Fred Haus: Želeo sam da se vratim u Partizan

Posle dve godine u Partizanu, američki košarkaš Frederik Haus naredne sezone igraće za litvanskog vicešampiona Lietuvos Rytas. Haus je tokom jula nastupao za Milvoki Bakse u Letnoj ligi u Mineapolisu i iako je imao jednu veoma zapaženu partiju i nekoliko solidnih, nije uspeo da potpiše ugovor. Litvanija je bila rezervna varijanta, a Lietuvos Rytas ga je doveo na insistiranje novog trener, nekadašnjeg prvog stručnjaka Refleksa Vlade Djurovića.

Izvor: Djordjeviæ, Braca

Četvrtak, 29.07.2004.

11:14

Default images

Zahvaljujući izuzetno požrtvovanoj igri u prethodne dve sezone, u kojima su "crno-beli" osvojili titule prvaka države, Haus je postao miljenik navijača Partizana, a kako i sam kaže u razgovoru za B92, nedostajaće mu igranje u "Pioniru".

"Idem u novi tim ove godine, ali na neki način sam razočaran što me iz Partizana nisu pozvali iako sam to zaista želeo", rekao je Haus i dodao: "Nisam planirao da idem u Litvaniju, želeo sam da pokušam da izborim mesto u NBA ligi, u Milvoki Baksima, ali nisam uspeo. Litvanija je bila druga opcija. Pre toga, želeo sam da se vratim u Partizan, ali Partizan mi nije ništa ponudio i nije pokazao interesovanje, iako sam to želeo, jer sam se tamo osećao kao da pripadam. Na kraju sam potpisao za litvanski tim. Zvali su me nekoliko puta, par puta sam se čuo i sa njihovim trenerom, koji je je bivši trener Refleksa, a pričali smo o situaciji tamo, kakav je život, šta on očekuje od mene… Pokušaću da se uklopim u ekipu, međutim, i dalje volim Partizan i moje srce će uvek kucati za Partizan. Čudno je što ću imati priliku da ponovo u Beogradu igram protiv Crvene zvezde… Neću se iznenaditi ako u publici bude nekoga u crno-belom dresu, ko bude uzvikivao moje ime"

Haus je istakao da će njemu u Beogradu protiv Crvene zvezde biti mnogo lakše nego što bi mu bilo protiv Partizana.

"Pitao sam Skunija Pena prošle sezone kakav je osećaj preći u drugi tim i igrati protiv svog bivšeg kluba. On mi je rekao da je to košarka i da se tu ne može ništa. Ja bih radije ponovo bio u "crno-belom", ali sada imam novi tim, kao I Vlade Divac. I on će morati da igra protiv svog Sakramenta, sad kad je u Lejkersima. To je biznis. Protiv Partizana bi bilo teško, ali protiv Zvezde nema veze. U Partizanu sam proveo dve godine, ne bih pokušavao da iskalim bes ili tako nešto, verovatno bih igrao da se zabavim i probam da pobedim. Protiv Crvene zvezde ću međutim uvek igrati svom snagom", rekao je Haus.
Odlazak u Litvaniju i nije previše primamljiv Fredu Hausu.

"Mislio sam da ću imati priliku da ostanem u SAD bar godinu dana, da gledam kako moja ćerka raste, da budem blizu roditelja, da me i oni malo gledaju kako igram, jer u Evropi ne mogu da me vide.Međutim, Milvoki Baksi su tražili igrača drugačijeg profila I to je OK. Bilo mi je zabavno tamo, stručni štab je super, Teri Porter je sjajan čovek i naučio sam neke nove stvari. Srećan sam da su mi pružili šansu i ne bih imao ništa protiv da idem tamo ponovo, sledeće godine. Do tada, odlučlio sam da odem u Litvaniju i imam velike ambicije… Želim da igram velike utakmice, da probamao da osvojimo ULEB Kup i domaću ligu i da pokušam da napravim još veće ime u Evropi", objšnjava Haus.

Haus kaže da je u poslednje dve godine u Partizanu postao više "evropski" nego američki košarkaš.

"Kad dođem kući preko leta, kada igram basket sa drugarima ili kad treniramo u vojnoj bazi blizu moje kuće, kažu mi da radim neke stvari koje ne rade u NBA. Jednostavno, u Evropi 'pokupiš' neke stvari, koje posle koristiš ovde, možeš stvarno dosta da naučiš. A moj cilj je da stalno napredujem, da budem pretnja za odbranu i da budem factor u svakoj utakmici. Tako moraš da razmišljaš u ovoj igri", zaključio je Haus.

Frederik Haus u Litvaniju odlazi 4. avgusta za kada je zakazan početak priprema Lietuvos Rytas-a.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

36 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: