Nova vest
Fudbal

Nedelja, 16.02.2020.

11:20

Sitiju preti mogućnost da ostane bez titule iz 2014.

Zabrana od dve godine takmičenja u evropskim klupskim takmičenjima mogla bi da košra Mančester siti i na domaćem terenu.

Izvor: Z.K.

Autor: Z.K.

Sitiju preti mogućnost da ostane bez titule iz 2014.
Photo by Michael Regan/Getty Images

Na Ostrvu se uveliko priča o mogućnosti da i Premijer liga kazni "građane" oduzimanjem bodova ukoliko nezavisna istraga utvrdi da su kršili finansijska pravila.

Uprava kluba sa "Etihada" brani se time da je sve to okrenuto protiv njih i da nisu radili ništa nezakonito, a spremaju se i za sudski proces u lozani pošto su se žalili na odluku UEFA.

Proteklih dana bilo je govora o mogućnosti da im se oduzmu bodovi u Premijer ligi ove sezone, ali to ne bi imalo preteranog značaja s obzirom na veliku prednost Liverpula.

Pravilnik Premijer lige predviđa mogućnost oduzimanja poena retroaktivno, što bi se moglo odraziti na završne pozicije kluba u proteklim sezonama.

Kako je u UEFA odluci kao sporan naveden period od 2012. do 2016. godine, tokom kojeg su prema UEFA "naduvali" prihode od sponzora, jasno je da bi pod upitnikom mogla biti titula osvojena u maju 2014. godine.

Tada su "građani" imali 86 bodova, dva više od drugoplasiranog Liverpula koji bi u slučaju retroaktivnog kažnjavanja kluba, najviše profitirao i titulu dobio za zelenim stolom.

Naravno, sve je ovo još pod upitnikom, jer pravilnik u Premijer ligi nije tako rigorozan kao onaj u UEFA.

Primera radi, u Premijer ligi je dozvoljen gubitak kluba u visini od 105 miliona funti u poslednje tri sezone, ali se zato oslanja na cifre koje su utvrdili klubovi.

U svakom slučaju, kako će se sve završiti, znaćemo sigurno pre 23. jula, kada počinje takmičenje u Ligi Evrope za klub iz Engleske koji će u takmičenje krenuti iz kvalifikacija.

Sva ta neizvesnost lako se može odraziti i na poslovanje kluba u narednim sezonama, pa postoji opravdana bojazan od potencijalnog egzodusa glavnih zvezda kao i od odlaska menadžera Pepa Gvardiole.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

5 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve