Bodiroga: Prerano je za priču o mom nastupu na EP u Švedskoj

Dejan Bodiroga je košarkaš koji je obeležio prošlu sezonu u Evropi. Gotovo u svim takmičenjima u kojima je učestvovao ( Panatinaikos, reprezentacija) na kraju je i trijumfovao, da bi posle 4 godine, novu sezonu počeo u ekipu Barselone. U razgovoru za B92, Dejan govori o ekipi Barselone, ambicijama katalonskog kluba, razlikama izmedju Pešića i Obradovića, Dirku Novickom, NBA ligi i eventualnom nastupu u Švedskoj... Dejan Bodiroga je prošle sezone stigao u Barselonu, zajedno sa tadašnjim selektorom Svetislavom Pešićem, Gregorom Fućkom i na samom startu sezone, Barsa je izgledala kao neuigrani drim-tim. Govoreći o sadašnjem izdanju katalonskog kluba, Bodiroga ističe da forma ekipe ide uzlaznom putanjom:

Izvor: B92

Ponedeljak, 13.01.2003.

12:54

Default images



Svakoga dana, iz utakmice u utakmicu izgledamo sve bolje. Pola ekipe zbog Mundobasketa u Indijanapolisu nije moglo da se sprema zajedno. U ova 4 meseca uspeli smo dosta toga da uradimo. Delimo prvo mesto u španskoj i evro ligi. Uspeli smo da se uigramo, prilagodimo jedni drugima – veoma smo zadovoljni kako napredujemo. Sigurno da možemo još bolje.


Barselona trenutno deli prvo mesto u svojoj grupi u Evroligi sa Benetonom, dok u španskom šampionatu, takodje deli prvu poziciju, ali sa pamesom. Bodirogu smo pitali, može li Barsa da osvoji duplu krunu ove sezone:Biće izuzetno teško. Španska liga je izuzetno jaka, osim 4 –5 ekipa bukvalno svako može da te dobije. Nastojaćemo da zabeležimo što bolji skor. U dosadašnjem toku prvenstva bilo je dosta iznenadjenja, i treba biti jako oprezan. Dupla kruna bila bi sjajan uspeh, ali ponavljam, treba ići korak po korak. Mislim da bi osvajanje jedne titule ove sezone bio veliki uspeh.

Ne treba zaboraviti da je Dejan u Španiji već igrao i to u dresu Reala. Na pitanje da li ga je prihvatila publika, i da li ima »zlobnika« koji se »sećaju« da je igrao za »kraljevski klub« Bodiroga kaže:

»Znaju« svi da sam igrao za Real. Manje-više nemam nikakvih problema zbog toga. Publika me odlično prihvatila. Dvorana je skoro svaki meč ispunjena, imamo prosek od 7000 gledalaca i u prvenstvu, u Evroligi. Rekao sam, sve ide nabolje, osećam se kao kod kuće.
Da li pratiš FK Barselona, i kako bi uporedio košarkaški superklasiko sa fudbalskim. Na prošlom su letele svinjske glave...

Real-Barsa je uvek derbi, i jedan je od najvećih u Evropi. Ono što se dešavalo u Barseloni na fudbalskom meču, dogodilo se zbog Figa, ovde niko nije očekivao da može da ode u Real. Dobro guraju u Ligi šampiona, dok u prvenstvu Španije imaju dosta problema. Kako sada stvari stoje imaće dosta problema da se plasiraju i u prva 4. i obezbede plasman u Ligu šampiona naredne godine.

Ipak, Dejan smatra da je »derbi nad derbijima« meč Panatinaikos – Olimpijakos:

Ko je nekada igrao utakmicu Olimpijakos – Panatinaikos, zna da ta utakmica ne može da se poredi ni sa jednom . Oni to drugačije doživljavaju, to je tamo više i od košarke, od svega. Nešto specijalno, koliko god naboja imaju mečevi Madrida i Barselone, ili bilo kog drugog derbija u Evropi, u Grčkoj je to više od košarke, više od sporta.

Godinama je Dejan Bodiroga radio sa Željkom Obradovićem, Prvo u Realu, pa u Panatinaikosu i naravno u reprezentaciji. Sa Svetislavom Pešićem u nacionalnom timu i sada u Barseloni. Kod Obradovića su igrači koji se nedovoljno zalažu morali da trče kaznene krugove:

Svaki trener ima » svoje kaznenene krugove« ( smeh). Obojica predstavljaju jugoslovensku trenersku školu . Sa Obradovićem sam imao sjajnu saradnju i u reprezentaciji, Reali i Panatinaikosu. Vrhunski stručnjak koji se dokazao svojim rezultatima. Sa Pešićem prvi put radim u jednom klubu – za sada ide dobro
Dejan Bodiroga je prošle sezone osvojio tri najznačajnija trofeja, koji igrač može da osvoji u toku godine. Titula prvaka Evrope sa Panatinaikosom, trofej najboljeg igrača Evrolige i naravno zlato u Indijanapolisu sa reprezentacijom Jugoslavije. Ipak u jednoj od najprestižnijih anketa za evropskog igrača godine, u izboru Gazete delo Sport, zauzeo je drugo mesto, iza igrača Dalasa, Dirka Novickog. Pitali smo ga da li je to zasmetalo:

Dobro, to je stvar ljudi koji su glasali, radi se o vrhunskom igraču, koji spada u sam vrh. Tu odlučuju nijanse i detalji. Ja sam sa 2002. zadovoljan i prezadovoljan. I što se tiče timskih trofeja i reprezentacije. Mislim da nisam mogao više da osvojim nego prošle godine.


Kapitena jugoslovenske reprezentacije pitali smo da li prati NBA, donosno može li Sakramento da dodje do prstena:

Ne mogu baš da pratim koliko bih želeo. Vidim da Sakramento igra dobro. sigurno su ekipa koja ima 10 igrača koji u svakom momentu mogu da igraju.Moje mišljenje je da ove godine imaju priliku da uzmu prsten. Dalas za sada ima najbolji skor, imaju dobar tim, ali mislim da će Kingsi igrati još bolje kada dodje plej of, uz to imaju iskustvo, ja lično, navijam za Sakramento da osvoji titulu.

Reprezentacija Jugoslavije ili kako će se već zvati, krajem meseca će dobiti novog selektora. Posle svetskog prvenstva u Indijanapolisu, Bodiroga je najavio da će preskočiti evropki šampionat u Švedskoj. Pitali smo ga da li je možda promenio stav:

Prerano je za sada pričati o tome. Videćemo kada se završi prvenstvo. Sezona je izuzetno duga i naporna, ja završavam tek krajem juna, početkom jula. Videćemo kada počinju pripreme, u kakvom ću stanju biti i kakav će biti plan novog trenera za to okupljanje reprezentativaca. Kako provodiš slobodno vreme, ako ga uopšte ima...

Vreme uglavnom provodim na relaciji dvorana – kuća, pošto je Pešićev ritam malo jači nego što smo očekivali, ali pored toga što je Barselona veliki klub, imam priliku da živim u prelepom gradu. Živim ovde 4 meseca, ali nisam video mnogo toga, medjutim, ima vremena.

Kako bi uporedio gradove u kojima si živeo: Barselonu, Atinu, Madrid...

Svaki je lep na svoj način. Imao sam privilegiju da sam mogao da biram klubove u kojima ću igrati, i da sam bio u takvim gradovima kao što su Madrid,Barselona, Atina, Milano... Teško je napraviti neko poredjenje. Četiri godine u Atini ostaju nezaboravne i što se tiče uspeha sa klubom i privatno. Imao sam priveligiju da živim u lepim gradovima i lepim zemljama.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: