Nova vest
Fudbal

Utorak, 30.11.2021.

22:35

Čeferin: Neko je lud, oni ili ja? Ja nisam

Predsednik Evropske fudbalske federacije (UEFA) Aleksandar Čeferin prisetio se najizazovnijeg perioda u svojoj karijeri.

Izvor: MT

Autor: MT

Čeferin: Neko je lud, oni ili ja? Ja nisam
EPA-EFE/TOLGA BOZOGLU

On je u emisiji "U svom filmu" na HRT-u otkrio kako se osećao kada ga je sačekala inicijativa 12 najbogatijih klubova, koji su hteli da osnuju Superligu.

"To bi značilo kraj fudbala u Evropi, to bi značilo katastrofu za celu piramidu i ja sam znao da bi to trebalo da sprečimo. Prvo nisam znao kako jer sam bio previše ljut. Znao sam da moram što agresivnije da nastupim jer je to trebalo da se ukine u roku od 48 sati ili bi imalo neku mogućnost da uspe. Ja sam znao da sam na ivici: ili padamo mi ili rušimo Superligu", rekao je Čeferin.

Kada je saznao za tu ideju, bio je u automobilu sa Zvonimirom Bobanom, tada šefom za fudbalska pitanja UEFA.

"Hteo sam Bobana da predstavim na kongresu i zato smo zajedno otišli u Švajcarsku, on je bio u kolima sa mnom kad se sve to događalo. Zvone ima puno iskustva u fudbalu, zna sve praktično, ali nije to bilo toliko bitno koliko je bilo bitno da je on bio pozitivan od prvog trenutka. Da nisam imao nekog u kolima osam sati koji je kukao i plakao da ćemo sve da izgubimo, da fudbal propada... Naprotiv, on je od prvog trenutka nastupio optimistično i rekao: Hajde da se kladimo u večeru da ćeš ih da ih srušiš u dva dana. I ja sam se kladio i još nisam platio večeru."

Čeferini veruje da u narednih 10 godina Superliga neće biti osnovana.

"Rekli su mi: 'Šta ako mi vama damo 3,5 milijarde evra pa vi za nas to napravite'. Ja sam rekao da je tu neko lud! Ili oni ili ja? Ja nisam, tako da od tada više nisu zvali. Taj kapital će stalno da dolazi, ali mislim da smo 10 godina mirni".

Govorio je i o svom poslu, kojim se bavio pre dolaska na čelo UEFA.

"U 24 godine u krivičnom pravu, branio sam ubice. Manje sumnjivih ljudi sam upoznao tada, nego za dve godine u fudbalu", istakao je on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

24 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve