Nova vest
Fudbal

Subota, 07.10.2017.

17:39

Srbi mogu i porazom, 11 ekipa već u Rusiji

Engleska i Španija su se priključile putnicima za Mundijal, pa iz Evrope za sada Belgija, Nemačka, Španija i Engleska već mogu da se pakuju za put u Rusiju.

Izvor: MLJ

Autor: MLJ

Srbi mogu i porazom, 11 ekipa već u Rusiji
StarSport

Posao su još ranije završili i Brazil, Meksiko, Saudijska Arabija, Japan, Južna Koreja i Iran. To znači da uključujući i domaćina Rusiju imamo ukupno 11 poznatih učesnika na Mundijalu zaključno do petka.

Da je Srbija prokockala svoju šansu da se posle devet kola plasira u Rusiju više nije novost. Zabrinjava način na koji su igrali izabranici Slavoljuba Muslina, ali su i sami rekli da nema previše svrhe žaliti za time i da se treba okrenuti poslednjem kolu kako bi se plasman sa prvog mesta obezbedio u Beogradu u ponedeljak.

Srbiju mogu da ugroze i Vels i Irska koji su u svojim mečevima devetog kola u petak pobeđivali Gruziju i Moldaviju.

"Orlovi" su zakomplikovali sebi život sa tri primljena gola na stadionu "Ernst Hapel". Rane prilike Austrije koje su stvarali Arnautović i Kajnc, ali i rano vođstvo "Orlova" posle gola Luke Milivojevića nisu okrenuli sreću na našu stranu. Naprotiv, Austrijanci su tu sreću i preokret potpuno zaslužili. Tako Srbija (18) ima samo bod više od Velšana (17) i dva više od Irske (16).

Srbija može do Mundijala i eventualnim porazom od Gruzije kod kuće, ali bi u tom slučaju Velšani morali da odigraju nerešeno sa Ircima, a najavili su da će davati golove, pa na taj rezultat svakako ne treba previše računati. Uz dužno poštovanje za Gruziju, ali u Beograd u ponedeljak ne dolazi Nemačka. Ili Austrija.

Francuzi nesigurni, Portugalci bi tri boda od Švajcaraca

Francuska pred subotnji okršaj sa Bugarima u gostima vodi u grupi A, ali su stvari daleko od rešenih. Čak četiri ekipe su i dalje u igri za prvo mesto! Francuzi su mu najbliži sa 17 bodova, bod ispred Šveđana sa 16 i četiri ispred Holanđana koji imaju 13.

Uz mnogo sreće Holandija bi mogla i do prvog mesta ali mora da pobedi Belorusiju i Švedsku u naredna dva kola i čeka kiks Francuza u mečevima protiv Bugara i Belorusa.

Međutim, do prvog mesta mogu i Bugari ako pobede Francusku i Luksemburg, Francuzi izgube od Belorusa u poslednjem kolu, a Holanđani odigraju nerešeno sa Šveđanima.

U grupi B vode Švajcarci ispred Portugala sa 24 boda naspram 21 koliko ima tim Kristijana Ronalda. I jedni i drugi mogu direktno u Rusiju. Portugalu treba pobeda nad Andorom, Švajcarci u subotu igraju sa Mađarima, a ako i jedni i drugi pobede, odlučivaće poslednje kolo.

Švajcarska i Portugal u poslednjem kolu igraju međusobno i Portugalci mogu pobedom da prestignu Švajcarce jer imaju bolju gol razliku (28:4) od fudbalera iz zemlje satova (18:3).

Mađari sa 10 bodova nemaju čemu da se nadaju.

Osvajači Svetskog prvenstva se više ne kvalifikuju automatski za naredni Mundijal. Nemcima to nije smetalo da dominiraju u grupi C i budu ubedljivo prvi sa 27 bodova. Jedini motiv može da im bude da u poslednjem meču kompletiraju svih deset pobeda.

Nisu neprijatno iznenadili svoje navijače i bili su moćni protiv Severne Irske kao glavnog konkurenta u grupi koga su sa 3:1 ostavili u baražu.

Severna Irska je sa 19 bodova "zarobljena" na drugom mestu, a trećeplasiranim Česima bi jedino pomoglo da pobeda vredi osam bodova da na drugoj poziciji zamenili Severnu Irsku jer trenutno imaju 12 bodova.

Sigurni Španci i kiks Crnogoraca

Slično je i u grupi G u kojoj je Španija bila sigurna protiv Albanije sa 3:0 u petak i sa prvog mesta maše Italijanima jer ima 25 bodova, a Azuri 20 pred poslednje kolo. Italija je imala sve konce u svojim rukama i u meču sa Makedonijom ali su Makedonci izjednačili, "otkinuli" Italiji dva boda i oduzeli im svaku nadu da mogu direktno na Mundijal bez baraža zakazanih za polovinu novembra.

Albanija u istoj grupi ima 13 bodova pa ne može ni gore, samo dole, jer Izrael pred poslednje kolo ima bod manje od Albanaca.

Poljaci su protiv Jermena u grupi E ostvarili važnu pobedu 6:1. Levandovski se triput upisivao u strelce, oborio je nekoliko rekorda, ali svojoj selekciji doneo još jednu bitnu stvar - gol razliku.

Poljska vodi ispred Danske za tri boda 22 prema 19, u poslednjem kolu dočekuje Crnu Goru 8. oktobra i eventualni poraz uz pobedu Danaca bi značio da će gol razlika biti presudna. Trenutno i jedna i druga ekipa imaju plus 12, s tim što je Poljska dala 24 gola, a Danska 19.

Kristijan Eriksen je nade Crnogoraca za plasman na Mundijal verovatno ugasio u 16. minutu meča u četvrtak, ali se "đetići" mogu izjednačiti po broju bodova sa Dancima ako Rumunija pobedi Dansku. Uslov je da Crna Gora u poslednjem kolu savlada Poljake što povoljnijom razlikom.

Englezi se obezbedili, Hrvati "grickaju nokte"

Tumbanja je bilo u grupi F. Englezi su se već plasirali na Svetsko prvenstvo, ali je Škotska sa četvrtog skočila na drugo mesto pobedom nad Slovačkom 1:0.

Osmog oktobra idu u goste Slovencima u Stožice i ako pobede idu u baraž sigurno. Ako izgube onda zavise od rezultata utakmice Malte i Slovačke, jer bi i Slovenci mogli do drugog mesta ako Slovaci kiksnu, što je malo verovatno da će se desiti.

Škotska ima 17, Slovačka 15, a Slovenija 14 bodova.

Bosna i Hercegovina i Grčka, biće zanimljivo videti ko će tu otići u baraž jer su u grupi H Belgijanci ubedljivo prvi sa gol razlikom 35:3 iz osam mečeva. Bosanci upravo sa Belgijom igraju u subotu od 18 časova, a Grčka igra sa Kiprom. Bosna ima 14 bodova, Grčka 13, a Belgija 22 s tim što igraju još po dve utakmice.

Grupa I je u petak donela preokret na čelu tabele. Island je deklasirao Tursku sa 3:0, a Hrvatska je kiksnula protiv Finske i za 90 minuta se preselila na drugo mesto bez mnogo izgleda da direktno ode na Mundijal.

Hrvati su u međuvremenu sproveli "šok terapiju" i dan nakon remija doveli novog selektora Zlatka Dalića. Dalić je došao na mesto Ante Čačića i pokušaće da u direktnom duelu za baraž (ili ako ih ludačka sreća pogleda, za prvo mesto) pobedi Ukrajinu.

Islandu je u poslednjem kolu potrebna pobeda protiv tzv. Kosova da bi osigurao plasman, a Hrvatima završavaju posao poraz Islanda ili remi Islanđana jer će u tom slučaju imati bolju gol razliku.

Island ima 19 bodova, Hrvatska 17, koliko ima i Ukrajina. Turska ima 14, ali je porazom od Islanda izgubila svaku šansu da može bilo u baraž bilo direktno u Rusiju.

Nigerija, Tunis i Egipat blizu, ali...

U Africi su stvari takođe još neizvesne. Tunis je iz grupe A najbliži učešću na Svetskom, jer Tunižani imaju 10 bodova ispred DR Konga sa 7, a igraju protiv Libije u poslednjem kolu, dok Kongo igra protiv Gvineje. Obe ekipe imaju plus četiri gol razliku.

Nigerija je gotovo sigurno učesnik Mundijala. Nigerijci u grupi B imaju 10 bodova, u poslednjem kolu igraju protiv otpisanog Alžira i imaju bolju gol razliku od Zambije. Zambija ima 7 bodova, igra protiv takođe otpisanog Kameruna ali je potrebno da postigne više od pet golova ako Nigerija izgubi, pa da je zameni na prvom mestu.

Obala Slonovače igra poslednju utakmicu protiv Maroka u direktnom okršaju za prvo mesto grupe C. Obala Slonovače ima 8 bodova, Maroko 6, s tim što Marokanci igraju protiv Gabona, a Obali Slonovače je ostala još samo utakmica protiv Maroka početkom novembra.

Četvrtoplasirana Južna Afrika u grupi D je iznenadila vodeću Burkinu Faso sa 3:1, pa Zelenortska Ostrva mogu da je preteknu jer obe ekipe imaju po šest bodova. Ostrvima je potrebna pobeda nad Senegalom koji ima pet bodova i takođe je u igri za prvo mesto koje jedino vodi na Mundijal.

U grupi E je Uganda odigrala nerešeno sa Ganom bez golova, pa Egipt i dalje drži prvo mesto sa 9 bodova i ima šansu da poveća prednost ako u nedelju pobedi Kongo u pretposlednjem kolu afričkih kvalifikacija.

KONKAKAF i Okeanija

KONKAKAF zona, Meksiko je završio posao, druga je Kostarika koja ima 15 bodova i još dve utakmice da potvrdi direktan plasman. Trećeplasirani su Amerikanci koji su pregazili Panamu sa 4:0 u petak i pretekli Panamce. Sada imaju 12 bodova (Panama 10), a u poslednjoj utakmici igraju protiv Trinidada i Tobaga. Honduras je peti sa 9 bodova, ali ima još dve utakmice pa su različite kombinacije i dalje moguće u ovoj zoni.

Kod Južnoamerikanaca su Brazilci već otišli na Mundijal, ali su ostala mesta otvorena. Šest ekipa razdvajaju četiri boda pa se svako nada da može da se nađe među četiri ekipe koje direktno idu u Rusiju.

Urugvaj ima 28 na drugom mestu, Čile ima 26 na trećem, koliko i Kolumbija, Peru ima 25 isto koliko i Argentina, a Paragvaj ima 24 i u poslednjem kolu će pokušati da zbaci Argentinu i sa petog mesta i iz baraža za Mundijal naredne godine.

Sirija se i dalje nada da može do Svetskog ali ima još dva koraka od kojih je jedan Australija sa kojom je odigrala 1:1 u prvom od dva meča, pa se i Sirijci nadaju da mogu do istorijskog uspeha i plasmana na Svetsko prvenstvo mada je i ovo što su do sada postigli veliki uspeh.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

28 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve