Nova vest
Fudbal

Sreda, 07.06.2023.

08:12

Srbi napadaju novi UEFA trofej

Fudbaleri Fiorentine i Vest Hema igraće od 21 sat na stadionu "Eden arena" u Pragu u finalu Lige konferencija.

Izvor: B92

Autor:B92

Srbi napadaju novi UEFA trofej
Foto: Profimedia

Pobednik najmlađeg evropskog klupskog takmičenja nastupiće naredne sezone u Ligi Evropa.

Liga konferencija je startovala prošle sezone, a prvi osvajač ovog takmičenja je bila ekipa Rome.

Za ekipu Fiorentine nastupaju srpski reprezentativci Nikola Milenković, Luka Jović i Aleksa Terzić.

"Navijači Viole su neverovatni, mnogo nam znače. Moramo da verujemo u sebe i budemo ambiciozni"
, rekao je Milenković pred finale.

Pokušaće da se pridruže zemljacima Marku Dmitroviću i Nemanji Gudelju u osvajanju UEFA trofeja ove sezone, nakon što su pomenuti sa Seviljom osvojili Ligu Evrope prošle nedelje.

Finale Lige konferencija je poslednja prilika za "ljubičaste" da ove sezone dodju do trofeja. Klub iz Firence je sezonu u Seriji A završio na osmom mestu na tabeli sa 56 bodova.

Fiorentina je u finalu Kupa Italije pre dve nedelje izgubila od Intera 2:1.

Finale Lige konferencija je prvo finale za Fiorentinu u nekom evropskom takmičenju od 1990. godine.

Klub iz Firence je 1990. godine u finalu Kupa UEFA igrao sa Juventusom, a torinski klub je došao do trofeja pošto je u dva meča bio bolji od Fiorentine.

Juventus je u prvom meču slavio sa 3:1, a u revanšu je bilo 0:0.

Fiorentina je 1961. godine osvojila Kup pobednika kupova, pošto je u dva meča bila bolja od Rendžersa (2:0, 2:1). Fiorentina je imala priliku da i 1962. godine osvoji KPK.

Italijanski klub je tada u finalu igrao sa madridskim Atletikom. U prvom meču odigranom u Firenci bilo je 1:1, a Atletiko je slavio u ponovljenoj utakmici sa 3:0.

Klub iz Firence je 1957. godine poražen u finalu Kupa šampiona od Reala (0:2). Fiorentina je 1966. osvojila Mitropa kup, a 1975. je bila najbolja u Anglo-italijanskom Liga kupu.

Fudbaleri Vest Hema imali su lošu sezonu u Premijer ligi, a uspeli su da izbore opstanak, pošto su zauzeli 14. mesto na tabeli sa 40 bodova.

Klub iz Londona će pokušati da osvoji drugi evropski trofej. Vest Hem je 1965. u finalu Kupa pobednika kupova savladalo Minhen 1860 rezultatom 2:0.

Vest Hem je i 1976. godine igrao u finalu KPK, ali je poražen od Anderlehta 4:2. Vest Hem je 1999. godine bio jedan od osvajača Intertoto kupa.

Evropska fudbalska unija (UEFA) je za glavnog sudiju odredila Španca Karlosa del Sera Grandea. Njemu će pomagati sunarodnici Pau Sebrijan Devis i Gvadalupe Poras Ajuso.

Za četvrtog sudiju je određen još jedan Španac Hesus Hil Mansano. U VAR sobi biće Španci Huan Martinez Munuera i Alehandro Ernandes i Portugalac Tiago Martins.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

4 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve