Nova vest
Fudbal

Četvrtak, 09.11.2017.

18:07

Radnički u blokadi, Nišlije ogorčene na sud

FK Radnički Niš saopštio je da mu je račun u blokadi od 15 miliona dinara zbog presude Vrhovnog kasacionog suda u korist bivšeg predsednika Zorana Bankovića.

Izvor: SM

Autor: SM

Radnički u blokadi, Nišlije ogorčene na sud
Starsportphoto

Banković je tužio klub za vraćanje pozajmice. Apelacioni sud u Nišu je presudio u korist Radničkog, ali je potom, kako se navodi, ta odluka promenjena kroz vanredni pravni lek. Po novoj i izmenjenoj presudi Vrhovnog kasacionog suda od 20. oktobra, Radnički mora da isplati Bankoviću više od 9,9 miliona dinara.

Iz kluba su naveli da je reč o "pravnom nasilju", jer je presuda doneta na osnovu "nekih fotokopija", kao i da nijedan sud nije izvršio uvid u originalne priznanice, jer one ne postoje.

"Po novoj presudi, klub treba da isplati Bankoviću više od 9,9 miliona dinara, sa kamatom od 12. juna 2014. godine, kao i troškove postupka koji su verovatno dosta veliki. Ovakvom odlukom došlo je do automatske blokade računa Radničkog u iznosu od oko 15 miliona dinara", rekla je klupska advokatica Ivana Panajotović na konferenciji za novinare.

Ona je najavila da će Radnički iskoristiti svoje pravo na podnošenje žalbe Ustavnom sudu Srbije.

"Smatramo da je povređeno pravo na pravično suđenje jer nije raspravljeno i odlučivano o svim činjenicama koje smo izneli. Nijedan sud nije izvršio uvid u originale priznanica jer oni i ne postoje", rekla je ona.

Po njenim rečima, ovakva pravna odluka i te kako će se odraziti na dalje funkcionisanje kluba.

"Samo u toku 2017. godine, Radnički je dobio više presuda u svoju korist, čija vrednost ukupno iznosi oko 50 miliona dinara, tako da je klub bio na odličnom putu ka oporavku i potpunoj finansijskoj konsolidaciji. Sada klub dospeva u veliki problem, jer je račun blokiran, a ustavna žalba ne odlaže izvršenje presude. Pritom, rokovi su neodredjeni, jer Ustavni sud ima ogroman priliv žalbi. Mi ćemo pokušati da izdejstvujemo neku hitnost u odlučivanju, ali nema garancije za tako nešto", rekla je Panajotović.

Predsednik Skupštine kluba Radan Ilić naveo je da je ovo slučaj do sada nezabeležen u sudskoj praksi.

"Banković je uložio vanredni pravni lek - reviziju postupka i njome Vrhovni kasacioni sud nije mogao meritorno da odlučuje. Nije traženo preinačenje presude, već njeno ukidanje, a sud je odlučio više nego što je stranka tražila", rekao je Ilić.

On je rekao da same priznanice nemaju pečat, zavodni broj, a da su potpisi primalaca nejasni.

"Dakle, ne ispunjavaju potrebnu normu, a da ne pričam o tome što su to sve kopije i nisu originali, što je sve konstatovao veštak u svom izveštaju. Tu ima elemenata utaje poreza, jer novac koji je gospodin Banković navodno davao nije uplaćivan na račun kluba, dakle nisu plaćani porezi i doprinosi, a pritom su oštećeni poverioci kluba, jer je račun sve vreme bio u blokadi. Ne može iz neprava da se vuče pravo", rekao je Ilić.

Ilić je najavio da će Radnički podneti krivične prijave specijalnom tužiocu za organizovani kriminal u Beogradu, zahtev visokom savetu sudstva za odgovornost sudija, ustavnu žalbu, ali i da će obavestiti ministarku pravde.

"Svi argumenti su na našoj strani, to i potpuni laik može da vidi", rekao je Ilić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

41 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve