Nova vest
Fudbal

Četvrtak, 15.04.2021.

23:15

Kabinet predsednika Češke osudio kažnjavanje fudbalera Slavije iz Praga

Kabinet predsednika Češke Miloša Zemana osudio je danas odluku UEFA da sa deset utakmica zabrane igranja kazni fudbalera Slavije iz Praga Ondreja Kudelu.

Izvor: B92

Autor:B92

Kabinet predsednika Češke osudio kažnjavanje fudbalera Slavije iz Praga
Foto: Profimedia

Kudela je juče kažnjen jer je na meču osmine finala Lige Evropa protiv Rendžersa iz Glazgova, na rasnoj osnovi vređao fudbalera škotskog tima Glena Kamaru.

U otvorenom pismu koje je kabinet Zemana uputio UEFA se navodi da nije dokazano da je Kudela kriv.

"Odlučili ste da kaznite igrača koji nikome nije naudio, već je samo verbalno, prema njegovim rečima, uvredio svog rivala. Izričete kaznu pristojnoj osobi bez ijednog dokaza", rekao je šef kancelarije predsednika Vratislav Minar.

Kundela je priznao da je vređao Kamaru, ali ne na rasnoj osnovi, mada je još jedan igrač Rendžersa potvrdio da je čuo uvrede koje je Kamara prijavio.

Minar je optužio UEFA da je donela presudu kako bi "zadovoljila grupicu aktivista i klub koji na terenu nije mogao da pobedi" i istakao da je ta kazna ujedinila češke navijače.

Odbrambeni igrač Slavije propustiće i mečeve na Evropskom prvenstvu, jer se kazna odnosi i na reprezentativne nastupe.

Kazna neigranja na deset utakmica je najblaža kazna za ovakvo delo po UEFA disciplinskom pravilniku.

Slavija je uputila izvinjenje Kamari i ponudila je da radi u borbi protiv rasizma sa velikim britanskim nevladinim organizacijama.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

8 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve