Nova vest
Fudbal

Utorak, 26.09.2017.

20:00

Real konačno osvojio Dortmund, Siti slomio Šahtjor

Fudbaleri Real Madrida savladali su Borusiju Dortmund 3:1, u derbiju prvog dana drugog kola Lige šampiona.

Izvor: AK

Autor: AK

Real konačno osvojio Dortmund, Siti slomio Šahtjor
Foto: Getty images

"Kraljevski" klub je sa dva gola Kristijana Ronalda prvi put slavio na "Vestfalenu", u sedmom nastupu pred "Žutim zidom".

U drugom meču grupe Totenhem je pregazio APOEL 3:0, uz het-trik Harija Kejna u Nikoziji, pa ova dva tima imaju po šest bodova u Grupi H uoči međusobnog duela.

U grupi E Sevilja je lako nadigrala Maribor 3:0, a i na ovom meču viđen je het-trik, Visam Ben Jeder je srušio slovenačkog šampiona na Ramon Sančes Pishuanu, nakon fenomenalnih akcija njegovih saigrača.

Andalužani su preuzeli prvo mestu u grupi jer su u drugom susretu Spartak i Liverpul remizirali 1:1 u Moskvi. Taj meč je trajao 98 minuta, a u nadoknadi vrmena Staridž i Salah su propustili sjajne šanse za preokret "redsa". Marko Petković je sa klupe zarezerve posmatrao remi domaćina.

U Grupi F Mančester Siti se osamostalio na vrhu drugom pobedom. Mnogo teže nego što se očekivalo "građani" su "slomili" otmor Šahtjora. Prelomni trenutak se dogodio početkom drugog poluvremena kada je Kevin de Brujne postigao sjajan gol sa 20-ak metara.

U drugom meču grupe Napoli je očekivano savladao Fejenord sa 3:1, uz po gol i asistenciju Drisa Mertensa, a Holanđani su na 2:0 propustili penal za povratak u igru sredinom drugog poluvremena. Odličan u odbrani Napolija bio je Nikola Maksimović.

U grupi G Porto je neočekivano slavio u Monaku, i to sa ubedljivih 3:0. Vinsent Abubakar je dva puta matirao Benalja, dok je tačku u samoj završnici stavio Lajun.

Lider je Bešiktaš koji je u Istanbulu nadigrao Lajpcih 2:0, pogocima Babela i Taliske nakon sjajnih centaršuteve saigrača sa bočnih pozicija. Utakmica je kratko prekinuta na pola sata pre kraja jer su se ugasili reflekori. Ceo meč za Bešiktaš odigrao je Duško Tošić.

Grupa E: Liverpulu bod u Moskvi, het-trik Ben Jedera

Liverpul je dominirao na "Atkritje areni" od prvog minuta, nizali su se šutevi ka golu Spartaka, ali je domaćin prvi poveo – iz prvog šuta. Fernando je pogodio mrežu "redsa" sjajnim šutem iz slobodnog udarca sa oko 20 metara.

"Redsi" odmah uzvraćaju, Mane je pogodio, ali je bio u ofsajdu. Ipak, u 32. minutu Liverpul zaista stiže do poravnanja. Kutinjo je odigrao fantastičan dupli pas sa Maneom, prevarili su zajedno dvojicu defanzivaca Spartaka, nakon čega Brazilaca rutinski trese mrežu.

Sevilja kruniše dobrih 25 minuta igre protiv Maribora vođstvom u 27. Korea je napravio veleslalom pored četiri, pet igrača i golmana slovenačkog šampiona, a onda nesebično proigrao Visama Ben Jedera kojem je ostalo da loptu samo ubaci u nebranjenu mrežu.

Sedam minuta pre poluvremena Ben Jeder postiže i drugi gol i duplira prednost Sevilje. Opet su mu saigrači uradili najveći deo posla, a savršen završni pas u kazneni prostor poslao je Vaskes.

Maribor nije uspevao da se vrati u igru na Ramon Sančes Pishuanu, gde je meč rešen u 83. minutu. Aleks Pihler pravi penal, a Ben Jeder sa bele tačke stiže do het-trika.

Grupa F: De Brujne rešio Siti muka

Siti se dosta mučio pred svojim navijačim ovog utorka. Šahtjor je imao razloga za optimizam na Etihadu posle prvih 45 minuta.

Međutim, domaćin na otvaranju drugog poluvremena konačno probija bedem Šahtjora. Marlos je pogrešio ispred svog kaznenog prostora, prepušta loptu "građanima", ona stiže u sredinu do Kevina de Brujnea koji postiže fantastičan gol sa oko 20 metara.

Dvadesetak minuta pre kraja "građani" dobijaju sjajnu šansu da stave tačku na meč. Ordets obara igrača Sitija u svom kaznenom prostoru, ali Andrij Pjatov brani šut Serhija Aguera sa 11 metara.

Ipak, domaćin uspeva da "overi" trijumf u samoj završnici. Iskoristili su imperativ gostiju da napadaju, te posle sjajne kontre Bernardo Silva "servira" na tanjigu loptu Rahimu Sterlingu za konačnih 2:0.

Napoli je poveo već u sedmom minutu protiv Fejenorda, a prvi gol kola postigao je Lorenco Insinje. Ukrao je loptu na sredini terena, brzo "povukao" napred, dok su se gosti raspoređivali da mu "zatvore" prostor za dodavanje na stratnu do saigrača, on je laganim udarcem u donji levi ugao savladao Džonsa.

I drugi period igre počeo je golom u Napulju. Katastrofalno je pogrešio Diks, Gulam ga je sprečio da ispuca loptu, ona odlazi pravo u kazneni prostor u noge Drisu Mertensu koji rutinski trese mrežu Fejenorda.

Tačno na sredini drugog poluvremena Holanđani dobijaju priliku da se vrate u igru. Dobili su penal, ali Tornstra je promašio sa bele tačke. Napoli je to surovo kaznio svega dva minuta kasnije, Mertens šalje loptu u prazan prostor, a Kaljehon lagano dijagonalom po zemlji povećava na 3:0.

Grupa G: Velika lekcija za Lajpcig, debakl "Kneževa"

Lajpcig ima još mnogo da uči u Evropi, a dobru lekciju dobio je u Istanbulu. Bešikaš je kontrolisao meč od starta i vrlo rano poveo. Tosun je sjajno prošao po levoj strani i iako mu je jedan igrač Lajpciga bio "na leđima", video je u sredini usamljenog Rajana Bebela i na vreme ga proigrao, a Holanđanin sa oko 14 metara pogađa bliži ugao.

Dva minuta pre poluvremena crno-beli dupliraju prednost. Taliska je uzeo loptu na sredini terena, predao ju je na desnu stranu do Kvarežme, Portugalac šalje fantastičan centaršut desnom spoljnom na peterac, do Taliske koji se sjajno snašao pored Ilsankera i glavom zatresao mrežu.

Posle pola sata igre u Monaku, Porto stiže do vođstva. "Kneževi" su bili konkretniji od otvaranja utakmice, ali Vinsent Abubakar prvi trese mrežu na Filipu II. Posle centaršuta sa leve strane Kamerunac je prihvatio loptu u petercu, Benaljo mu brani prvi šut, lopta se odbija Abubakaru i noge ali mu brani i drugi, međutim, nije uspeo i treći.

Dvadeset minuta pre kraja Porto duplira prednost. Portugalci su odigrali sjajan kontranapad u tri poteza. Merega je dobio dubinsku loptu u prazan prostor na desnoj strani, brzo ju je poslao na drugu stativu, do Abubakara koji postiže drugi gol u Kneževini.

Minut pre kraja Migel Lajon koristi novo proigravanje Merege i udarcem pod prečku stavlja tačku na sjajno veče "Zmajeva" na Azurnoj obali.

Grupa H: Legenda LŠ pokorila Vestfalen

Za razliku od LaLige, šampion Evrope je u Dortmundu konačno ličio na sebe, mada je jasno da je ispred Zinedina Zidana još dosta posla dok Real ne dostigne očekivani nivo.

Real je krenuo silno na Vestfalenu. Neverovatnu šansu je u desetom minutu propustio Karvahal. Utrčao je u kazneni prostor, otvorio sebi prostor za šut sa desetak metara, ali je traljavo šutirao, a Burki ga je sjajno "pročitao". Grdili su ga Kristijano Ronaldo i Garet Bejl koji su bili usamljeni u sredini.

Minut kasnije Real je stigao do novog zicera posle kontranapada, Ronaldo je dobio loptu na levoj strani, nesebično je proigrao Bejla koji je utrčavao u sredinu, ali je lopta bila neprecizna i prebrza da bi je Velšanin dočekao.

Zamalo je Borusija kaznila ove promašaje Reala. Filip je šutirao glavom posle centaršuta sa leve strane, Navas je odbranio, lopta je pogodila u ruke Ramosa ispred gola, ali sudije se nisu oglasile.

Konačno, u 18. minutu pada prvi gol. Karvahal je prebacio loptu sa desne strane na levu, pravo u kazneni prostor, Bejl je pobegao svojim čuvarima i sjajnim volej udarcem savladao Burkija.

U finišu poluvremena malo je nedostajalo da Real stigne do dva gola prednost. Opet je loše reagovala odbrana Borusije, i to prilikom kornera, zaboravila je na Ramosa, koji uspeva da šutira glavom, ali za malo pored gola.

U petom minutu nastavka Madriđani dupliraju prednost. Bejl je dobio loptu u prazan prostor na levoj strani, posle nekoliko brzih koraka šalje centaršut po zemlji u sredinu kaznenog, savršeno za Ronalda koji kao u igrici loptu zakucava u mrežu.

Međutim, Borusija se brzo vraća u igru. Posle duge akcije po levoj strani, Filip ubacuje loptu na peterac, a Obamejang samo postavlja loptu brzom reakcijom ispred Ramosa i smanjuje na 2:1.

Borusija je tražila izjednačenje, kontrolisala ritam, dok je Real čekao kontranapad i dočekao ga 11 minuta pre kraja. Modrić je poslao pravovremen pas u prazan prostor za Ronalda, koji je utrčao u kazneni sa desne strane i snažnim udarcem loptu zakucao u mrežu domaćina.

Totenhem je rutinski slavio u Nikoziji, gde je domaći APOEL parirao samo do 40. minuta. Pet minuta pre poluvremena"pevci" stižu do vođstva.

Loše je reagovala odbrana APOEL, Aldervireld je poslao fantastičan pas po zemlji sa sredine terena pred kazneni prostor, lopta je prošla pored domaćih igrača, prihvatio ju je Hari Kejn koji rutinski rešava situaciju isrped gola Kiprana.

APOEL propušta sjajnu šansu za izjednačenje u 56. minutu, Loris je paradom zaustavio udarac u rašlje, da bi pet minuta kasnije usledila kazna, opet je pogodio Kejn, sa ivice kaznenog posle proigravanja Sisoka.

Samo pet minuta kasnije Kejn je stigao do het-trik u Nikoziji. Ovaj put mrežu je zatresao snažnim udarcem glavom posle sjajnog skoka. Loptu je poslao pored leve stative nakon centaršuta Tripijea.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

141 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve
Evrokupovi

UEFA kaznila Barselonu

Evropska fudbalska unija (UEFA) kaznila je Barselonu zbog rasističkih ispada njenih navijača u Parizu tokom meča četvrtfinala Lige šampiona protiv PSŽ-a, objavila je Uefa na svom sajtu.

Beta

23:37

10 h

U fokusu

Vidi sve