Vizneski za B92: Pokušaću da zaigram u NBA

Plejmejker Crvene zvezde, Endrju Vizneski, najbolji je strelac tima u Gudjer ligi. Uz to, proveo je najviše vremena na terenu, vodeći je asistent i kradljivac lopti. Istina, vodi i po broju izgubljenih lopti, ali većina njih došla je početkom sezone, kada se "Viz" još nije najbolje snalazio u novom okruženju. Vizneski sada deli minute sa novim pojačanjem Zvezde, Džerodom Hendersonom.

Milan Pavlica, novinar B92
Podeli

Nekadašnji plejmejker američkog koledža Senteneri očekuje uspešan nastavak sezone u crveno-belom dresu i nada se da će jednog dana ponovo dobiti šansu da udje u neki od NBA timova, kao što je to bilo uoči dolaska u Crvenu zvezdu...

Igrao sam sa Toronto Reptorsima i Sakramento Kingsima u letnjoj ligi. Proveo sam pripremni period sa njima. Bio sam veoma blizu potpisa za Toronto, ipak oni su odlučili da angažuju veterana Rejfera Olstona, koji je sada jedan od glavnih igrača tog tima. Posle toga dobio sam priliku da se okušam u Evropi i odlučio sam da dodjem u Zvezdu.

Kako je bilo raditi sa Torontom?  

Bilo je sjajno ali i teško, pogotovo kada vidite da ste toliko blizu igranja u NBA. Sigurno je da mi je bilo teško kada nisam ušao u tim, ali celo iskustvo će mi pomoći da se bolje predstavim ako ponovo dobijem šansu.

I dalje si u kontaktu sa ljudima iz NBA?

Da, mnogi timovi su slali agente da me gledaju dok igram za Zvezdu. Mnogima od njih svidja se moj potencijal i način na koji doprinosim igri ekipe. Videćemo kako će se sve završiti...

Ko su najbolji igrači iz NBA sa kojima si, ili protiv kojih, igrao?

Sigurno Stefon Marberi, koji je jedan od najboljih plejmejkera, potom Kris Boš, centar Toronta, koji je tada završio prvu sezonu, a sa mnom je igrao preko leta. Le Bron Džejms, protiv kojeg sam igrao u letnjoj ligi..... Igrao sam sa mnogim odličnim igračima koji možda još nisu toliko poznati u NBA.

Ti si Njujorčanin, kao Stefon Marberi, Redži Frimen...čuo sam da mnogi profesionalci iz tog grada vole da leti igraju basket?

Da, to je dosta rašireno. Mi smo odrasli na otvorenim terenima. Postoji veliki rivalitet. Na tim asfaltnim terenima zapravo gradite svoje ime. Imamo čak i klubove, koji se medjusobno takmiče. Kao što je eto Crvena zvezda, postoje klubovi koji se takmiče za prestiž. Mnogi igrači su se pročuli upravo zahvaljujući "streetball"-u (prev. američki izraz za ulični basket i košarku).

Koji su tereni u Njujorku najbolji za basket?

Stvari su se dosta promenile u poslednje vreme. Nekada je Raker park bio stecište pravih basketaša, ali  je sada isuviše komercijalizovan. Siguran sam da ste čak i vi čuli za Raker park...Pravi basket se sada može videti u ligama na Džerzi obali, pored plaže, itd.

U Zvezdi si od početka sezone. Dugo si odsutan iz Amerike, da li ti nedostaje kuća?

Da, veoma, moja porodica je veoma složna i jaka. Znaš kako je, dok sam odsutan mnoge stvari se dešavaju i ponekad me zaboli što nisam deo toga. Ali moji znaju zašto sam ovde i da ću se jednog dana vratiti kući....

Sportski intervju

Stojaković: "Veber nije otišao zbog mene"

Kao i svake godine poslednji dani prelaznog roka su veoma uzbudljivi. Kris Veber, igrač koji je zaslužan za preporod Sakramento Kingsa, poslat je u Filadelfiju. Peđa Stojaković je tako ostao u Kingsima kao poslednji čovek iz petorke koju je svojevremeno američki magazin "Sports Illustrated" nazvao najboljim šou programom na parketu.

Sportski intervju petak 25.02. 12:54 Komentara: 25

Čabarkapa: Moram više da igram!

Žarko Čabarkapa puno je obećavao kada je stigao u NBA ligu. U Finiksu su se pisali hvalospevi o njegovom zalaganju u pripremnom periodu uoči ruki sezone i po opštem mišljenju bio je jedan od kandidata za najprijatnije iznenađenje. Serija povreda omela ga je da na redovnoj bazi pokaže šta zna. U intervjuu za B92 Čabarkapa otkriva kako se oseća u novom timu, Golden stejt Voriorsima.

Sportski intervju nedelja 20.02. 22:03 Komentara: 6

Đoković: Želim proboj na ATP listi

Naš mladi teniser Novak Đoković počeo je da privlači pažnju rezultatima u poslednjih godinu dana. Osvajač je dva turnira Čelindžer serije, a početkom godine učestvovao je na Otvorenom prvenstvu Australije i izgubio u prvom kolu od Rusa, Marata Safina. Đoković je učestvovao na turniru Samsung open 2005 u Beogradu, gde smo iskoristili priliku da popričamo o njegovim planovima za ovu godinu.

Sportski intervju nedelja 13.02. 15:06 Komentara: 19