Nova vest
Fudbal

Petak, 04.08.2017.

14:01

Nikolić se vraća, ali se "Grobari" sada ne raduju

Fudbaleri Partizana će put ka Ligi Evrope morati da traže preko Videotona, ekipe koju sa klupe predvodi njihov donedavni šef Marko Nikolić.

Izvor: S.Veselinović

Autor: S.Veselinović

Nikolić se vraća, ali se
StarSport

Mladi, ali već veoma iskusni stručnjak je prošle sezone osvojio duplu krunu kao prvi trener “crno-belih“, a potom je odlučio da se preseli u Mađarsku.

Kuglice na žrebu u Nionu su odlučile da se Nikolić vrati u Humsku 1 brže nego što se očekivalo, a sa njim i dve udarne igle mađarskog kluba – Danko Lazović i Marko Šćepović.

Ekipa iz Šekešfehervara je ostala bez šampionske titule u prošloj sezoni, osvojila je svega tri boda manje od šampiona Honveda, a ključan kiks je zabeležen u poslednjem kolu, upravo u duelu sa sastavom iz Budimpešte.

Ni nova sezona nije počela najsjajnije, ali se ipak stiglo do plej-of runde u Ligi Evrope. Videoton je svoju evropsku odiseju započeo protiv malteškog Balzana koji nije bio tako lagan protivnik kako se u prvi mah činilo.

Nikolićevi izabranici su u prvom duelu na svom terenu pobedili sa 2:0, golovima Šćepovića i Lazovića, a u revanšu je rezultat bio 3:3.

Da ne bude zabune, Videoton je bio dominantna ekipa u oba meča, ali su konačni rezultati mogli da zabrinu Nikolića, ako se u obzir uzmu i ne toliko briljantne partije u domaćem šampionatu u tom periodu.

U drugom kolu na megdan mađarskoj ekipi izašli su simpatični Estonci iz tima Nome Kalju, ali su oni ostali samo na nivou simpatija – Nikolićev tim je sa 3:0 slavio na gostovanju, da bi u revanš meču bilo 1:1, s tim što je Nome izjednačujući gol postigao iz penala.

Najveći ispit Videoton je imao u duelu sa Bordoom, a gol iz prve utakmice u Francuskoj koji je postigao Šćepović pokazao se kao odlučujući, uprkos tadašnjem porazu od 2:1 – jedan pogodak na domaćem terenu bio je dovoljan predstavniku Mađarske da eliminiše favorizovanog protivnika.

U međuvremenu, Videoton nije blistao u domaćem prvenstvu, na tri meča je zabeležio jedan trijumf, uz dva remija i ne može da se pohvali formom kakva je planirana.

Što se stila igre tiče – klasična Nikolićeva škola, mnogo taktiziranja u formaciji 4-4-2, sa tandemom napadača koji uglavnom čine Šćepović i Lazović.

Uz njih Nikolić najviše poverenja ima u iskusnog kapitena Rolanda Juhaša, koji u paru, da li sa Atilom Fiolom ili Paulom Vinisijusom čini okosnicu defanzivnog tima, uz desnog beka Loika Negoa, dok se na drugoj strani praktično rotiraju Stopira i Andraš Fejes.

U veznom redu za prvi meč Nikolić neće moći da ima Jozefa Vargu, koji će morati da pauzira zbog crvenog kartona zarađenog protiv Bordoa, tako da bi Mateu Patkaiju na poziciji defanzivnog veznog društvo mogli da prave Anel Hadžić ili Ištvan Kovač, ukoliko se Nikolić odluči za ofanzivniju varijantu tima.

Ozbiljnu opasnost po defanzivu Partizana mogao bi da predstavlja Ezekijel Henti, 24-godišnji napadač iz Nigerije koji je nedavno stigao iz moskovske Lokomotive, dosadašnjim partijama u Ligi Evrope nametnuo se i godinu dana stariji levokrilni napadač Asmir Suljić.

Ipak, sve ovakve analize mogu lako da padnu u vodu samo zbog jedne stvari – Nikolić je oblikovao sadašnju ekipu Partizana, kada je kao vatrogasac uleteo u Humsku 1 posle katastrofalnog starta prošle sezone, i verovatno je osoba koja najbolje zna sve vrline i mane fudbalera “crno-belih“.

Navijače Partizana može da raduje to što je takvu ekipu nasledio strateg poput Miroslava Đukića, koji je u duelima protiv Olimpijakosa demonstrirao da ne preza od totalne ofanzive i namere da se protivnik pobedi, po svaku cenu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

29 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve