Nova vest
Fudbal

Četvrtak, 05.12.2019.

16:45

Skandal u Italiji: Naslov "Crni petak", a slika tamnoputih fudbalera FOTO

Italijanski "Korijere delo sport" šokirao je javnost kontroverznom naslovnicom na kojoj je uz tekst "Crni petak" stajala slika Romelua Lukakua i Krisa Smolinga.

Izvor: SN

Autor: SN

Skandal u Italiji: Naslov
Photo by Emilio Andreoli/Getty Images

Roma je navela da je taj naslov "užasan".

"Namera novinskog teksta zapravo je bila pozitivna. Ali, naslov je potpuno zasenio poruku protiv rasizma u priči", rekao je zvaničnik Rome Pol Rodžers, preneli su britanski mediji.

Inter je na svom Tviter profilu naveo:

"Fudbal je strast, kultura, bratstvo. Mi smo i uvek ćemo biti protiv bilo kakvog oblika diskriminacije".

Fudbalski klub Milan saopštio je da je "neprihvatljivo videti takvo neznanje o rasizmu", dok je Lukakuov agent Federiko Pastorleo, koji je Italijan, rekao da je bio "zaista posramljen" zbog takvog naslova.

"Kao agenti, pokušavamo da zaštitimo naše klijente od ovog velikog problema ; (rasizam), pošto to nije samo u novinama, već problem koji možete da udahnete na stadionu, na društvenim mrežama, na ulici. Sigurno je da (Lukaku) nije srećan zbog toga, ali je dovoljno jak da se sa tim suoči",
rekao je on.

Korijere delo Sport je u komentaru na veb stranici naveo da nije postojala namera da se neko vređa na rasnoj osnovi i kritikovao je "povremene moraliste".

"Beli, crni, žuti. Negirati svake razlike je tipična velika greška rasizma antirasizma. 'Black friday', za one koji to žele da shvate, je bio način da se slavi različitost. Ako to ne razumete, to je zato što ne možete ili ne želite da razumete", navodi se u uvodniku na sajtu lista.

To je poslednja u nizu kontroverzi ove sezone u Seriji A, u kojoj je mnogo incidenata na rasnoj osnovi. Prošle nedelje, svih 20 klubova priznali su da imaju problema sa rasizmom na svojim utakmicama i obećali da će se boriti protiv tog problema.

Napadač Breše Mario Baloteli je posle uvreda na rasnoj osnovi zapretio da će napustiti teren, a one koji su ga vređali nazvao je "imbecilima". Na rasnoj osnovi vređani su brojni fudbaleri, među kojima i Lukaku, nakon što su navijači Kaljarija oponašali majmunske kada je postigao gol iz penala.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

7 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve