Nova vest
Fudbal

Nedelja, 18.06.2017.

09:58

Revolucija u fudbalu – utakmica od 60 minuta?

Fudbal kakav poznajemo nalazi se pred velikim iskušenjem jer se razgovara o velikim promenama.

Izvor: MLJ

Autor: MLJ

Revolucija u fudbalu – utakmica od 60 minuta?
Getty images

Možete li da zamislite fudbalsku utakmicu od 60 minuta? Odbor Međunarodne fudbalske asocijacije (IFAB) može.

Dok pojedini ljubitelji najvažnije sporedne stvari na svetu ne uspeju da popiju ni čašu osvežavajućeg pića, utakmica je već gotova! Skraćivanje utakmice na 60 minuta je samo jedna od promena o kojima će biti reči u narednom periodu u okviru inicijative "Igraj fer" pokrenute 15. juna.

Dva puta po trideset minuta i zaustavljanje sata kod svakog prekida služe da bi se igra ubrzala i sprečilo odugovlačenje zbog koga se efektivno igra manje od sat vremena.

Odugovlačenje bi se strože sankcionisalo i kod golmana koji bi po novim pravilima i dalje imali šest sekundi da loptu vrate u igru, ali će sudije više morati da obraćaju pažnju na to koliko golmani ovo pravilo krše.

Po novim zamislima fudbalskih "zakonodavaca" fudbaleri bi mogli sami sebi da dodaju loptu posle slobodnih udaraca, kornera ili prilikom izvođenja gol auta. Osim toga, golmani više ne bi bili primorani da loptu posle gol auta nameštaju na ćošak peterca, već bi mogli da je izvedu i dok se lopta kotrlja.

Koliko puta je vaš tim izgubio utakmicu posle penala koji golman odbrani? Nikakav problem, Odbor bi ovo rešio tako što se lopta posle odbranjenog penala automatski vraća timu koji je skrivio odbranjeni penal. Ovo je za sada praksa samo kada se penalima odlučuje pobednik posle produžetaka.

Nadoknada vremena bi otišla u zaborav, jer bi kao i kod svakog prekida vreme bilo zaustavljeno, što se podrazumeva i kada "padne" gol. Publika bi imala jasan uvid i u sudijsku štopericu jer bi štoperica bila prikazana na semaforu stadiona. Na taj način se sprečava sudijska tolerancija i proizvoljno produžavanje trajanja utakmice.

Arbitar bi mogao da označi kraj meča tek kada lopta izađe van terena, što je donekle slično sadašnjem rešenju kada se obično čeka da lopta izađe van igre i da je golman izvede pre poslednjeg sudijskog zvižduka.

Odbor Međunarodne fudbalske asocijacije čine četiri nacionalna saveza (Engleske, Irske, Škotske, Velsa) plus FIFA. Svaki od nacionalnih saveza ima po jedan glas, FIFA ima četiri tako da nijedna promena fudbalskih pravila ne može da "prođe" bez odobrenja FIFA.

Kako Gardijan piše, čelnici Odbora kažu da su pojedina pravila već spremna za primenu jer ne zahtevaju promenu pisanih pravila, a o nekima se tek treba razgovarati, ali bez obzira na to što je i dalje reč o inicijativi i predlozima, fudbal će narednih godina doživeti promene.

Neke od njih će se možda dopasti ljubiteljima fudbala, ali će mu neke svakako oduzeti stari šarm zbog koga se ponekad i danima spremamo za jednu utakmicu voljenog kluba ili reprezentacije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

183 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve