Nova vest
Fudbal

Utorak, 08.08.2017.

13:15

Superkup vo Skopje – sudar titana na Vardaru

Kada su u pitanju neparne godine, odnosno one kada se ne igraju evropska i svetska prvenstva, fudbalski fanatici i nemaju previše razumevanja.

Izvor: Nemanja Đorđević

Autor:Nemanja Đorđević

Superkup vo Skopje – sudar titana na Vardaru
Foto: Getty images

Tačno je da je broj pripremnih turnira, koji sve liče na završnice najboljih klupskih takmičenja, barem po imenima ekipa, sve veći i da se konkretno ove godine sve pomalo ubrzava, jer nas čeka novi Mundijal, teško je objasniti prosečnom muškarcu (ili dami, koja deli isti ’problem’) da ’pravog’ fudbala nema duže od mesec dana.

Od reportera B92.net u Skoplju Nemanje Đorđevića.

Ipak, ovog leta smo imali sreće – post sezona bila je nikad kraća, spomenuti prijetaljeski turniri veoma zanimljivi, a prva dva zvanična susreta obećavajuća. Jedni su ispunili očekivanja, Arsenal je posle penala savladao Čelsi za trofej u Komjuniti Šildu, ali pravi spektakl pred podizanje zavese čeka nas od 20.45 – u Skoplju!

I, dok mi polemišemo i razmatramo da li je bolje graditi Nacionalni stadion – u Surčinu, Rakovici ili na Ledinama – da li je bolje renovirati Zvezdin i Partizanov (ali, koji?), naše komšije i bivši zemljaci ugostiće dva od nekoliko najvećih klubova sveta – Mančester Junajted i Real Madrid.

Pripreme su bile odlične, nikad nisam umoran od priče o sjajnoj organizaciji. Sproveli smo u plan sve ono što smo želeli, probali mnogo toga različitog u našoj igri... Rezulatati nimalo nisu bili bitni, već samo naša evolucija. Takođe, nisamo imali ni problema sa težim povredama, samo sa nekoliko blažih. Sa Superkupom krežu ozbiljne stvari jer je odmah ’iza’ Premijer liga“, jasan je bio Žoze Murinjo, trener ’Crvenih đavola’, najavivši ono što sa nestrpljenjem očekujemo u vikendu koji sledi.

Osvajači Lige Evrope, odnosno Lige šampiona sastaće se u tradicionalnom terminu, na stadionu Filip II Makedonski, u borbi za Superkup Evrope – zajedno sa svim svojim zvezdama, ali i jedanim Srbinom – Nemanjom Matićem.

Portugalac je našeg reprezentativca učinio najskupljim Srbinom u istoriji kada je fudbal u pitanju, pošto je za njega platio svom bivšem klubu Čelsiju 45 miliona evra, pa ga je tako i drugi put, posle dovođenja iz Benfike (25 miliona evra), pokazao koliko ga ceni.

’Specijalni’ neće moći da računa na suspendovane Erika Baija i Fila Džonsa, kao i povređene – Markusa Roha, Luka Šoa i Ešlija Janga, dok se očekuje da Matić zaigra u prvoj postavi.

Uzbuđen sam što ćemo igrati Superkup i što će nam rival biti prvak Evrope. Velika je čast igrati ove mečeve, a posebno kada se sastaju klubovi sa prebogatom istorijom i mnoštvo trofeja. Moramo da se opustimo i uživamo u igri jer igrač nema previše šansi da igra ovakve susrete tokom karijere“, dodaje bivši trener Real Madrida, otkrivši novinarima u Makedoniji da se i dalje čuje sa određenim igračima ’Kraljevića’.

UEFA Superkup više je stvar prestiža, kao i sam put kojim se do njega stiže, ali navijači tima sa Old Traforda, stavljajući trofeje na stranu, koliko god to bilo moguće kada ste najpopularniji britanski klub, svakako nemaju dilemu kada je u pitanju Murinjo i njegova vizija za budućnost kluba.

Mi svi, pre svega, verujemo u Junajted, što istovremeno znači da verujemo i u Žozea Murinja. On je naš menadžer, prihvatio je situaciju u klubu koji nije bila nikako lagana – igrački kadar bio je pred rekonstrukcijom, dovedeno je nekoliko pogrešnih igrača, a tu je naravno i taj momenat svega onoga što on donosi, pa ti sad na sve to dodaj i ’senku’ sera Aleksa Fergusona i veličinu i moranje koje Junajted nosi. To je ogroman pristisak, ali je i on veliki menadžer i mi verujemo u njega i proces koji je započeo. On je već počeo da daje razultate, a ja se nadam da će naredni korak biti napravljen večeras, ovde – sa prvi trofej u Evropi protiv pravaka Evrope“, kaže Hari za B92.net.

Junajted je svoj jedini Superkup Evrope osvojio još 1991. godine – kada je savladao našu Crvenu zvezdu. Brajan Mekkler postigao je jedini gol na Trafordu, a revanš nije odigran iz dobro poznatih razloga.

Ovo će im biti ukupno četvrto finale, a Hari kaže da je period kroz koji klub prolazi u poslednjih nekoliko godina nešto potpuno prirodno.

Znaš kako, ja Junajted pratim ceo život, a evo – imam ih 59. Otac mi ima sezonsku, pokojni deda mi je ceo život imao sezonsku, a ima je i moj sin. Gledao sam bezbroj mečeva i kod kuće i u gostima, u Engleskoj i Evropi, na hiljade različitih igrača u svim mogućim takmičenjima.... Kada ste navijač velikog kluba morate da budete spremni na periode koje i neće biti takvi, a mi smo imali tu neverovatnu sreću da nas tri decenije predvodi najbolji menadžer svih vremena. Sada je na njegovo mesto, posle nekoliko iritirajućih eksperimenata, došao čovek koji ga ’prati’ i mi se nadamo da će nastaviti istim putem“.

S druge strane, dvanaestrotruku prvaci Starog kontinenta od dolaska Zinedina Zidana u sve mečeve ulaze kao favoriti, ne samo zbog činjenice da imaju izuzetno jak sastav ili toga što igraju sa tim sa stadiona Santjago Bernabeu, već neverovatne harizme koja prati legendarnog Francuza od kada je seo na trenersku klupu.

Za godinu i po dana kao trener najvećeg kluba na svetu osvojio je – dve Lige šampiona zaredom, što nikada nikome nije pošlo za rukom, La Ligu i FIFA Klupsko svetsko prvenstvo, a sada ima priliku da donese i četvrti Superkup Realu – prvi je osvojio kao igrač još 2002, drugi prošle sezone, a treći kao asistent Karla Ančelotija 2014.

Kakav je bio na terenu, takav je i u lakovanim cipelama pored aut linije, uvek gladan pobede, sa željom da on uvek bude taj koji je bolji.

Meč protiv Junajteda je izuzetno i te kako važan. Došli smo ovde da pobedimo i ništa drugo nije važno. U Madridu sam 16 godina, ali sam igrao i protiv Reala, pa vrlo dobro znam kolika je želja da nas pobede. Mi smo Real, najveći klub na svetu i svi žele da nam skinu skalp. Svake godine je sve teže, svesni smo toga, ali nama je glad ista, ako ne i veća“, nema dilemu Zidan.

Zizu, s druge strane, nema problema sa povređenim igračima – svi su u utorak trenirali punim intenzitetom, a najveći plus svakako jeste podatak da je u glavni grad Makedonije stigao i Kristijano Ronaldo, za koga je primarno najavljeno da će igrati.

Samom pojavom na terenu pravi ogromnu razliku i naravno da se radujem što će igrati večeras. On je najbolji igrač na svetu i naše šanse za pobedu sa njim u timu veće su za barem pedset odsto. Ne kažem to samo kao zakleti Madrista, ja zaista mislim da je on najbolji, najkompletniji fudbaler na svetu – igrač kome je dovoljno malo prostora i vremena da reši utakmicu“, kaže nam Horhe, koji je rano ujutru stigao iz Madrida.

Za razliku od Engleza, Španci su tek u utorak počeli da pristižu u većem broju, ali i dalje na ulicama možete videti daleko više crvenih detalja, dok se ori ’Don’t take me home’ i traži što veća hladovina kako bi se maksimalno uživalo u osveženju.

Mislim da nemaju šanse protiv nas, jesu dobra ekipa, sa nekoliko vrhunskih pojedinaca, ali smo mi dvostruki uzastopni pravaci Evrope. Oni se i dalje nalaze u procesu rekonstrukcije tima, polako uklapaju pojačanja i Murinjo traži pravi recept da sve to uklopi. Verujem da se vraćaju, i da će u godinama koje slede ponovo u samom vrhu, ali i to na stranu – retko ko ima šanse protiv nas“, malo je reći da je samouveren Pablo, dok mi pokazuje majicu na kojoj se nalazi 12 ’ušatih’ pehara.

Bilo kako bilo, odnosno koji god rezultat bio, ljubitelji najvažnije sporedne stvari na svetu imaće priliku da uživaju u okršaju koji obećava, a nama istovremeno ostaje da se pitamo kada bismo mi mogli da barem apliciramo za ovako nešto...

Megalomanski projekti nikako nemaju smisla, posebno kada se ima u vidu u kom je stanju infrastruktura naših ’superligaša’, dok se ovo što su Makedonci uradili nekako samo po sebi nameće kao logično rešenje.

Spremite se za 20.45 i okršaj dva tima vredna preko milijarde, gde cena samo pet pojedinaca premašuje polovinu te sume.

Nemanja Đorđević (@ElGrandeDiego)

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

30 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve