Nova vest
Fudbal

Sreda, 10.08.2022.

19:40

Kada u Evropi ne može – pokrenuta afrička Superliga

Afrička fudbalska konfederacija (CAF) zvanično je pokrenula u Aruši, u Tanzaniji, svoju Superligu, zatvoreno takmičenje koje će okupiti 24 kluba iz 16 zemalja.

Izvor:

Autor:

Kada u Evropi ne može – pokrenuta afrička Superliga
EPA-EFE/FOOTOGRAFIIA

Prvo izdanje Superlige trebalo bi da se održi od avgusta 2023. do maja 2024. godine uz nagradni fond od 100 miliona dolara.

"Afrička Superliga je veoma važna inicijativa. Jedno od glavnih pitanja u Africi je finansiranje. Naš cilj je da afrički klupski fudbal bude svetske klase i da se takmiči sa najboljima u svetu", rekao je predsednik CAF-a Patris Motsepe.

Fifa je podržala novo takmičenje, dok se početkom 2021. suprostavila projektu istog tipa u Evropi, koji je trebalo da okupi 12 najvećih klubova Evrope.

"Superliga je uzbudljiv i jendistven projekat i srećni smo što možemo da pomognemo i podelimo iskustvo koje smo akumulirali", rekao je predseednik Fifa Djani Infatino.

Motsepe je dodao i da će se "dobit koju ostvari Super liga koristiti da afrički fudbal postane atraktivniji, da se osigura da igrači ostanu u Africi i da se poboljša kvalitet infrastukture".

Svaki od 24 kluba koji će učestvovati na početnom turniru dobiće početni godišnji prihod od 3.500.000 dolara za kupovinu igrača i plaćanje poreza.

Takmičenje će biti podeljeno u tri grupe po osam timova geografski podeljenih (sever, centar-zapad i jugoistok).

Odabir učesnika će se vršiti na osnovu rezultata u afričkoj ligi šampiona i CAF kupu.

Pokretanje Superlige prvi je kritikovao vlasnik južnoafričkog kluba Kejptaun Siti Džon Komitis rekavši da će "Superliga ubiti afrčki klupski fudbal, i da se može reći zbogom nacionalnim ligama".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

1 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve
Tenis

Miracolo

Za sve one koji nisu pratili protekle noći okršaj Novaka Đokovića i Luke Nardija u Kalifornijskoj pustinji desilo se – čudo!

Zoran Kecman

12:35

6 d