Nova vest
Fudbal

Sreda, 25.05.2022.

20:00

Prvi evropski trofej u istoriji Rome – po Murinjovom receptu

Fudbaleri Rome osvojili su trofej Lige konferencije u istorijskom prvom izadnju tog takmičenja.

Izvor:

Autor:

Prvi evropski trofej u istoriji Rome – po Murinjovom receptu
EPA/PIETER STAM DE JONGE

Italijanska ekipa je u finalu bila bolja od Fejenorda minimalnim rezultatom (1:0), a strelac jedinog gola na meču bio je Nikola Zaniolo. To je prvi trofej nekog od UEFA takmičenja za Romu koja je dva puta poražena u finalima 1984. i 1991, a u svojim vitrinama imaju samo trofej Kupa sajamskih gradova.

Nije viđen preterano zanimljiv meč na „Nacionalnoj areni“ u Tirani, naprotiv. Ekipe su se od početka mučila da stvore prilike i praktično smo iz prve prave videli i pogodak.

Lopta je stigla do štopera „vučice“ Mančinija koji je uputio sjajnu dijagonalu i pronašao Nikolu Zaniola u protivničkom šesnaestercu. Vezista nije najbolje primio loptu, ali je uprkos tome prvi stigao do nje i maestralno je „bocnuo“ preko golmana ekipe iz Roterdama.

S tim golom je postao najmlađi Italijan koji se upisao u strelce finala nekog od UEFA takmičenja još od Alesandra Del Pjera. Nekadašnji igrač Juventusa je bio trećinu godine mlađi kada je postigao gol u finalu Lige šampiona 1997. protiv Borusije iz Dortmunda.

Koliko prvo poluvreme nije obilovalo zanimljivim detaljima, toliko je početak drugog bio buran. U samo šest minuta nastavka, uslovno rečeno gosti na ovom meču su dva puta pogodili stativu protivnika. Najpre je to učinio Trauner nakon centaršuta Kokdžua, dok je ubrzo i Malasija oprobao svoj udarac, ali je Rui Patrisio na golu Rome dokazao svoj kvalitet.

Kada tada nisu uspeli da daju gol, teško da su igrači Fejenorda imali čemu da se nadaju kasnije. Prilika je bilo, ali kao što ih je imao i protivnik i ni blizu toliko opasne. Pitanje pobednika je moglo i mnogo ranije da se reši da je Abraham imao više fudbalske inteligencije i pao nakon faula Senesija koji je bio poslednji igrač odbrane i dobio bi crveni karton. Umesto toga je ostao na nogama i naposletku nije dobio ni faul.

Naposletku su i bez toga stigli do inauguracionog trofeja, čime je Žoze Murinjo postao prvi trener koji je osvojio sva tri trofeja u UEFA takmičenjima (Liga šampiona, Liga Evrope i Liga konferencija) i to je bio njegov ukupno peti čime je nastavio da praktikuje svoju maksimu da se finala ne igraju, već pobeđuju.

Meč finala Lige konferencija ste mogli da pratite putem našeg bloga.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

113 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve
Tenis

Miracolo

Za sve one koji nisu pratili protekle noći okršaj Novaka Đokovića i Luke Nardija u Kalifornijskoj pustinji desilo se – čudo!

Zoran Kecman

12:35

6 d