Vraneš za B92: "Nadam se da ću dobiti šansu u Niksima"

Jedan od najviših košarkaša na svetu, dvadesetogodišnji Slavko Vraneš, bivši igrač FMP-a i Budućnosti pronašao je sebe u novoj sredini, "velikoj jabuci" – Njujorku. Njegova visina i veličina ovog grada pasuju, te su i gazde Niksa odlučile su da potpišu profesionalni ugovor sa pikom druge runde sa ovogodišnjeg drafta. U intervjuu za RTV B92, Slavko Vraneš priča o svojim novoj novoj fascinaciji zvanoj NBA košarka.

Izvor: Daniel Bukumiroviæ

Sreda, 29.10.2003.

15:22

Default images

Slavko će početi sezonu na listi povredjenih, zajedno sa drugarom sa Drafta, Poljakom Maćiejom Lampeom, i već dugo povredjenim krilnim centrom Antoniom Mekdajsom. Vraneš smatra da je doneo dobru odluku kada je došao u Ameriku.

"Došao sam pre par meseci u Ameriku i to je bila velika promena u mom životu. Uz pomoć agenata sam došao do Drafta, ušao u dobar tim. Draftovan sam u drugom krugu, zadovoljan sam, imam sve pogodne uslove za rad, za individualan trening...sve u svemu zadovoljan sam sa svojom odlukom da dodjem u SAD".

Vraneš ističe da Niksi mnogo treniraju, ali da to njemu ne smeta.

"Verovali ili ne veoma sam srećan što sam u Niksima i to me najviše drži "u tempu". Radim punim intenzitetom sa više trenera koji sve pokušavaju da mi objasne, da ne bi ništa bilo nejasno. Uglavnom treniram svaki dan, nemamo pauze, znači od ponedeljka do nedelje.  Ujutro se polazi od 9, radim teretanu, pa onda košarkaški trening sa timom, posle toga radim individualni trening, trčim na kardio mašini...".

Bivši Podgoričanin ne očekuje da će ove godine dobiti veću minutažu.

"Ne znam ni sam šta da očekujem od prve sezone. Mogu ipak reći da dosta očekujem ali koliko će od toga biti ostvareno videćemo. Stvar koju ja prihvatam i koju sam rekao na prvoj pres konferenciji za novinare kada sam draftovan bila je da ću slušati sve što ljudi iz Niksa kažu i radiću sve što mi oni kažu makar bilo i pogrešno, jer za mene je NBA kraj puta. Dalje nema, to je vrh svega, najbolja košarka na celom svetu. Rekao sam sebi radiću, maksimalno, žrtvovaću se da bih uspeo u toj ligi sa najboljim košarkašima, gde je sve predoodredjeno da budeš srećan što si tu, zadovoljan, da imaš najbolje uslove za život i rad i sve ostalo".

Na listi povredjenih a zdrav

Vraneš je na listi povredjenih iz kadrovskih razloga, a ne zdravstvenih. Običaj je u NBA da se lista povredjenih koristi za proširenje rostera.

"Spreman sam iako sam na listi povredjenih. Za to vreme dok sam u tom statusu radiću i treniraću sa timom i individualno i nastaviću da radim punom parom. Biću spreman u bilo koje vreme, u bilo koje doba da me aktiviraju sa liste, da budem spreman da iskoristim svoje vreme i da pokažem ono što mogu, na najbolji mogući način. Koliko ću igrati ove godine stvarno ne znam, ali najvažnije je da treniram jako i da budem spreman ako ne za ovu, onda za sledeću sezonu. Ja se nadam da ću i ove sezone uspeti da steknem neku normalnu minutažu koja bi mi pomogla u daljem košarkaškom razvoju", nada se Vraneš.

Maćiej Lampe je takodje stavljen na listu povredjenih.

"Sa njim se dosta družim pošto živimo u istoj zgradi. Skoro uvek smo zajedno na individualnim treninzima, izlazimo zajedno u restorane, na večere...sa svim ostalim igračima sam u dobrim odnosima, nemam problema ni sa kim, prihvatili su me fenomenalno. Ni sam nisam mogao da verujem da NBA igrači, koji su sam vrh, primaju novajlije bez ikakve sujete, na sasvim normalan način. Kao da sam sa njima ne znam koliko godina igrao košarku".

"Želim da svi predstavimo svoju zemlju na najbolji način"

Milièiæ, Pavloviæ i Vraneš pred Draft u Njujorku
Slavko se zaljubio u Njujork, ne baš na prvi, ali na neki drugi ili treći pogled...

"Kada sam došao u Njujork malo mi je smetala gužva, duga putovanja po gradu, ali sada sam se pomalo navikao. Nedavno sam bio u Crnoj Gori i počeo je da mi nedostaje Njujork sve sa tom gužvom. Uživam u Njujorku, najlepši grad koji sam do sada video, mnogo različitih ljudi, različitih vera...može uvek nešto novo da se nauči, novo da se čuje..."

Iako su obaveze brojne, nadje se i vremena za razgovor sa košarkaškim prijateljima.

"U kontaktu sam sa dosta našeg igrača, najviše sa momcima koji su bili sa mnom na draftu.Saša (Pavlović) i Žarko (Čabarkapa) i ja smo došli iz istog tima, sa Darkom (Miličićem) se znam od pre...znam i Zorana Planinića (Nju Džersi Nets). Čujemo se, u kontaktu smo, nemamo mnogo vremena da pričamo koliko bi možda želeli da pričamo. Iskreno bih voleo da svi dobiju šansu i da su vredni toga što su izabrani u prvoj rundi i da će svoju zemlju predstavljati u Americi na najbolji način." 

Slavko se na kraju zahvalio svim košarkaškim prijateljima i trenerima u Srbiji i Crnoj Gori, "svima od Pljevalja do Podgorice i Beograda i svim ljudima koji me prate izmedju ostalog i preko ovog sajta koji ja svakodnevno čitam", naglasio je novi prvotimac Niksa.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: