Nova vest
Fudbal

Četvrtak, 07.12.2017.

09:00

Krcata Marakana čeka Zvezdino evropsko proleće!

Od 21.05 na stadionu Rajko Mitić na programu je jedan od najvažnijih mečeva u novijoj istoriji Crvene zvezde.

Izvor:

Autor:

Krcata Marakana čeka Zvezdino evropsko proleće!
Detalj posle meèa Zvezda – Bajern, polufinale KEŠ 1991. godine (YTSS)

Najtrofejniji srpski klub imaće priliku da pobedom protiv Kelna, u okviru šestog, poslednjeg kola grupe H Lige Evrope, obezbedi prolaz u nokaut fazu nekog evropskog takmičenja posle tačno dve i po decenije.

Crveno-beli su poslednji put dočekali evropsko proleće 1992. godine kada su branili titulu prvaka Evrope, savladavši Panatinaikos golom Siniše Mihajlovića, ali to nije bilo dovoljno za pokušaj odbrane 'ušatog'.

Najbliža istom cilju bila je generacija kluba iz sezone 2005/2006 – kada je na klupi sedeo Valter Zenga, a u špicu igrao Nikola Žigić. Međutim, dva pogotka Kevina Gameira u samom finišu susreta u Strazburu (2:2) bila su dovoljna za novi šok tima sa popularne Marakane.

Danas, izabranici Vladana Milojevića su sjajnim igrama u izuzetno teškoj grupi, u kojoj se nalaze još Arsenal i BATE Borisov, došli u situaciju da sudbinu u potpunosti drže u svojim rukama pred poslednjih devedeset minuta fudbala.

Srpski vicešampion može dalje i u slučaju remija, samo ako BATE ne slavi na Emirejtsu protiv 'Tobdžija', ali Milojevića ne zanima nikakvo kalkulisanje pred više od 50.000 navijača na domaćem terenu.

"Ne volim da kalkulišem, ni u životu, ni u sportu. Ne možemo se voditi tom logikom. Ovo je utakmica koju će sigurno da odluče hrabrost i disciplina. Mi smo spremni za ovaj meč. Pritisak postoji, rekao sam igračima da treba da uživaju i da su oni doveli Zvezdu ovde. Mislim da imamo snage, neka daju sve od sebe, neka uživaju i videćemo na kraju kakav će rezultat biti. Šta god da se desi, oni su za mene junaci, doveli su Zvezdu gde jesu", jasan je bio Milojević, koji ne može da računa samo na od ranije povređenog Nemanju Radonjića, što je svakako veliki hendikep.

Zvezda istovremeno igra sjajno i u domaćem šampionatu – posle 20. rundi Superlige zauzima prvo mesto na tabeli sa 53 boda, uz gol razliku 51:7 i samo jednim porazom, šest više od večitog rivala Partizana.

S druge strane, za 'Jarčeve', koje je Zvezda savladala golom Ričmonda Boaćija u prvom krugu, ne može se reći ništa slično, iako su u poslednja dva kola uspeli da se uključe u trku za prolaz, a posebno se ističe pobeda u prošlom kolu protiv Arsenala.

Tim Miloša Jojića dobio je novog trenera posle remija sa Šalkeom prošlog vikenda U Gelzenkirhenu (2:2), a Štefan Rutenbek imaće veoma težak zadatak do kraja sezone.

Dosadašnji trener drugog tima Kelna zna da trijumf njegovu ekipu vodi do proleća u Evropi, ali isto tako za da su svega tri boda i poslednje mesto posle 18 kola Bundeslige neprihvatljivi i siguran put u Cvajtu.

Dodatni problem za Rutenbeka predstavlja i sama činjenica da je u Beograd doputovao sa samo 16 fudbalera – od čega su trojica prekomandovana iz amaterskog tima. Uprkos svemu navedenom, on najavljuje pohod na slavlje i prolaz dalje.

"Ekipe imaju podjednake šanse, nema favorita. Ako nam se pruži šansa, bićemo spremni da je ugrabimo. Igrači su svesni koliko će ovo biti važna utakmica za nas. Tim je svestan da je ovo apsolutno finale i spreman je. Intenzivno smo trenirali, bićemo hrabri. Pokušaćemo da budemo agresivni. Na nama je da napravimo korak dalje u Ligi Evropa, to je ono što želimo", kazao je Rutenbek, koji je dodao da se prijatno oseća u Beogradu.

Karata za utakmicu decenije odavno nema, na našem najvećem stadionu biće i nešto više od 4.000 navijača, ali je teško očekivati da će se uopšte i čuti pored 48.000 zvezdaša.

Meč počinje u 21.05, a iz Crvene zvezde su savetovali navijačima da se što ranije upute ka stadionu, pre svega zbog ogromne gužve, ali i činjenice da se kapije stadiona u Ljutice Bogdana zatvaraju pola časa pre starta susreta.

Istovremeno, Arsenal će u isto vreme dočekati BATE Borisov, dok je na Zvezdi da učini da taj duel nema rezultatski značaj, odnosno da stadion još jednom 'eksplodira', a nebo se ponovo 'otvori'.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

337 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve