Nova vest
Fudbal

Utorak, 21.03.2023.

14:57

Atakante bio deo "mini Lige šampiona"

Još jedna sjajna, fudbalska priča ispisana je u Hrvatskoj.

Izvor: B92

Autor:B92

Default images

Na turniru pod nazivom “Trofej Umaga 2023” održanom u martu, škola fudbala Atakante je učestvovala prvog vikenda sa dva godišta (2013. i 2015.), dok je u drugoj sedmici turnira igrala i generacija 2014. koja je osvojila 7. mesto.

Prestižni turnir je okupio mališane iz redova evropskih velikana poput Milana, Juventusa, Arsenala, Crvene zvezde, Salcburga, kao i slovenačkih ekipa Olimpije, Kopera, Maribora, Domžala, mađarskog MTK-a, ali i hrvatske Rijeke i Istre.

Osmo izadnje turnira u Umagu je okupilo skoro 1.400 mališana, a na tribinama je bilo i preko 10.000 navijača iz svih zemalja.

Dečaci fudbalskog kluba Atakante su ostavili prelep utisak na ovom spektaklu, koji u Hrvatskoj godinama nazivaju “mini Liga šampiona”, pa su tako bili primer kako na terenu, tako i van njega. Organizatori su imali samo reči hvale za srpski klub koji je po prvi put učestvovao u jakoj konkurenciji, pa će tako Atakante postati redovan učesnik ovog turnira.

Predvođeni trenerima Markom Nikolićem, Aleksandrom Krstićem, Urošem Popovićem, Stefanom Gojkovićem, ali i stručnim štabom koji su činili Aleksandar Nikolić, Vladimir Miletović, Miodrag Tasić, doktorom Goranom Petrovićem, kao i predsednikom kluba Atakante Mihailom Jovanovićem, dečaci rođeni 2013. godine prošli su veoma tešku grupu, a istakao se najbolji među njima i kapiten Teodor Dunjić.

U osmini finala ispali od Juventusa rezultatom 6:0, i u konačnom plasmanu zauzeli 13. mesto od ukupno 59 ekipa u kategoriji ispod 10 godina. Snaga turnira je bila takva da je recimo Salcburg završio na 29. mestu.

Dečaci rođeni 2015. godine nisu uspeli da prođu grupu i zauzeli su 29. mesto od 45 ekipa u kategoriji ispod osam godina.

Za kraj, najuspešniji su bili mališani rođeni 2014. godine koji su uspeli da stignu čak do četvrtfinala. Predvođeni najboljim strelcem Viktorom Kojićem (devet golova), dečaci u žuto-plavim dresovima su izašli na megdan Juventusu i pokazali ravnopravnu igru, međutim italijanski velikan je slavio rezultatom 5:1, a utešni pogodak je postigao Damjan Pribaković.

U ovoj ekipi su se istakli i Viktor Stanković, Petar Dulić, golmani Filip Vukomanović i Petar Dokovski (stigao iz CSKA Sofije), a zanimljivo je da je Atakante igrao sa dva dečaka rođenih 2015. godine u godinu dana starijoj generaciji – Vasa Mirković i Stefan Živanović.

Već 23. marta Atakante će ponovo biti učesnik ovog turnira sa dečacima rođenim 2011. godine i mlađim. Interesantno je to što će grupa biti izuzetno jaka, pre svega što je nosilac grupe slavni Arsenal, a biće zanimljivo gledati mališane ukoliko sruše evropskog velikana. U grupi su još i Maribor, Bravo, Gorica i NK Brinje.

"Želimo da se zahvalimo organizatoru na pozivu, kao i da ih pohvalimo za sve ono što su uradili kako bi se naša deca osećala kao profesionalci. Boravak u Umagu je protekao na najlepši mogući način, prezadovoljan sam uslovima, smeštajem kao i organizacijom za primer. Verujem da smo se pokazali u dobrom svetlu, da naši dečaci imaju šta da kažu protiv takvih klubova kao što je Juventus. Mi smo na početku, a naši mališani će ovo pamtiti za ceo život", rekao je predsednik kluba Atakante Mihailo Jovanović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

2 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve