Botom za B92: "Čavić je dobar učenik"

Trener plivača-sprintera Univerziteta Kalifornija u Berkliju, Majk Botom, izjavio je za B92 da novi svetski rekorder na 100m leptir i njegov učenik Milorad Čavić, još treba da vežba da bi postigao vrhunske rezultate u velikom, olimpijskom bazenu. "Miloradova odlična osobina je što zna da uči. Ko zna koliki je njegov potencijal. Mislim da ćemo to tek videti", izjavio je Botom u intervjuu koji je sa njim vodio naš specijalni izveštač iz Kalifornije, Dejan Marković. Američki plivači inače uglavnom vežbaju u manjem bazenu, gde do izražaja dolazi brzina, dok u velikom 50-metarskom bazenu prednost ima izdržljivost. Ipak treneri sa Berklija upozoravaju da je najbolje kombinovati trening u oba bazena, jer za pobedu na Olimpijadi potrebna je i brzina i izdržljivost.

Izvor: Specijalni izveštaè B92 iz Kalifornije Dejan Markoviæ

Sreda, 17.12.2003.

12:00

Default images

Da li ste očekivali da će Milorad srušiti svetski rekord?

Ne, odavno sam shvatio da ne vredi nešto očekivati ili ne očekivati, već samo trenirati momke i pustiti ih da urade šta mogu. Naravno treba verovati da će se naš zajednički rad isplatiti i da ćemo biti zadovoljni. 

Kakav je Miloradov potencijal i šta očekujete da će on postići dok je na studijama na Berkliju?

Miloradova odlična osobina je što zna da uči. Ko zna koliki je njegov potencijal. Mislim da ćemo to tek videti. On se takmiči sa prvoklasnim atletama...u disciplini 100m leptir, 3 momka su prošle godine oborila svetski rekord. Milorad jeste bolji trkač u kratkim bazenima zbog dobre tehnike ispod vode. Mi smo na tom aspektu mnogo radili, ali na njemu je da se sada poboljša na dugim bazenima što je potpuno drugačije

Sledeća godina je Olimpijska, u kojoj dominiraju naravno duži bazeni. Kako ćete se pripremati? 

Mi ovde treniramo brzinu, neki drugi specijalizuju izdržljivost, mi i to radimo, ali ipak su nam specijaliteti brzina i tehnika. To može da se vidi na Miloradovoj tehnici koja će se nadamo se prebaciti na duže bazene. Ukoliko pogledate naše prošle rezultate, na primer pobedu Entonija Irvina prvo na 50m pa potom dve godine kasnije na Svetskom prvenstvu i na 50 i na 100m, smatram da će Milorad kako bude rastao i sazrevao postati bolji na 100m u dugom bazenu. 

Šta očekujete od svojih momaka na Olimpijadi u Grčkoj?

Ovde imamo takmičare sa svih strana sveta...iz Malezije, Poljske, Litvanije, Jugoslavije, Filipina, Meksika...zbog toga očekujemo da će mnogo momaka sa našeg univerziteta učestvovati na Olimpijadi i svima njima želimo dobar plasman.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: