Nova vest
Fudbal

Petak, 25.08.2017.

00:00

Partizan i Zvezda pisali istoriju srpskog fudbala!

Partizan i Crvena zvezda ispisali su nove stranice fudbalske istorije Srbije plasmanom u grupnu fazu Lige Evrope!

Izvor:

Autor:

Partizan i Zvezda pisali istoriju srpskog fudbala!
FK Partizan/StarSport

Prvi put od osamostaljenja države imaćemo dva predstavnika u grupnoj fazi evropskih takmičenja.

Žreb je zakazan za petak u Grimaldi forumu u Monaku od 13 časova, crno-beli će biti u trećem, a njihov večiti rival u četvrtom šeširu.

Prvi je do mesta u drugom po kvalitetu takmičenju pod okriljem UEFA stigao šampion iz Humske, maestralnom Partizom protiv Videotona u Mađarskoj (4:0).

Čas kasnije, crveno-beli su takođe odigrali na neverovatnom nivou protiv skupocenog Krasnodara i slavili pred 52.000 navijača na Marakani (2:1).

Ekspresno su anulirali zaostatak iz Rusije (3:2), a gostima nije pomogao ni nemački arbitar Tobijas Štile sa neobjašnjivim odlukama u finišu susreta, pa se najtrofejniji srpski klub vraća u grupnu fazu posle tačno deset godina.

Posle susreta bez pogodaka u Beogradu, crno-beli su odigrali savršeno u Felčutu i već do poluvremena stigli do ogromnih 3:0, što su bez ikakvih problema pretvorili u deseti jubilarni prolaz u grupnu fazu nekog evro takmičenja.

Partizan je najpre igrao grupi Lige šampiona 2003. godine (tri boda), sledeće godine napravio je najveći uspeh u novijoj istoriji kluba plasmanom u osminu finala Lige Evrope (poraz u dvomeču od moskovskog CSKA, pet bodova u grupi), dok je godinu dana kasnije takođe igrao LE (jedan bod).

Usledila je pauza do 2008. i novo učešle u najmasovnijem evropskom takmičenju (bez bodova), pa još jedno (tri boda). Crno-beli su 2010. po drugi put ušli u najelitnije takmičenje (bez bodova), a 2012. (tri boda), 2014. (dva boda) i 2015. (devet bodova) takođe je obezbeđen prolaz u Ligu Evrope.

S druge strane, nekadašnji prvak Evrope i sveta napokon je uspeo da se vrati tamo gde mu je i mesto, a osim igrača koji su odradili nestvaran posao – ogromne zasluge idu na račun trenera Vladana Milojevića koji je za svega tri meseca napravio igru, ali, što je daleko važnije, i tim.

Crvena zvezda igraće grupnu fazu nekog evropskog takmičenja prvi put od sezone 2007/08, kada je, isto u LE, bila u grupi sa nemačkim Bajernom (2:3), grčkim Arisom (0:3), engleskim Boltonom (0:1) i portugalskom Bragom (0:2), pretrpevši sva tri poraza.

Takmičenje startuje 14. septembra, igra se šest kola po sistemu domaćin-gost, a poslednje kolo zakazano je za 7. decembar.

Za kraj, dva najveća srpska kluba inkasiraće najmanje deset miliona evra samo od Evropske fudbalske unije, dok, pritom, svaki trijumf donosi 360.000, a remi 120.000 evra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

239 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve