Nova vest
Fudbal

Četvrtak, 16.11.2017.

22:43

Paklen vikend – goreće Madrid, London, Rim, Napulj

Borba za Mundijal je iza nas, bilo je napeto, neizvesno, dramatično, ali je to prošlost. Nastavlja se klupska sezona, a već naredni vikend obećava spektakl.

Izvor: AK

Autor: AK

Paklen vikend – goreće Madrid, London, Rim, Napulj
Foto: Getty images

U najjačih pet evropskih šampionata – Premijer ligi, LaLigi, Seriji A, Bundesligi i Ligi 1 očekuju nas četiri velika okršaja.

U centru pažnje biće pre svega veliki madridski derbi između Atletika i Reala, prvi na novom stadionu "jorgandžija" "Vandi Metropolitano".

U Engleskoj je na programu derbi severnog Londona između Arsenala i Totenhema, koji bi umnogome mogao da usmeri borbu za titulu.

Ništa manje neće biti zanimljivo na Apeninima, na programu je takođe veliki gradski derbi omraženih rimaljama Rome i Lacija, te okršaj večno zaraćenih siromaha s juga (Napoli) i bogataša sa sever (Milan).

U Bundesligi je zanimljivo gostovanje Borusije kod Štutgarta, te duel Šalkea i HSV, u Portugalu se igra Kup, a u Rusiji šampion Spartak gostuje Krasnodaru. Što se tiče okruženja, veliki derbi se igra u Sloveniji, Maribor dočekuje Olimpiju.

LaLiga

Atletiko Madrid (4) – Real Madrid (3)

Bitka za Madrid dolazi u nevreme za oba tima. Atletiko jeste neporažen u poslednjih osam utakmica u svim takmičenjima, ali je tim Dijega Pabla Simeonea bio vrlo neubedljiv, zabeležio je samo dve pobede, a odolevao mu je i azerbejdžanski Karabag u Ligi šampiona.

S druge strane, Real je izgubio dva od poslednja tri meča, štaviše, Totenhem je deklasirao prvaka Evrope na Vembliju. "Kraljevski" klub već zaostaje osam bodova za Barselonom, koja deluje impresivno u prvom delu sezone (10-1-0).

Međutim, nisu rezultati najveći problem na Santjago Bernabeuu, već svlačionica. Već nedeljama se priča o lošim odnosima između igrača, a ovih dana Realu bliski dnevnik "Marka" piše da su u klinču dvojica ključnih igrača – kapiten Serhio Ramos i najbolji strelac Kristijano Ronaldo.

Ronaldo je u velikoj golgeterskoj krizi, postigao je samo jedan gol na sedam ligaških mečeva, javno je kritikovao i mlade igrače koji nisu uspeli da na pravi način nadoknade odlazak Hamesa Rodrigesa, Alvara Morate i Pepea, pa se opet spekuliše o odlasku Portugalca iz Madrida.

Premijer liga

Arsenal (6) – Totenhem (3)

A u Engleskoj će da ključa u prestonici, i to u severnom delu. Arsenal dočekuje omraženog rivala Totenhem koji je mnogo bolje pozicioniran u Premijer ligi posle prvih 11 utakmica.

"Spursi" su sjajno napredovali ka vrhu do gostovanja na Old Trafordu u pretprošlom kolu, ali su impresivnom pobedom nad Real Madridom u Ligi šampiona pokazali da će i ove sezone da jure torfej u Premijeršipu.

Najvažnije za "pevce" je da se od povrede oporavio najbolji strelac Hari Kejn, a meču će posebno da se raduju zbog fantastične forme svog plejmejkera Kristijana Eriksena koji je pre nekoliko dana het-trikom pokorio Dablin i odveo Dansku na Mundijal.

S druge strane, Arsenal igra po sistemu toplo-hladno, ali nema sumnje da je Arsen Venger maksimalno iskoristio reprezentativnu pauzu da poveže redove i razmrda ključne igrače koji su imali problema sa povredama.

Meč na Emiratima je vrlo važan za oba tima, jer drugoplasirani Mančester junajted i sedmoplasirani Barnli deli svega osam bodova. Totenhem je na +4 u odnosu na Arsenal, pa će "tobdžije" biti pod nešto većim pritiskom.

Serija A

Roma (5) – Lacio (4)

Odavno rimski derbi nije imao toliko značaj za oba kluba, odavno uoči borbe za Olimpiko Lacio nije bio ispred Rome. Razlika jeste samo jedan bod, ali je u ovom slučaju ogromna.

"Nebeskoplavi" igraju sjajno ove sezone, a nalaze se u seriji od devet uzastopnih pobeda. U dresu Lacija posebno blistaju dvojica igrača, Čiro Imobile je prvi strelac (14) i asistent (6) Serije A, dok novi srpski reprezentativac Sergej Milinković-Savić počinje da privlači pažnju najvećih evropskih klubova svojim spektakularnim nastupima u veznom redu.

S druge strane, ni Roma ne može da se požali na slabu formu, u seriji je od četiri pobede, a između ostalih je deklasirala šampiona Engleske Čelsi (3:0) u Ligi šampiona. Edin Džeko je u solidnoj formi, a motiv više za "vučicu" je poraz od 3:1 u poslednjem duelu sa Lacijom krajem aprila.

Mi ćemo uživati u međusobnom okršaju srpskih reprezentativaca, jer će se Milinković-Saviću suprotstaviti iskusni kolega Aleksandar Kolarov, jedan od najbojih igrača Rome ove sezone, koji se za razliku od Sergeja ranije vratio sa turneje "Orlova" po Aziji kako bi se odmorio za ovaj derbi.

Napoli (1) – Milan (7)

Rimski derbi će biti uvertira za sudar juga i severa na San Paolu. Napoli kao neporaženi lider (10-2-0) dočekuje velikana Milan, koji je u krizi rezultata i pod velikim pritiskom jer ogroman uloženi novac u transfere nije opravdan.

Milan već dva meseca nije uspeo da dobije dva uzastopna meča, a u Napulj stiže nakon pobede nad Sasuolom. Od poslednjih osam "rosoneri" su dobili smo dve utakmice.

Osim toga, Milan nije savladao Napoli od 2014. godine, a na poslednjem gostovanju je primio četiri gola. Ukoliko se nešto slično ponovi, Vinčenco Montela će verovatno da pakuje kofere i "leti" sa San Sira.

Ni Napoli nije u impresivnoj formi u poslednje vreme, dobio je takođe samo dva ali od poslednjih šest mečeva, pa mu šampion Juventus diše za vratom sa samo bodom zaostatka, a narednog vikenda "Stara dama" gostuje Sampdoriji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve