Nova vest
Fudbal

Četvrtak, 09.02.2023.

11:02

Nova vizija Superlige: 80 klubova!

Priča o novom elitnom fudbalskom takmičenju u Evropi, ozloglašenoj Superligi, vraća se na velika vrata.

Izvor: B92

Autor:B92

Nova vizija Superlige: 80 klubova!
Foto: Profimedia

Superliga ima novu viziju sa čak 80 timova u multiligaškom sistemu, izjavio je izvršni direktor takmičenja.

Liga bi bila bazirana na sportskim rezultatima, bez stalnih članova, rekao je Bernd Rajhart za nemački list "Di Velt".

Timovi bi imali garantovanih minimum 14 utakmica u sezoni, a glavni sponzor je do predloga ovog formata došao nakon konsultacija sa skoro 50 evropskih klubova od prošlog oktobra koji su zajedno razvili deset osnovnih principa.

U pitanju je kompanija A22 Sports Management, koja je podržala i prvobitni plan Superlige iz 2021. koji je predviđao zatvoren sistem koji bi kontrolisalo 12 najvećih evropskih klubova, ali koji je naišao na žestoku reakciju fudbalske javnosti.

"Temelji evropskog fudbala su u opasnosti da se uruše. Vreme je za promenu. Klubovi su ti koji snose preduzetnički rizik u fudbalu. Ali kada su važne odluke u pitanju, oni su prečesto primorani da sede skrštenih ruku sa strane dok se sportski i finansijski temelji ruše oko njih", napisao je Rajhart.

"Naši razgovori su jasno pokazali da klubovima često nije moguće da javno govore protiv sistema koji koristi pretnju sankcijama da osujeti opoziciju. Naš dijalog je bio otvoren, iskren, konstruktivan i rezultovao je jasnim idejama o tome koje promene su potrebne i kako se one mogu sprovesti. Ima mnogo toga da se uradi i nastavićemo naš dijalog",
navodi se.

Rajhart tvrdi da je A22 osporio pravo UEFA i FIFA da blokiraju formiranje Superlige i sankcionišu konkurentske klubove na sudovima, tvrdeći da upravljačka tela zloupotrebljavaju dominantnu poziciju prema zakonu EU o konkurenciji.

"Evropski sud pravde trebalo bi da donese konačnu presudu u ovom slučaju ove godine, ali neobavezujuće mišljenje koje je generalni pravobranilac dao u decembru kaže da su pravila koja dozvoljavaju UFA i FIFA da blokiraju formiranje takmičenja kompatibilna sa pravom EU".

Rajhart je rekao da će Superliga biti otvoreno takmičenje, sa kvalifikacijama kroz nastup na nacionalnom nivou, a svi njeni timovi će se takmičiti u svojim domaćim ligama.

Te nacionalne lige će ostati "temelj" sporta, kaže je Rajhart koji tvrdi da će Superliga generisati nove prihode za podršku celoj takmičarskoj piramidi.

Garancija od 14 utakmica, kaže Rajhart, bi obezbedila "stabilnost i predvidljivost" prihoda.

Rajhart iznosi planove za mere kontrole troškova, rekavši da klubovi treba da troše samo fiksni procenat svog godišnjeg prihoda od fudbala na plate igrača i neto transfere.

"Klupska potrošnja mora biti zasnovana isključivo na generisanim sredstvima, a ne na ulivanju kapitala koji narušava konkurenciju"
, napisao je Rajhart.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

21 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve