Nova vest
Fudbal

Ponedeljak, 26.06.2017.

12:09

Ćiro o tehnologiji: To će razje**ti igru!

Legendarni hrvatski stručnjak Miroslav Ćiro Blažević kritikovao je video tehnologiju (VAR), kao i uvek ne birajući reči i bez dlake na jeziku.

Izvor: AK

Autor: AK

Ćiro o tehnologiji: To će razje**ti igru!
Foto: Getty images

Već godinama FIFA postepeno uvodi VAR kao pomoć sudijama kod sumnjivih situacija, a vrhunac je doživela na Kupu konfederacija gde je nekoliko odluka promenjeno upravo pošto su arbitri pregledali snimke.

"Izgubiće se čar ove prekrasne igre. Fudbal je obožavan kao takav jer već sto godina nije bilo nikakvih bitnijih promena pravila. A ove sudijske reakcije samo će kompromitovati igru. Mislim da će ovim sve razje**ti. Naravno, postoje razlozi za i protiv, ali to bi koristio samo u izuzetnom situacijama. Makar, opet, mislim da je to sve lakrdija. Ustvari, apsolutno sam protiv tehnologije, jer tako se gubi čar', rekao je Blažević za Tportal.

FIFA naravno brani sistem koji će verovatno biti korišćen i na Svetskom prvenstvo u Rusiji sledeće godine.

"Vrlo sam zadovoljan video tehnologijom. Videli smo kako video može da pomogne sudijama da donesu prave odluke. Zbog toga se uvodi VAR. Video tehnologija ovde na Kupu konfederacija će pokazati potencijalne slabosti koje se mogu ispraviti i eliminisati", rekao je predsednik FIFA Đani Infantino.

Drugi kritikuju to što se skoro svaka sumnjiva situacija, kod pogotka, eventualnog penala ili ofsajda, igra zaustavlja i traži pomoć snimka, pa je utisak da sudije gube samopouzdanje, a time i autoritet na terenu.

"Utiče na suštinu fudbala, to izgleda čudno. Ne možeš proslaviti pogodak dok se ne pregleda snimak. Ako će se implementirati, neka to bude na dobar način. Mislim da je taj sistem ostavio mnogo toga za razmišljanje, nadam se da se može poboljšati", dao je svoje viđenje iz ugla igrača reprezentativac Čilea Marselo Dijas.

Pre nekoliko meseci VAR je kritikovao i vezista Real Madrida i reprezentacije Hrvatske Luka Modrić, posle utakmice sa Klub Amerikom na Svetskom klupskom prvenstvu.

"To je inovacija, ali ne sviđa mi se jer izaziva veliku zbunjenost te se nadam da neće nastaviti s tim pravilom jer to za mene nije fudbal. Prvi doživljaj nije dobar ali mi se moramo koncentrisati na svoju igru. Imali smo jedan dan sastanak oko toga ali nisam mnogo slušao jer ne verujem da će nastaviti s ovim", rekao je Modrić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

48 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve