B. Valas za B92: "Na OI nema favorita"

Jedan od najboljih "odbrambenih" igrača u NBA ligi poslednjih godina, detroitski "Big Ben" Valas posle svakog uspešnog poteza u Palasu na Oburn Hilsu dobija kao "nagradu" snimljenu zvonjavu imenjaka iz Londona. Ben svojom pojavom i "afro frizurom" izaziva strahopoštovanje, kako kod protivnika tako i kod saigrača. Naš dopisnik iz Detroita, Goran Dokić, porazgovarao je sa Valasom o njegovoj karijeri, Olimpijskim igrama i mladim igračima u NBA.

Izvor: Goran Dokiæ, dopisnik iz Detroita

Sreda, 07.04.2004.

13:42

Default images

Ben, koja je tvoja tajna za osvajanje titule najboljeg defazivnog igrača NBA lige već nekoliko godina zaredom?

Tajna je u tome da treba svaki dan da izadjes na teren spreman da odigraš svoju ulogu i daš maksimum u svemu sto radiš. Na to ja fokusiram svoju energiju.

Šta očekuješ od plej-ofa?

Mi smo sazreli kao tim i spremni smo za plej-of.  Počeli smo da se fokusiramo na odbranu, a ne samo da mislimo ko će i koliko poena postići.

Koja je ključna promena u timu Detroita ove godine koja je od vas napravila tako jak tim?

Dodali smo par igrača našem timu. Rašid (Valas), Majk Džejms i Lindzi Hanter su pomogli da ovaj tim postane stabilan I spreman za velika dela. Ova tri igrača mnogu znače našoj odbrani i uz mene dobrom odbranom stvaraju šansu drugima za lake poene u napadu.

Imajući u vidu da si ti jedan od najboljih centara u ligi, šta misliš o Darku Miličiću kao drugom piku na draftu – da li je on igrač koji je budućnost NBA lige?

Darko je definitivno budućnost NBA lige. On je takodje budući centar ovog tima. Na njemu je da ostane fokusiran i spreman da zaigra kad god trener prozove njegov broj.
AP
Ovog leta održaće se Olimpijske igre u Atini. U sastavu američkog nacionalnog tima ostalo je još nekoliko mesta. Da li očekujes poziv i da li ćeš se odazvati?

Šta god se desi, nek se desi. Ako budem bio pozvan rado ću se odazvati, a ako to ne bude slučaj bodriću i navijaću za svoje prijatelje koji će nastupati u Atini.

Ko će osvojiti zlato u Atini?

Nisam siguran, ne vidim nijednu  ekipu da je izraziti favorit. Biće neizvesno. Videcemo….

Ko je po tvom misljenju najbolji evropski igrač u NBA i koga bi od Evropljana želeo da vidis u Detroitu pored Darka i Mema?

Pored Darka i Mema, voleo bih da imam Pedju Stojakovića u timu. On je najbolji Evropljanin u NBA ligi.
AP
Imajući u vidu da će na predstojecem draftu biti nekoliko mladih igrača iz Srbije od kojih se očekuje da će biti visoko rangirani, kakvo je tvoje mišljenje o odluci mladih igrača da se tako rano okušaju u najjacoj ligi na svetu?

Ako oni smatraju da su spremni da igraju onda mislim da treba da dodju u NBA. Ako jedan tim misli da je igrač spreman za NBA , tim će tog igrača izabrati. Igrač koji želi i koji je spreman da dodje, sigurno ce završiti na draftu i u NBA sledece sezone.

Možemo li reći da je Emeka Okafor, centar Konektikat Univerziteta, novi Ben Valas?

To svi pričaju. On bi mogao da jednog dana postane dobar kao ja , jedino ako to izrazito želi .

Dokle će Detroit dogurati u plej-ofu?

Mi definitivno možemo da se borimo za titulu prvaka NBA lige. Naš trenutni cilj je da se borimo ne samo za titulu Istoka već za titulu šampiona NBA lige.

Detroit od dolaska Rašida Valasa igra sjajno i gotovo da ne zna za poraz.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: