Nova vest
Fudbal

Petak, 20.04.2018.

11:04

Posle 22 godine – Venger odlazi iz Arsenala na kraju sezone!

Menadžer Arsenala Arsen Venger rekao je da će napustiti klupu londonskog kluba na kraju sezone.

Izvor:

Autor:

Posle 22 godine – Venger odlazi iz Arsenala na kraju sezone!
Photo by Shaun Botterill/Getty Images

"Posle pažljivog razmatranja i razgovora sa rukovodstvom kluba, procenio sam da je pravo vreme da odem iz Arsenala na kraju sezone. Zahvalan sam na privilegiji da vodim klub u godinama koje će ostati upamćene u njegovoj istoriji. Sve godine sam radio posvećeno i sa integritetom. Zahvalio bih se osoblju, igračima, navijačima. Voleću Arsenal zauvek", naveo je Venger u saopštenju.

Legendarni 'Profesor' preuzeo je 'Tobdžije' u prvog oktobra 1996. godine i u naredne dve decnije načinio klub iz severog Londona jednim od najpoznatijih, ali i finansijskih najstabilnijih klubova na svetu, u čemu mu je u velikoj meri pomogao i doktorat iz ekonomije.

Doneo je klubu tri titule Premijer lige i po sedam FA Kupova i Komjuniti Šildova, kao i finale Lige šampiona, tri puta je biran za menadžera godine u Premijer ligi, dok će ekipa iz sezone 2003/04 ostati upamćena u istoriji najjače lige sveta kao jedina koja je do šampionskog pehara stigla bez ijednog poraza.

"Tri titule u Premijer ligi, sezona bez poraza, sedam FA Kupova i dve decenije u Ligi šampiona – učinak za divljenje. Takođe, u potpunosti je transformisao identitet kluba, kao i engleskog fudbala, sa jedinstvenom vizijom kako treba igrati fudbal", rekao je većinski vlasnik Arsenala Sten Kronke.

Takođe, smatra se jednim od najzaslužnijih za bezbolnu tranziciju kluba sa Hajberija na novi stadion Emirejts, dok je ranije ove sezone postao menadžer sa najviše mečeve u Premijer ligi – 823, čime je prestigao rivala ser Aleksa Fergusona iz Mančester Junajteda.

Ipak, Venger se poslednjih godina našao na sve većem udaru sopstvenih navijača, najviše zbog činjenice jer je odbijao da se povinuje tendencijama modernog fudbala i da svoj tim ojačava trošeći enormne sume, umesto svog načina dovođenja veoma mladih igrača i njihovog razvijanja u vrhunske fudbalere.

"Imamo visoku ambiciju da nadogradimo sve ono što je Arsen radio, u čast njegove fudbalske vizije, ali i kako bismo osigurali da se Arsenal i u budućnosti bori za pobede i one najvrednije trofeje. Za kraj, želim da zamolim milionski auditorijum naših navijača da se na pravi način oprosti od jednog od najvažnijih ljudi u istoriji Arsenala i jednim od najvećih u istoriji fudbala", dodao je Kronke.

Arsenal se nalazi u opasnosti da drugu godinu zaredom ostane bez plasmana u elitno kontinentalno takmičenje, pošto se nalazi na šestom mestu na tabeli, ali i dalje ima šansu da preko Lige Evrope, gde će u polufinalu igrati protiv Atletiko Madrida, ipak stigne tamo.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

127 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve
Tenis

Miracolo

Za sve one koji nisu pratili protekle noći okršaj Novaka Đokovića i Luke Nardija u Kalifornijskoj pustinji desilo se – čudo!

Zoran Kecman

12:35

6 d