavanja, prodori...

Nemanja Rnić – Odigrao je sasvim korektno protiv Ukrajine. Ima budućnost. Imao je tešku povredu, a zaslužio je da bude ovde sa nama.

Na kraju selektor je ocenio i sam sebe:

"Mislim da sam zaslužio prelaznu ocenu. Mozda 3+, jer nismo prošli u finale. Rekao sam, nije lako voditi ovu ekipu. Uspeo sam da ekipa igra onako kako smo hteli protiv Ukrajine i Portugala, i protiv Hrvatske u doigravanju. To mi čini veliko zadovoljstvo. Možda sam pogrešio prema nekim igračima ali nijedna greška nije bila iz zle namere. Što se ovog turnira tiče, i utiska iz utakmice sa Ukrajinom, naučio sam da trener može uticati da ekipa igra onako kako trener hoće, da trener poseduje tu snagu da natera ekipu da igra onako kako on želi".

Dragomir Okuka i veći deo stručnog štaba otputovali su iz Portugala za Beograd u petak popodne. Za Beograd su krenuli i Vladimir Stojković i Dušan Basta. Oni će se pridružiti saigračima iz seniorske reprezentacije za nekoliko dana. Ostatak ekipe putuje u domovinu u subotu popodne.

Utakmica za treće mesto se ne igra, a već naredne godine u Holandiji se igra sledeće prvenstvo Evrope za mlade reprezentacije. UEFA je želela da izbegne poklapanje sa evropskim i svetskim prvenstvima za seniore.

U avgustu počinju kvalifikacije u kojima ce učestvovati reprezentacija Srbije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

31 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: