Nova vest
Fudbal

Sreda, 07.06.2023.

12:35

Inzagi: Zaslužili smo finale Lige šampiona

Trener Intera Simone Inzagi rekao je da su njegovi fudbaleri zaslužili da igraju u finalu Lige šampiona isto koliko i fudbaleri Mančester sitija.

Izvor: B92

Autor:B92

Inzagi: Zaslužili smo finale Lige šampiona
Foto: Profimedia

Uz svoju ogromnu potrošačku moć dobri rezultati Mančester sitija ove sezone u Ligi šampiona nisu veliko iznenađenje, ali se to ne može reći za njegovog protivnika u finalu najelitnijeg evropskog takmičenja, Inter.

Iako je Inter jedan od najtrofejnijih evropskih klubova, u utakmicu u subotu od 21 čas u Istanbulu, ulazi kao autsajder.

Inter je treći tim italijanske Serije A, koju je završio sa 18 bodova zaostatka za šampionom Napolijem, dok je sa druge strane Siti odbranio šampionsku titulu u Premijer ligi.

"Mančester siti je osvojio dva trofeja ove sezone, ali isto je uradio i Inter. Siti će igrati protiv tima koji zaslužuje da bude u Istanbulu isto koliko i oni
", rekao je Inzagi.

Inter je u polufinalu Lige šampiona eliminisao gradskog rivala Milan i plasirao se u finale tog takmičenja prvi put posle 13 godina, kada je i trijumfovao predvođen trenerom Žozeom Morinjom.

Inter je prvi put u četvrtfinalu od 2011. godine, kada je branio titulu, ali je imao više uspeha u domaćim takmičenjima, nakon što je 2021. godine osvojio titulu, dva Kupa 2022. i 2023. godine, kao i Super kup ove sezone.

Otkako je Inter osvojio Ligu šampiona, mnoge stvari su se promenile u evropskom fudbalu. U slučaju Mančester sitija, otkako je konzorcijum iz Abu Dabija preuzeo klub, ekipa je osvojila 16 trofeja, uključujući sedam titula u Premijer ligi.

Ove sezone Siti pokušava da postane tek drugi engleski klub koji je u istoj sezoni osvojio tri velika trofeja - Premijer ligu, Ligu šampiona i FA kup. To je prethodno jedino uspelo gradskom rivalu Mančester junajtedu 1999. godine.

Za triplu krunu, ekipi Pepa Gvardiole potrebna je titula u Ligi šampiona.

Gledajući sastave, Siti ima velike zvezde poput Erlinga Halanda, Džeka Griliša i Kevina De Brujnea, dok je Inter mešavina igrača koji su uspeli ponovo da pokrenu ili da produže svoje karijere.

Među njima su i 37-godišnji Edin Džeko, koji je otišao iz Sitija pre sedam godina, 34-godišnji Henrih Mhitarjan koji se nije snašao u Junajtedu i Arsenalu, kao i 33-godišnji Mateo Darmijan, koji takođe nije ostavio veliki trag na Old Trafordu.

Smatra se da se nije proslavio ni napadač Romelu Lukaku posle velikih transfera u Junajted i Čelsi, ali igra dobro u Interu, kao i Lautaro Martines, koji je u decembru osvojio Svetsko prvenstvo sa Argentinom.

Iako je nekada imao moć da dovede igrače kao što su Brazilac Ronaldo, Kristijan Vijeri i Luis Figo, Inter sada ne može da se takmiči sa Sitijem u transferima.

Vlasnik milanskog kluba je kompanija Suning, a klub je za fiskalnu godinu 2020/2021 prijavio gubitak od 285 miliona dolara, najviše u istoriji nekog italijanskog kluba.

Klub je u maju 2021. godine osigurao dogovor sa jednim američkim investicionim fondom i dobio je finansijsku injekciju od 336 miliona dolara.

Bez obzira na ishod subotnjeg finala, Inter će imati korist od dobih igara u Ligi šampiona.

Prošlogodišnji osvajač Real Madrid dobio je 146,6 miliona dolara, a finalista Liverpul 131,4 miliona od fonda Uefe za Ligu šampiona od 2,2 milijarde dolara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

9 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve