Maljković:Odlazim zadovoljan,stvorio sam evropsku Unikahu

Jedan od najboljih trenera Evrope, Božidar Maljković zatvorio je još jednu uspešnu stranicu svoje karijere. Misija, stvaranje ozbiljnog kluba u Malagi je završena. Osvojen je kup Koraća, drugo finale istog takmičenja je izgubljeno od ekipe Limoža, a tim je postao redovni učesnik Evrolige i poštovan u trenutno najjačoj evropskoj ACB ligi. Sledi dugo toplo leto topkom koga će naš trofejni trener u svom Beogradu razmišljati o nastavku trenerske karijere… Za početak, Maljković je potvrdio za B92 da je napustio Unikahu iz Malage.

Izvor: Igor Vujièin, B92

Sreda, 18.06.2003.

13:42

Default images

Tokom 4 godine uspeli ste da stvorite ozbiljan klub koji je osvojio  jedan evropski trofej i postao redovan učesnik Evrolige:

Suština je upravo u vašoj definiciji. Unikaha je sada jedan vrlo ozbiljan klub u španskim razmerama, jer, evo, već treću sezonu obezbedjuje učešće u Evroligi. Prošle godine smo dospeli do finala ACB lige, ove godine smo ispali u poslednjoj utakmici polufinala od Pamese. Žao nam je što nismo stigli do finala, jer mislim da bismo pružili ozbiljan otpor Barseloni. Ove godine smo ostvarili i plasman u TOP 16 ekipa najeltinijeg evropskog takmičenja, što je veliki rezultat ako se zna da mnoge ekipe poput naših iz SCG, ili jednog Reala nisu uspeli.

Osvojili smo jedan kup Koraća, igrali jedno finale protiv mog bivšeg tima Limoža, koje smo izgubili.4 godine su brzo prošle.Vrlo brzo je napravljen veliki pomak, i ja iskreno, ne vidim neku sportsku inspiraciju za nastavak saradnje
”.

Gde Božidar Maljković nastavlja karijeru, zainteresovanih klubova sigurno ima ?

"Gde ću sada – to znam. Idem preko Pariza do Beograda, polako, kolima da se odmorim malo.Posle teške sezone meni uvek treba nekih 10-tak dana da se priviknem na odmor. Biću u Beogradu jedan duži period, i čak bi hteo da završim neke privatne stvari. Dolazim u Beograd i to je moje mesto za razmišljanje, moja kućna laboratorija. Neću žuriti, moja želja je da ostanem u Španiji, ali sve se ovo desilo dosta kasno, tako da su svi ozbiljniji klubovi u Španiji zauzeti, ali mislim da će biti posla za mene, iako ga ovog trenutka i ne želim baš nešto posebno".
Da li postoji mogućnost, koju ste i sami najavili da sledeće sezone pauzirate ?

Ta varijanta postoji. 31.godinu sam trener, vrlo rano sam počeo sa 20 godina. Čak sam i u vojsci one stare Jugoslavije bio trener, na poslednjem svearmijskom prvenstvu u Somboru.Mislim da je dobro da malo budem bez nje nekoliko meseci, a posle ćemo da vidimo. Ne mogu da govorim unapred, to nikada nije bio moj stil”.

Da li ostajete pri odluci i izjavi da želite da vodite reprezentaciju kada se konačno vratite u Beograd, na kraju internacionalne trenerske karijere ?

Naravno da ću to svoje obećanje da ispunim, medjutim, kada – videćemo.Ne bih da sada otvaramo tu temu mog selektorovanja. Želim svu sreću novom stručnom štabu i treneru Vujoševiću. Očekujem da nastave, dobrim, utabanim stazama naše košarke. Iskoristio bih ovu priliku da pozdravim i čestitam našim vaterpolistima na velikom uspehu u Sloveniji, jer u tom sportu imam puno dobrih prijatelja.Što se tiče trenerskog posla, biće vremena pod starije dane. Možda će naša košarka imati jednog dana veću obavezu, a možda će biti i takva situacija da će joj biti potreban profil čoveka kao što je Boža Maljković”.

Završena je još jedna uspešna epizoda u karijeri Božidara Maljkovića, potera brojnih evropskih klubova za velikim trenerom počinje narednih dana…

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: