Nova vest
Fudbal

Četvrtak, 30.11.2017.

15:30

Bitka za Beograd – "provokatori" i flaša u glavu

Na današnji dan, i pre tačno četrdeset godina kiša je padala i dosađivala građanima Beograda.

Izvor: B92

Autor:B92

Bitka za Beograd –
YTSS

Bio je drugi dan Dan državnosti tadašnje, Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije, a u prestonicu je dolazila selekcija Španije, u sklopu kvalifikacija za Svetsko prvenstvo u Argentine 1978. godine.

Osim 'Plavih' i 'Furije' grupu broj osam evropskih kvalifikacija za Mundijal činila je i reprezentacija susedne nam Rumunije. a upravo nam je prethodno pobeda u komšiluku, od spektakularnih 6:4, i donela šansu da se uopšte i borimo za prolaz dalje.

Na klupi našeg tima sedela je svojevrsna tročlana komisija koju su činili Marko Valok, Stevan Vilotić i Gojko Zec. Na tribinama popularne Marakane, stadiona Crvene zvezde, se i pored veoma lošeg vremena okupilo nešto više od 100.000 gledalaca, a eventualni trijumf od dva gola razlike donosio je plasman u Argentinu.

Jugoslaviju je kao kapiten predvodio centarfor Ivica Šurak, društvo u Špicu pravio mu je Danilo Popivoda, dok su iza njih bili braća Safet i Sead Sušić, kao i Miodrag Kustudić.

S druge strane, Španci su došli u veoma jakom sastavu, a okosnica tima bili su Huanito, Rubes Kano, dok je kapitensku traku nosio legenda Real Madrida Hose Martines Sančes, ili prosto – Piri.

Ipak, umesto odlaska na najveće fudbalsko tamkičenje, revanša za uvodni poraz u Kadizu, u sjajnoj atmosferi i velikoj borbi na terenu, ovaj dan u istoriji domaćeg sporta ostao je upamćen kao jedan od najtužnijih i najcrnjih – pošto smo se po prvi put našli na međunarodnoj 'huliganskoj sceni'.

Kompletan tekst našeg Nemanje Đorđevića pročitajte u rubrici TEME.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

0 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve