Nova vest
Fudbal

Subota, 04.04.2020.

09:37

"I Enfild bi mogao da bude 'biološka bomba', a Liverpul kao Bergamo"

Utvrđeno je da je meč Atalante i Valensije u Ligi šampiona doprineo širenju virusa Covid-19, ali nije bio jedini.

Izvor: SS

Autor: SS

Photo by Julian Finney/Getty Images

Postoji osnovana sumnja da je slična greška napravljena i u okršaju između Liverpula i Atletiko Madrida.

Direktor Gradskog zavoda za javno zdravlje u Liverpulu Metju Ešton smatra da je bila velika greška što se utakmica sa Madriđanima odigrala.

"Nije bila ispravna odluka da se taj meč organizuje, iako to sigurno nije bilo namerno. Možda nadležni organi u tom trenutku nisu shvatili ozbiljnost situacije. Iako nikada nećemo znati. Meč sa Atletikom mogao bi da bude jedan od događaja koji su uticali na porast broja zaraženih u Liverpulu. Definitivno će taj događaj biti tema istraživanja, kako bismo nešto naučili i da ne bismo ponovili slične greške", rekao je Ešton za "Gardijan".

Tog 11. marta na Enfildu je bilo 54.000 navijača. Do tada je bilo šest potvrđenih slučajeva koronavirusa u Liverpulu. Problem je bio u tome što je Madrid već tada bio žarište, a u Englesku je doputovalo oko 3.000 navijača Atletika.

Ostrvski mediji prenose i priču Džoela Rukvuda, navijača Liverpula koji je bio na utakmici i koji od 14. marta ima sve simptome zaraze, ali još uvek nije testiran.

Da je na Enfildu tog dana potencijalno odjeknula nova "biološka bomba" saglasan je i profesor Džon Ešton, bivši regionalni direktor Javnog zdravstva za severozapadnu Englesku i otac gorepomenutog Metjua Eštona.

"Dopustili smo da 3.000 navijača dođe sa područja u kome je zaraza već buknula i to je u osnovi bilo pogrešno. Isto važi i za argument da događaji na otvorenom ne predstavljaju pretnju. Nadam se da nisam u pravu, ali verujem da je te noći naneta velika šteta. Obično je slučaj da ljudi počnu da pokazuju simptome nedelju dana posle zaraze, neki i nešto kasnije. Nažalost, posle 20 dana bilo je preminulih u Liverpulu, tako da se neki od ovih slučajeva sigurno poklapaju vremenski sa tom utakmicom", podvukao je Džon Ešton.

Do sada je zvanično zabeleženo 309 slučajeva koronavirusa u Liverpulu, sa čak 21 smrtnim ishodom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve