Za 3-4 godine, Zvezda u Ligi šampiona

Fudbaleri Crvene zvezde završili su jesenji deo šampionata na trećoj poziciji. U Kupu Uefa stigli su do 2. kola, a u domaćem Kupu do polufinala. O tome zašto Zvezda gubi od Javora, a ravnopravno se nosi sa Serijom A, kada će crveno-beli igrati u Ligi šampiona, da li će biti prodaje igrača i da li će i dalje biti koncerata na Marakani, za B92 govori predsednik kluba, Dragan Džajić.

Izvor: Panjkoviæ Zoran, B92

Sreda, 11.12.2002.

15:06

Default images

Šta je neophodno Zvezdi da se vrati u vrh evropskog fudbala ?

Potrebno je mnogo stvari. Potreban nam je kvalitetan tim i potrebno nam je mnogo novca. To su dve ključne stvari, ali do toga može da se dodje. Crvena zvezda je prvi jugoslovenski klub koji ravnopravno može da se nosi sa evropskim klubovima. To proizilazi iz činjenice da smo dugo godina bili neprikosnoveni učesnici evropskih kupova, da je stvorena jedna tradicija i da Crvena zvezda može svakoga da pobedi i nijednom evropskom klubu nije lako da igra sa Zvezdom i da je eliminiše.
Izbor igrača je takav da ne možemo više da računamo na eks-jugsolovensko tržište, a dovoditi strance je još teže. Dakle, preostaje nam oslonac na Zvezdinu fudbalsku školu, a da bi polaznici škole postali pravi igrači, potrebno je vremena. Mi smo se na taj korak odlučili još pre godinu dana, a utakmice sa italijanskim klubovima su pokazale da u našoj školi postoje talentovani igrači. Treba ih pravilno usmeriti i u dogledno vreme možemo očekivati bolje rezultate.


Kako klinci da steknu iskustvo, a da pri tome ostanu na okupu u Crvenoj zvezdi ?

Nema tu nikakvih problema. I medju njima će biti selekcije. Igraće samo oni najbolji koji mogu da odgovore ovim zahtevima, koje sam pomenuo. Svi ti igrači koji sada ulaze povremeno ili su standardni prvotimci, imaju ugovore na četiri ili pet godina. To je taj period za koji mi planiramo da predstavljamo ozbiljnu fudbalsku ekipu, koja može uspešno da igra i na evropskoj sceni.

Da li se u Zvezdi razmišlja o dovodjenju nekog iskusnijeg bivšeg igrača, kao što je to bio slučaj pre četiri godine, kada je vraćen Dejan Savićević ?

Ne razmišljamo u tom pravcu. Jednostavno, ja kada razmišljam o timu Crvene zvezde, razmišljam o dobrom igraču, imao on 17 ili 28 godina. Dobar tim je onaj koji u svojim redovima ima mlade i iskusne igrače. U Jugoslaviji je teško naći nekog iskusnog igrača od 28 godina ili starijeg, koji igra u našoj ligi. Mi moramo da pravimo tim od igrača koji su u ovoj zemlji. Nisam uplašen, jer me je ohrabrila ova generacija igrača Crvene zvezde i ovi klinci koji još uvek nisu dobili pravu šansu. Tu pre svega mislim na Jankovića, Perovića.... To su igrači na koje Zvezda može da računa. Da ne govorim o Milovanoviću, Kovačeviću... Dobro je što smo prošli u Kupu Jugsolavije. Imaćemo dovoljno vremena da se pripremimo, da lansiramo nova imena za proleće, koja će predstavljati malo iznenadjenje za sve naše navijače.

Kako objašnjavate činjenicu da Zvezda odlično igra na velikim utakmicama, nosi se sa Kjevom i Lacijom, a onda sebi dozvoli da izgubi od debitanata u prvoj ligi i da toliko zaostane za vodećom ekipom ?

Teško je motivisati mlade igrače za svaku utakmicu. Drugo, oni su izloženi pritisku da moraju da dobiju svaku utakmicu. To je jedno opterećenje koje ne bi mogao da izdrži ni bolji tim od Crvene zvezde. Čak mislim da neko od ovih evropskih velikana igra u jugoslovenskoj ligi, ne bi mogao uvek da računa da će dobiti sve te utakmice. Ono što nikada nisam voleo ni kada sam bio igrač, ni kasnije, je da vam neko stavlja »nož pod grlo« da morate da dobijete utakmicu. Zvezda je magnet, gde god igra puni su stadioni, a mi imamo taj maler da utakmice igramo na stadionu od 60.000 mesta, a dodje 2-3 hiljade gledalaca, tako da ne postoji prava atmosfera. Tako da je teško motivisati igrače, iako uz veliki trud mi pokušavamo to da promenimo. Kad bi bila malo ujednačenija liga onda bi sve to bilo bolje. To je problem na kome moramo da radimo, kako ne bi gubili utakmice koje ne smemo da izgubimo. To je stvar psihologije i ljudi koji rade sa igračima, ali to ćemo regulisati u dogledno vreme, jer ovi mladi igrači znaju šta je Zvezda i šta su njene dimenzije. Zvezda nikada u svojoj istoriji nije imala takve kikseve da je dovodila ugled kluba u pitanje.

Kako animirati publiku pa da stadioni ne budu samo puni kada gostuju velike evropske ekipe ?

Što se tiče našeg prvenstva, tu ne treba ništa očekivati. Da je Zvezda 15 bodova ispred drugih, možda bi imali malo više gledalaca. Stvorena je takva klima da ne možete naterati navijače da gledaju neke klubove, sada da ne pominjem njihova imena. Ja cenim te klubove, jer traže svoju afirmaciju na YU sceni, ali to su klubovi koji ne mogu navijača Crvene zvezde da privuku na stadion. Zvezdin navijač očekuje Evropu i tu što duže da igra. Ne smemo odustati od te borbe i moramo videti na koji način ostati dugo u Evropi. Sada je mnogo jača konkurencija u Evropi, tako da nije lako igrati u našoj ligi i biti ravnopravan sa svim evropskim klubovima.
Kako ocenjujete kvalitet naše prve lige ?

Mislim da je kvalitet, u odnosu na poslednje 3-4 godine dosta bolji. Ima dosta klubova, dobro organizovanih, ima dosta talentovanih igrača i nije jednostavno dobijati utakmice. Vi sad ako kažete Zeta ili npr Hajduk iz Kule, to su dobri timovi koje nije lako dobiti ni u Beogradu. I treneri i igrači su veoma solidni i klubovi su vrlo motivisani kada igraju sa nama.

Šta očekujete od prolećnog dela sezone ?

Mi smo dosta zaostali u odnosu na vodeće ekipe, ali ne gubimo nadu. Videćemo kakav će biti razvoj situacije i da li će naši konkurenti gubiti utakmice. Ja ne mogu da obećam da će Crvena zvezda biti prva u ovom prvenstvu. Moramo svaku utakmicu igrati na pobedu. Mi smo napravili veliki pomak u odnosu na početak sezone, kada smo izgubili nekoliko bodova. Tada ekipa nije bila standardizovana, ali sada je situacija drugačija. Imali smo dosta teških utakmica u poslednje vreme i mislim da je ekipa pomalo zamorena. Oni igrači koji su najviše izneli ovu sezonu, dobiće odmah odmor, dok će drugi raditi do 25. decembra. U januaru krećemo u jedan pakleni rad sa dobrim pripremama, nakon čega ćemo pokušati da osvojimo što više bodova u prvenstvu i da osvojimo Kup Jugoslavije.

Da li će Zvezda biti aktivna u prelaznom roku ?

Kada je prelazni rok u pitanju, nemamo neke planove. Imamo dovoljno kvalitetnih igrača. Samo trojici ističe ugovor na leto. To su Pjanović, Gvozdenović i Lalatović. Mi tu moramo da vidimo i neku našu računicu. Ukoliko neko od njih ne ode u januaru, ponudićemo im nove ugovore, jer ne smemo da dozvolimo da ostanemo bez dinara, kod njih trojice, jer će na leto biti slobodni. Očekujemo i njihovu podršku klubu u kome su stekli afirmaciju, tako da se nadam da neće praviti probleme. Što se ostalih igrača tiče, oni ostaju na okupu i ne dolazi u obzir da bilo ko od tih fudbalera, čija se imena pominju u medijima, napusti Crvenu zvezdu.

Kakvi su planovi kada je infrastruktura u pitanju, jer je svojevremeno bilo reči da će Zvezda graditi manji stadion ?

Ne bi bilo loše kada bi mi imali jedan manji stadion, jer ne bi ta poseta od 2-3 hiljade gledalaca na beogradskim utakmicama bila toliko tužna. To bi predstavljalo jednu pravu atmosferu. Medjutim, to su neka moja lična razmišljanja. Ipak, to zavisi od mnogo stvari koje su nam potrebne da do toga dodje.

U poslednje dve godine na Marakani su održavani muzički koncerti sa lokalnim zvezdama, kada je stadion bio pun. Da li će to postai praksa i sledeće godine i da li jednog dana na Marakani možemo očekivati neko svetsko muzičko ime ?

Mislim da neće, jer bez obzira na uvažavanje svih tih ličnosti, imali smo puno problema da sve to organizujemo. Čak smo i nakon poslednjeg koncerta imali problema sa terenom koji je bio uništen. Mislim da nećemo u dogledno vreme to činiti, jer imamo dosta problema sa uništavanjem imovine.

Šta očekujete od najavljivanog procesa privatizacije sportskih društava i kakav je stav kluba prema Zakonu o sportu ?

Što se tiče privatizacije, mi ne možemo izbeći ono što društvo bude diktiralo, a kako će to izgledati i u kom periodu, ja stvarno ne znam. Mi ćemo imati sastanke uprave kluba, pa ćemo videti kako ćemo to ostvariti i kojim ćemo putem ići. Dobro je što izlazi Zakon o sportu. To može dosta da pomogne nama profesionalcima, koji imamo i odredjene probleme. Tim zakonom će nam dosta biti olakšan posao.

Kada možemo očekivati Zvezdu u Ligi šampiona ?

Ne treba nikada žuriti, već ići korak po korak. Za mene je veliki pomak i ovo što smo sada igrali u Evropi. Ja znam da je Liga šampiona cilj broj jedan, medjutim, sada se pravi reorganizacija takmičenja u Kupu UEFA, tako da će se i tu igrati više utakmica. To je ono sa čim mi treba da se pomirimo i da budemo realni. Nikada ne odustajemo od Lige šampiona i verujem da ćemo za 3-4 godine igrati i u tom takmičenju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: