Nova vest
Fudbal

Utorak, 12.12.2017.

19:55

"Zabluda je da Mažić sudi kako bi oštetio večite"

Zoran Petrović, po mnogima naš najbolji sudija svih vremena, rekao je za B92 da je zabluda ako se misli da Milorad Mažić sudi kako bi oštetio "večite rivale".

Izvor: PT

Autor: PT

Starsportphoto

U utorak je odlučeno da će Mažić suditi meč između Crvene zvezde i Partizana međutim ubrzo je stiglo saopštenje iz Crvene zvezde u kojem se osuđuje ovakva odluka.

Petrović je rekao "da se nada da će sve proći u najboljem redu i da je nečija ideja da Mažić sudi kako bi oštetio jednu ili drugu ekipu duboka zabluda i nema veze sa istinom".

"Nadam se uvek, ne može niko da garantuje da će sve proći u najboljem redu. Međutim, da je nečija ideja da Mažić sudi kako bi oštetio jednu ili drugu ekipu to je duboka zabluda i nema veze sa istinom. Kao prvo, Mažić neće sebi dozvoliti da posle Juventusa i Barselone, pokaže da ne može da sudi Zvezdi i Partizanu. Kada pogledamo koje su to dve ekipe, onaj malo objektivan jednostavno to neće komentarisati", rekao je Petrović za B92.net.

Često slušamo saopštenja iz Crvene zvezde i Partizana, koje su u vezi sa suđenjem, a kako kaže Petrović to se radi kako bi se vršio pritisak na arbitre.

"Sve to što se dešava sa saopštenjima sa jedne i sa druge strane se radi kako bi se vršio pritisak na sudije. To nije dobro, a ono što se je sigurno, komisija koja je odredila Mažića da sudi derbi nije pogrešila", kaže Petrović.

Utakmica između ova dva kluba je najveća u državi, a ako ne i u regionu. Upravo zbog toga, ovakav meč bi trebalo da sudi najbolji sudija.

"Utakmica između Zvezde i Partizana je najjača, a Mažić je najkvalitetnija sudija i šire od ovih prostora. Mnogo puta je već sudio i ima dovoljno iskustva. On će biti jedan od učesnika derbija koji je najviše puta imao prilika da učestvuje u njemu, za razliku od igrača jednog i drugog tima, koji još nisu igrali derbi, ili su nastupali jednom ili dvaput".

Petrovića kaže da izuzeće sudija formalno ne postoji, odnosno razlozi moraju da budu baš jaki kako bi došli do toga.

"Formalno, ne postoji izuzeće sudija, eventualno to može pred početak godine, ali razlozi za to moraju da budu, ne da li je dosudio penal po mišljenju kluba, već da li je dorastao suđenju tih utakmica. U zadnjih pet, šest godina smo videli da je Milorad dorastao i mislim da je najmanja tačka oko koje bi klubovi trebalo da se brinu je suđenje", rekao je Petrović.

Po mnogima naš najbolji sudija svih vremana kaže da će to promena doći teško.

"Teško da može da dođe do promene. Svi su pod pritiskom rezultata, a ako ga ne ostvare, onda prvi ljudi na koje se udara su sudije, koje u mnogim situacijama nisu uradile ništa loše i ništa protiv fudbalskih pravila", kazao je Petrović.

Sudije se nalaze u veoma nezahvalnim situacijama, pogotovo u srpskom fubalu.

"Nažalost, njihova je nesreća što se nalaze u toj ulozi da primenjuju pravila fudbalske igre. Nekada su povoljna, a nekada nisu, međutim to je nešto sa čime se živi. Možda se to promeni kada se uvedu elektronske promene, ali za to treba da prođe dosta vremena i siguran sam da bi to fudbal potpuno okrenulo. Izgubio bi svu draž i čar, čar greške, i od igrača i od trenera, pa i od sudije", rekao je Petrović.

Na ovim prostorima greška sudije se uvek dočeka na "nož", što nije slučaj u nekim razvijenim državama.

"Odmah se smatra da je to namerno učinjeno, da se nešto "valja iza brega" što se kaže. A to uglavnom nije tačno. Sudija pogreši kao i svaki živi čovek, nekada se ne nalazi u najboljoj poziciji kako bi video", istakao je Petrović.

Kada je reč o suđenju u Srbiji, Petrović je kazao kako je ono sigurno bolje nego kvalitet fudbala.

"Sigurno nije ispod nivoa fudbala. Ne ulazim u to kakav je taj nivo fudbala, ali sudije sigurno nisu ispod tog nivoa. Mislim da su sudije bolji deo srpskog fudbala jer prate najnovija dešavanja i prolaze kroz razne seminare, fizičke pripreme...", zaključio je Petrović priču za B92.net.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

56 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve