Nova vest
Fudbal

Sreda, 10.08.2022.

20:00

Real ponovo na "krovu" Evrope

Fudbaleri Real Madrida osvajači su Superkupa Evrope.

Izvor:

Autor:

Real ponovo na
EPA/Petteri Paalasmaa

Španski klub je u meču koji se igrao u Helsinkiju savladao Ajntraht iz Franfkurta rezultatom 2:0 (1:0).

To je bila repriza finala Kupa šampiona iz 1960. godine kada je "kraljevski klub" slavio rezultatom 7:3, predvođeni Ferencom Puškašem i Alfredom Di Stefanom. Tako je Ajntraht ostao bez "osvete", ali je zato Real stigao do 98. trofeja u klupskoj istoriji.

Moglo je da bude i drugačije po osvajača Lige Evrope, koji je imao svoje šanse da postane drugi nemački klub, pored Bajerna, koji je mogao da se pohvali ovim trofejem u svojim vitrinama.

Spor početak meča nije mnogo obećavao na "Olimpijskom stadionu", ali smo ubrzo dobili pravi "vatromet" kako smo prevalili 10. minut. Sve je nagovestio sjajna kombinacija Rafaela Borea i Jespera Lindstrema, nakon koje je krilni fudbaler iz Danske testirao Tibu Kurtou. Belgijski golman je uspešno položio, ali uzalud jer je ubrzo sviran ofsajd.

Samo dva minuta kasnije je Ferlan Mendi olako prodao loptu nakon čega je Daiči Kamada, ponajbolji igrač Ajntrahta u Ligi Evrope prošle sezone, imao jedan na jedan sa Kurtuom koji ponovo izlazi kao pobednik. Da je Lindstrem bio nešto sporiji ili Japanac koncentrisaniji, mogli smo da gledamo nešto drugačiji meč i možda i drugog pobednika.

Ovako su samo probudili Real koji je ubrzo stvorio svoju priliku kada je brazilski štoper Tute gotovo sa gol linije morao da skine loptu iz već viđenog gola Vinisijusa Žuniora.

Što nisu mogli tad, uradili su u 37. minutu. Pretio je Real, ali se isprečio Kevin Trap i prosledio loptu u korner. Isti je izveo Toni Kros, nakon čega je ona stigla do Karima Benzeme.

Francuz je bio u vazdušnom duelu sa dvojicom protivničkih igrača, posle čega je lopta stigla na prvu stativu do Kazemira koji je glavom vraća u sredinu do austrijskog defanzivca koji nije imao težak posao.

Stekao se utisak da šampion Evrope i nije preterano zainteresovan za ovaj meč, ali da su, koliko god to bilo tačno, naprosto bolji tim od nemačkog predstavnika i to za nekoliko klasa.

Važno je napomenuti da je Ajntraht igrao bez glavnog kreatora u vidu Filipa Kostića koji je praktično novi igrač torinskog Juventusa. Zanimljivo je da su dve ekipe izvele identične postave kao u finalima kontinentalnih takmičenja koje su osvojile, te da je jedina promena izostanak srpskog fudbalera kog je zamenio Kristofer Lenc.

Nemački defanzivac nije nikako mogao biti kriv za drugi gol s obzirom na to da je do njega došlo preko suprotne strane. Pravo niotkuda je Mendi proigrao dugom loptom Vinisijusa koji koristi svoju brzinu i asistira Karimu Benzemi za prvi gol u novoj sezoni.

To je bio njegov 324. u dresu Reala, čime je prestigao Raula na listi najboljih strelaca Real Madrida. Ispred je samo nedodirljivi Kristijano Ronaldo koji na svom kontu ima 450 pogodaka.

Imao je francuski napadač i pre toga šansu, dok je Kazemiro zatresao i prečku, te ne možemo reći da nije bilo očekivano da već u 65. minutu stavimo tačku na ovaj meč. Jedini je Jesper Lindstrem pravio problema protivničkoj odbranio, ali je previše komplikovao i ostao nedorečen, naposletku i zamenjen.

Do kraja nije bilo većih uzbuđenja, a vredi istaći samo debi Antonija Rudigera i Orelijana Čuamenija u zvaničnim mečevima za Real.

Sa ovom pobedom je Karlo Ančeloti stigao do četvrtog trofeja u ovom takmičenju u isto toliko mečeva.

Dve ekipe se sada okreću domaćim šampionatima gde Real ide u goste Almeriji u nedelju na otvaranju španskog prvenstva, dok će Ajntraht u Berlin na gostovanje Herti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

28 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve