Nova vest
Fudbal

Subota, 19.05.2018.

19:00

Zvezdina 'petarda' na šampionskoj torti pred 35.000 'gostiju'!

Crvena zvezda deklasirala je Voždovac u poslednjem ovosezonskom meču Superlige Srbije – 5:1 (2:0).

Izvor:

Autor:

Zvezdina 'petarda' na šampionskoj torti pred 35.000 'gostiju'!
StarSport

Duel pred više od 35.000 gledalaca na Marakani protekao je u slavljeničkom, šampionskom raspoloženju jer je najtrofejniji srpski klub još ranije obezbedio 28. krunu.

Da sve bude savršeno pobrinuli su se igrači Vladana Milojevića sjajnom partijom protiv 'Zmajeva', a bilo je i nekoliko emotivnih momenata.

Najpre se Dušan Anđelković oprostio od fudbala posle 19 godina aktivnog igranja, dok su Mičel Donald, prvi kapiten stranac u istoriji Zvezde, i Damijan Le Talek odigrali poslednji meč u crveno-belom dresu.

Holanđanin je uspeo da postigne i pogodak, a Francuz nije mogao da sakrije suze kada je u 75. minutu napustio igru.

Crveno-beli dominirali su od prvog do poslednjeg minuta, kao da su želeli da gotovo savršenu sezonu završe 'petardom', što im je na kraju i pošto za nogom.

Seriju pogodaka, posle nekoliko dobrih prilika, otvorio je El Fardu Ben u 18. minutu, lepim udarcem sa dvadesetak metara, da bi konačan rezultat prvog poluvremena postavio Nemanja Radonjić posle idealnog dodavanja Uroša Račića.

Istu sliku gledali smo i u nastavku, napade domaćina u talasima, a ni sada nismo previše čekali na pogodak, pošto se među strelce upisao i mlađani Dejan Joveljić posle šest minuta igre u nastavku.

Donald se od kluba koji mu je oživeo karijeru oprostio jednim od lakših pogodaka, posle maestralnog prodora i asistencije Radonjića na peterac, pre nego što je Račić udarcem sa nešto više od dvadeset metara u 88. postavio konačan rezultat.

Ceremonija dodele pehara počela je pola časa pre starta susreta, a obeležile su je pojedinačne ovacije za svakog člana šampionskog sastava, ali i zvižduci Luki Adžiću.

Takođe, iako je ovo zvanično 28. titula za najtrofejniji srpski klub, uprava crveno-belih štampala je majice sa brojem 29, ali se i dalje čeka zvanična odluka Fudbalskog saveza Srbije povodom sporne titule iz 1946. godine.

Osim na stadionu, Zvezda će titulu slaviti i na ulicama Beograda, po završetku utakmice igrači i stručni štab će u autobusu predvoditi povorku do Hrama Svetog Save. Navijači planiraju da nastave šetnju do Kalemegdana, a apeluju da se izbegnu incidenti jer je grad pun navijača iz Turske, Litvanije i Španije zbog Fajnal-fora Evrolige.

S obzirom da je u gradu oko 15.000 turista, na ulicama Beograda bi u subotu uveče lako moglo da se nađe više od 50.000 navijača.

Petarda Zvezde za kraj! Da sve bude savršeno pobrinuo se Račić u 88. minutu.

Prihvatio je odbijenu loptu posle centaršuta, namestio se i lepo pogodio dalji ugao za 'petardu' i konačnih 5:1.

83' – Nastavio je domaćin da napada u talasima, da bismo u samom finišu dobili novi emotivan momenat. Još jedan igrač koji se oprašta od Marakane, Damijan Le Talek prepustio je mesto mlađanom Luki Iliću i nije uspeo da sakrije suze kada je izlazio sa terena.

74' – Međutim, samo dva minuta kasnije, Donald na najbolji način zaključuje boravak u Zvezdi – pogotkom, a ostaće upamćen kao prvi stranac kapiten u istoriji našeg najtrofejnijeg kluba.

Radonjić je sjajno probio po levom boku, prevario nekoliko čuvara, pre nego što je posle još jedne odlične finte vratio loptu na peterac, odakle je Donald zakucava u gol i skida dres kako bi pokazao majicu sa posebnom posvetom za sve zvezdaše – 4:1.

72' – Voždovac uspeva da stigne do pogotka posle još jedne brze kontre, iako je malo nedostajalo da i ovoga puta sve upropaste u osudnom trenutku.

Ipak, Duronjić uspeva da doturi loptu do Andrije Lukovića, a pozajmljeni igrač crveno-belih sa ivice kaznenog pogađa gol istrčalog Borjana 3:1.

70' – Upravo je Donald naredni zapretio, dobrim udarcem sa dvadesetak metara, međutim Čupić ponovo uspeva da ukroti pokušaj rivala.

65' – 'Zmajevi' su najbolju šansu igrali posle dvadeset minuta igre u nastavku, kada je Borjan gotovo promašio loptu posle istrčavanja, ali je Filip Stojković uspeo da spreči da ona pređe gol liniju intervencijom u poslednjem trenutku. U međuvremenu, Vladan Milojević poslao je na teren Mičela Donalda, umesto Vujadina Savića, i Nenada Milijaša, umesto strelca trećeg pogotka.

59' – Radonjić još jednom pokušava, ovoga puta iz daljine, ali Čupić brani, dok su ga nekoliko minuta kasnije umalo savladali saigrači.

51'GOOOOOL – Nije Zvezda menjala pristup ni u nastavku, da bi se mlađani Joveljić ispravio za promašaj već posle šest minuta igre.

Osamnaestogodišnji napadač Crvene zvezde utrčao je posle dodavanja Bena, pritom malo i povukao čuvara rukama, pre nego što je pogodio mrežu za svoj treći pogodak u seniorskoj konkurenciji – 3:0.

Poluvreme – Poslednje uzbuđenje u prvom poluvremenu videli smo bukvalno u poslednjim trenucima, kada je Ben maestralno prošao pored nekoliko igrača, ali nije uspeo i da zatrese mrežu sa svega nekoliko metara, pa je Čupić upisao još jednu dobru intervenciju.

36' – Neračunajući jedan neprecizan pokušaj sa distance, Voždovac je prvi put ozbilnjno zapretio u finišu prvog dela igre. Mašović se našao ispred Milana Borjana, levo iskosa, ali je pogodio samo stativu, da bi čuvar mreže reprezentacije Kanade u nastavku akcije uspeo da reaguje.

28' – Malo je nedostajalo da se i mlađani Dejan Joveljić upiše među strelce, veoma dobro se kretao, ušao je u kazneni i uspeo potom da prebaci istrčalog golmana gostiju, ali je Zlatković ipak reagovao u poslednji čas i izbacio loptu u korner.

20'GOOOOOL – Nepuna dva minuta kasnije već je bilo 2:0 za Zvezdu.

Ovoga puta, posle kombinacije na levom boku, Račić šalje idealnu loptu na peterac, a Nemanja Radonjić iz klizećeg starta lako trese praznu mrežu – 2:0.

18' GOOOOOL – Domaćima su se želja i upornost isplatili u 18. minutu, a novi ligaški pogodak postigao je El Fardu Ben.

Momak koji je tokom zime stigao iz Olimpijakosa sjajno je ispratio dodavanje sa sredine i lepim udarcem prebacio istrčalog Čupića za vođstvo – 1:0.

14' – Nastavila je Zvezda sa napadima u želji da što pre stigne do vođstva, dok 'Zmajevi' gotovo da su uspevali da stignu do lopte.

8' – Crveno-beli su ovaj duel iskoristili i da predstave dresove koje će nositi u sledećoj sezoni, a prvu veliku šansu propušta Uroš Račić, nepreciznim udarcem sa ivice kaznenog prostora, iako je bio usamljen. Isti igrač preti i nekoliko napada kasnije, ali i ovaj udarac odlazi pored okvira gola.

* Početak susreta kasnio je deset minuta zbog celokupne ceremonije, a pred sam start usledila je spektakularna koreografija preko tri tribine uz veliki broj baklji i dimnih 'bombi'.

Igrači i stručni štab počeli su polako da izlaze, najćešće u pratnji svojih naslednika i naslednica, na teren prolazivši kroz špalir uz ovacije sa tribina, ali je Luka Adžić dobio zvižduke celog stadiona.

Ovakva reakcija došla je posle sve češćih informacija da neće produžiti ugovor sa crveno-belima, odnosno da će Zvezda od njega inkasirati 'samo' 800.000 evra. Sin nekadašnjeg kapitena i sportskog direktora kluba Ivana pokušao je da se izvini ljubeći grb, ali nije uspeo da odobrovolji navijače.

Snažne ovacije dobio je svaki igrač, dok im je ceo stadion skandirao imena ili nadimke, ali se ipak ističe oduševljenje koje su izvazvali novopečeni penzioner Dušan 'Džin' Anđelković, odnosno šef stručnog štaba Vladan Milojević.

Poslednji je na teren izašao legendarni kapiten Nenad Milijaš, kome je Dragiša Binić, komesar za regularnost Fudbalskog saveza Srbije i član čuvene generacije Crvene zvezde iz 1991. godine, uručio pehar, pre nego što je Filip Stojković uz asistenciju Marka Gobeljića 'poveo' navijanje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

165 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve