Kežman:"Mesec dana me niko iz Saveza nije zvao"

Izvor: B92

Utorak, 25.03.2003.

00:34

Default images

Prethodnog vikenda praktično je rešeno pitanje prvaka Holandije. PSV je isprati Ajaks sa dva gola u mreži, a oba puta strelac je bio naš Mateja Kežman. Pitali smo srpskog asa i najboljeg strelca prve holandske lige kakva je atmosfera u Ajndhovenu posle velike pobede.

Atmosfera u PSV-u je sjajna posle derbija. Titula je tu, 90% smo je uzeli, uvek treba ostaviti 10% mogućnosti. Međutim, ostalo je 9 kola, praktično nema šanse da izgubimo titulu. Utakmica je prošla u sjajnoj atmosferi. Igrali smo odlično, ostvarili važnu pobedu nad velikim Ajaksom. Ajaks je svoju vrednost pokazao u Ligi šampiona, gde se plasirao u četvrtfinale. Time ovaj naš uspeh dobija ceni. U vazduhu se oseća neka euforija, netipična za Holandiju, ali mogu da kažem da je prelepo.

Ajaks je ušao u četvrtfinale Lige šampiona, dok je PSV ispao već u prvoj fazi. Kako to objašnjava Kežman.

To je fudbal. Mi smo imali nesreću sa žrebom, u prvom krugu smo dobili Arsenal, Okser i Dortmund. U tom momentu nismo bili spremni za takav izazov. Došao je novi trener, Gus Hidink, sa njim smo radili tek dva meseca. Sve nam je bilo novo i nismo stigli da se prilagodimo. Izgubili smo naivno kod kuće u dva meča, od Borusije i Arsenala, i tako ispali iz Lige šampiona. U gostima smo zabeležili dva remija i pobedu. Nedostajalo nam je tada druženje, zajedništvo i atmosfera. Sad je sve na daleko višem nivou, imamo 12 uzastopnih pobeda. Svi se spremamo i već sad razmišljamo o narednoj sezoni i Ligi šampiona.

Od samog starta sezone Kežman je najbolji strelac lige. Međutim, u poslednjih nekoliko utakmica probudio se napadač Fajenorda Pjer van Hojdonk. Sjajni igrač, rođen u Brabantu, približio se Kežmanu na listi strelaca (odnos je sad 25:21 za našeg asa).

Pjer igra sjajno. Postigao je 12 golova na 6 utakmica, što je za veliko poštovanje. Radi se o igraču koji svake godine postiže po 20-ak golova. On ima 32 godine, a u poslednjih 10 ili 12 sezona nikad nije postigao manje od 18 golova u prvenstvu, gde god da je igrao. Takva konkurencija godi, imam veću motivaciju. Ovog vikenda on je dao 3, a ja 2 gola, mojaprednost je 4 gola. Međutim, nisu važni samo golovi, nego i kako igram u polju. To je važno za ekipu. Moj cilj je da dođem do brojke 30, u današnjem fudbalu to je fantastična cifra. Ako on postigne više od toga, svaka čast, ne opterećujem se zvanjem najboljeg strelca.
Mart je, bliži se kraj sezone, svake godine u ovo vreme počinje priča o napuštanju Ajndhovena. Šta Kežman kaže na tu temu?

Trenutno je imperativ titula sa PSV-om. Moje želje i ambicije su da ostanem još godinu dana u PSV-u, i da još jednom probam Ligu sampiona. San svih u klubu je da se dokopamo druge faze Lige šampiona. Tri godine smo blizu, ali nikako da prođemo. Sa druge strane, klubovi se javljaju. Realno je da te traže kada postigneš 25 golova na 24 utakmice. Ne znam šta se trenutno dešava, ali ja sam tu nemoćan – klub odlučuje. Najbitnije je da sam ja ovde zadovoljan, da sam našao mir i da ne razmišljam. Ako ostanem još godinu dana – sjajno, ako odem negde – sjajno. Kako god da se to završi, meni će biti dobro.

Kakve promene sprema PSV za sledeće leto?

Bruhinku ističe ugovor, ali je pitanje da li će ga klub zadržati. On je u drugom planu već 5-6 meseci. Istisnuo ga je mladi Brazilac Leandro, koji igra sjajno i veliki je talenat. Ušao je i protiv Ajaksa u drugom poluvremenu i bio odličan. Ja verujem da će Bruhink napustiti klub. Druga varijanta je da klub napusti kapiten Van Bomel. Međutim, to su igrači koje možemo zameniti. Dva Korejanca su uz nas, Li je igrao protiv Ajaksa i bio igrač utakmice, a Park je trenutno povređen, i oni pojačavaju konkurenciju. Uz njih očekujemo dolazak još nekoliko iskusnih igrača iz Evrope i Koreje. Spojem iskustva i talenta koji imamo možemo očekivati da napravimo nešto slično Ajaksu ove sezone.

Pre nekog vremena pričalo se o eventualnom transferu napadača Partizana Danka Lazovića u PSV. Da li je Filipsov klub zainteresovan za naše fudbalere?

Ne znam koliko je ozbiljno bilo to sa Lazovićem. Znam da su ga gledali skauti kluba, ali nije bio na listi budućih transfera. Neko vreme je bila aktuelna priča o njemu kao velikom talentu. Međutim, to se stišalo u međuvremenu. Ako ja ostanem, ta varijanta propada. Ništa konkretno o drugim našim igračima nema. Povremeno me pitaju za neke igrače, ja, naravno, dam najbolje preporuke, ali to sve zavisi od kluba, od toga ko odlazi, ko ostaje. Prava koncepcija praviće se tek u julu.
Na kraju, Kežman je konačno dao komentar na najinteresantniju temu – reprezentacija. Da li se vraća i kada?

Ta knjiga je za mene trenutno zatvorena. To važi i za neko dogledno vreme. Definitivno nam se ambicije ne podudaraju. Zato sam doneo odluku da trenutno ne igram za 'plave'.

Najbolniji podatak je da me niko iz saveza i reprezentacije nije zvao. Počev od trenera, predsednika, direktora, sekretara, niko. Ja sam zvao predsednika, požalio se na postojeće probleme, na odnos sa selektorom. Odgovor je bio pozitivan, dogovorili smo se da se komunikacija nastavi u sledećih meseca. To se nije desilo. Bilo je polemike po novinama sa njihove strane, ja sam ostao miran. Jeste bolno što me niko nije zvao ni da me pita da li sam živ i zdrav. Ali, to je naša stvarnost, to je Srbija, pomirio sam se sa tim. Svako ko me poznaje zna koliki sam patriota, da je svaki moj nastup za reprezentaciju bio sa punim srcem. Možda sam zato pružao slabije partije, bio sam opterećen, često nisam spavao pred utakmicu, jer to je moja zemlja, moj narod. Trenutna situacija u savezu i stručnom timu nije adekvatna i ne podudara se sa mojim ambicijama. Mislim da je tako i bolje, ja možda nisam igrač koji bi mogao da pomogne reprezentaciji u ovom trenutku. Definitivno se sa tim složio i selektor Savićević, čim me nije zvao da pita šta nije u redu. Zato je ta knjiga za mene sad zatvorena. Meni je dobro što ću sada imati dve nedelje odmora. Sa porodicom ću ići negde na odmoru, dobio sam od trenera 4 slobodna dana, i to će mi mnogo značiti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: