Nova vest
Fudbal

Utorak, 02.06.2020.

16:19

Kokeza o privatizaciji: Predložili smo nemački model, klubovi sami odlučuju

Posle najave da će predložiti uvođenje privatizacije u srpski fudbal, predsednik Fudbalskog saveza Srbije Slaviša Kokeza detaljnije je govorio o toj temi.

Izvor: SS

Autor: SS

Kokeza o privatizaciji: Predložili smo nemački model, klubovi sami odlučuju
Foto: StarSport

Klubovi će sami odlučivati o tome, a po svemu sudeći, inicijativa bi vrlo brzo mogla da preraste u realizaciju celog projekta.

Kokeza ističe da su se ljudi u Savezu vodili najboljim evropskim iskustvima.

"Model koji smo predložili najbliži je nemačkom modelu transformacije sportskih udruženja u privredna društva. Prema tom modelu, postojeći klubovi kao Udruženja građanja postaju manjinski vlasnici budućeg sportskog privrednog društva. Na taj način se s jedne strane obezbeđuje kontinuitet fudbalskih klubova - čuvaju se tradicija, imidž i istorijska vrednost, a s druge strane otvara se mogućnost da budući domaći ili inostrani investitori kupe većinski vlasnički udeo tih klubova. Prvi put imamo podršku svih klubova Super i Prve lige Srbije da krenemo u privatizacione procese", rekao je Kokeza za "Mozzartsport".

"Klubovi će sami odlučivati o svom budućem statusu. Imaće mogućnost da se transformišu u sportsko-privredna društva, ali ukoliko to ne žele, mogu da ostanu u statusu Sportskih udruženja. S obzirom na to da je sloboda udruživanja Ustavom garantovano pravo, nije moguće da privatizacija bude obavezujuća za sve klubove.“

Kokeza je govorio i o promenama koje je sprovela Zajednica Superlige i Prve lige, a sve nakon izlaska iz epidemije.

"Ideja je bila da se pronađe sistemsko rešenje za poboljšanje kvaliteta i boljitak srpskog, ne samo klupskog, nego i reprezentativnog fudbala. Dovoljno je da samo osnovne brojke stavite na papir i dolazite do toga da će svakog vikenda najmanje 76 igrača mlađih od 21 godine imati mogućnost da pokažu svoj kvalitet, 40 u Super i 36 Prvoj ligi. Siguran sam da će to dugoročno gledajući doneti veliku korist našem fudbalu i podići kvalitet pre svega mlade reprezentacije, a tako i A selekcije".

Četiri godine je Kokeza na čelnoj poziciji srpskog fudbala, a na njoj je nasledio Tomislava Karadžića o kom ima samo reči hvale.

"Tomislav Karadžić i Zoran Laković zaslužuju brojne pohvale za učinjeno dok su vodili FS Srbije. Izgrađen je Sportski centar u Staroj Pazovi, gde je investicija bila preko 12.000.000 evra koja je bila kapitalna za razvoj srpskog fudbala. Zahvaljujući tom projektu, kao i radu s mlađim selekcijama, možemo da se ponosimo činjenicom da smo 2013. bili evropski omladinski, a dve godine kasnije i svetski šampioni. Na skoro svim stadionima u Srbiji postavljeni su reflektori što je takođe bila jedna od značajnijih investicija u srpskom fudbalu za vreme Karadžića i Lakovića. Želeo bih obojici da zahvalim za mnogo toga kvalitetnog što su uradili tokom svog mandata u FS Srbije".

Istakao je brojna sredstva koja su izdvojena za pobošljanje fudbalske infrastrukture Srbiji.

"Kada govorimo o investicijama u srpskom fudbalu, od kad sam na mestu predsednika FSS uložili smo oko 11.000.000 evra. Za renoviranje sportskog centra u Staroj Pazovi obezbeđeno je dva i po miliona. Završena je nova tribina na stadionu na kojem je postavljena najsavremenija travnata podloga, sređene su sobe i hotel po najvišim evropskim standardima, kao i sale za sastanke uz kompletno renovirane svlačionice. Klubovima je kroz različite investicije prosleđeno sedam miliona evra. Nedavno je na 20 stadiona zamenjena trava, urađena je nova drenaža, a već imamo dva stadiona sa sistemom za zagrevanje terena. Novac je odvojen za sređivanje svlačionica, postavljanje reflektora… Podelili smo opremu u vrednosti od million evra, lopte, dresove, štucne, mreže… Pomagali smo i pomagaćemo koliko god možemo", istakao je Kokeza na kraju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve