Nova vest
Fudbal

Subota, 27.05.2017.

18:30

Arsenal rekordni 13. put do trofeja FA Kupa!

Ekipe Arsenala pobedila je na Vembliju Čelsi sa 2:1 u finalu FA Kupa.

Izvor: PT

Autor: PT

Arsenal rekordni 13. put do trofeja FA Kupa!
Getty Images

U utakmici punog ritma viđena je odlična predstava dve ekipe, a na kraju je do trofeja ipak stigla ekipa Arsena Vengera, koja je ovom titulom "izvukla" sezonu s obzirom da nisu obezbedili plasman u Ligu šampiona.

Sa druge strane, tim Antonija Kontea nije uspeo da dođe do duple krune, pošto su ranije u toku sezone osvojili Premijer ligu.

Ovo je bio 13. FA trofej Arsenala čime su postali apsolutni rekorderi u ovom takmičenju. Takođe, Arsen Venger je stigao do sedme titule u FA kupu, a zanimljivo je ovo treći trofej "Tobdžija" u poslednje četiri godine u ovom takmičenju.

Ekipa sa "Emirejtsa" stigla je do vođstva već u četvrtom minutu, kada je posle sumnjive situacije Aleksis Sančes postigao gol. Naime, Čileanac je natrčao na loptu i na prvi pogled se čini da je rukom poneo istu. Posle konsultacije sa pomoćnim arbitrom, sudija Entoni Tejlor priznao je gol.

Odličan ritam utakmice desio se u nastavku poluvremena, a obe strane mogle su da dođu do pogotka. Međutim, mreže su mirovale pa se na odmor otišlo sa rezutatom 1:0.

Igrači Čelsija ušli su veoma dobro u drugo poluvreme, što su mogli da realizuju u 51. minutu kada je Mouzes šutirao, međutim Ospina je odlično odbranio.

Isti igrač samo 17. minuta kasnije uspeo je da dobije drugi žuti karton, pošto je u 68. lažirao prekršaj, a sudija Tejlor mu pošteno dodelio drugi žuti, odnosno crveni karton. Ova sitaucija nije omela izabranike Antonija Kontea, koji su 76. minutu uspeli da izjednače.

Košta je odlično primio loptu na grudi unutar 16 metara i polu volejom savladao Ospinu. Zbog ovog gola, odmah je reagovao Venger, ubacivši Žirua umesto Vlebeka. Ova zamena ispostavila se kao dobitna kombinacija, s obzirom da je Francuz odlično centrirao, a Remzi udarcem glavom savladao Kurtou za 2:1.

Do kraja utakmice još jednu priliku imao je Košta, ali je Ospina ponovo odlično reagovao i sačuvao mrežu.

Arsenal je ovim trijumfom ispisao istoriju pošto je 13. put osvojio prestižni engleski trofej.

Tok meča:

Na startu utakmice viđeno je odmah uzbuđenje, pošto je posle kontroverzne situacije Aleksis Sančes u četvrtom minutu postigao gol, 1:0. Golu je prethodila loša kontra “Plavaca“, a potom je Čileanac u skoku dirao rukom, nakon čega je došao u šansu da postigne gol.

Takvu priliku Sančes nije propustio, a sudija Entoni Tejlor posavetovao sa pomoćnim arbitrom koji mu je sugerisao da prizna gol, posle čega je on to i uradio.

U 15. minutu viđene su šanse da obe strane. Prvo je Dijego Košta imao priliku u protivničkom šesnaestercu, međutim njegov pokušaj izblokirala je odbrana “Tobdžija“.

Posle samo nekoliko sekundi, usledila je kontra Arsenala. Sančes je asistirao Ezilu, koji je provukao loptu pored Kurtoe, ali je Kejhil odličnom reakcijom sa gol linije sprečio da lopta uđe u gol.

Odličnim tempom nastavilo se u nastavku, a posle samo tri minuta igre, tačnije u u 18. stativa je sprečila ekipu Arsena Vengera da dođe do dvostrukog vođstva. Ozil je centrirao, a Velbek naskočio i glavom pogodio stativu. Šansu je imao i Remzi koji je naleteo na odbitak, međutim nije se dobro snašao pa je ostalo 1:0.

U 28. minutu u odličnoj šansi našao se Dijego Košta, pošto je došlo do nesporazuma između Holdinga i Ospine. Španac je uspeo da dođe do lopte i da šutira, ali je ipak Kolumbijac uspeo da dobro odreaguje.

Samo dva minuta kasnije u odličnu priliku na drugoj strani imao je Dani Velbek. “Tobdžije“ su bile u kontri tri na tri, a Velbek je izašao pred Kurtou i slabo reagovao.

Nastavio je Arsenal sa odličnom igrom, a u polu šansi u 36. minutu našao se ponovo Čileanac, čiji je šut dobro izblokirao Tim Kejhel.

Dobru priliku samo tri minuta kasnije nije uspeo da iskoristi Pedro, koji je imao dobar pogleda ka golu. Šutirao je sa ruba šesnaesterca, međutim udarac je bio nešto jači. Do kraja poluvremena nije bilo velikih uzbuđenja, pa je ostalo 1:0 za Arsenal.

U nastavku utakmice izabranici Antonija Kontea pokazali su mnogo veću želju nego u prvih 45 minuta igre što se videlo u igri. Prvo je u 49. minutu Kante šutirao opasno sa distance, a potom Mozes u 51. imao najbolju šansu za Čelsi.

Azar je poslao dobru loptu na desnu stranu, a Mozes šutirao sa nekih desetak metara, međutim Ospina je odlično odbranio i sačuvao mrežu.

Uzvratio je Arsenal, ali je Hektor Beljerin veoma loše reagovao u napadu. “Tobdžije“ su imale odličnu kontru, međutim Španac je uputio loš centaršut, pa je Kurtoa lako uhvatio loptu.

Samo četiri minuta kasnije, Pedro je bio veoma blizu da postigne gol. Primio je loptu na liniji od 16 metara, ciljao dobro u desni ugao, međutim lopta je prošla malo pored stative.

Ređale su se prilike, a ponovo je Beljerin bio u glavnoj ulozi. Španac je naleteo na odbitak, pametno šutirao u donji ugao, ali je Kurtoa bio siguran, igrao se 65. minut.

Međutim, nade Čelsija da može do preokreta u 68. minutu smanjio je Viktor Mouzes, koji je naivno simulirao i tako zaradio drugi žuti karton, odnosno crveni.

Iako oslabljeni igranjem sa deset igrača, ekipa Čelsija prepuna samopuzdanja uspela je da izjednači preko Dijega Košte. Španac je odlično primio loptu na grudi u šesnaestercu i dobrim udarcem savladao Davida Ospinu, 1:1.

Venger je odmah odgovorio izmenom, kada je Velbeka zamenio Olivije Žiru. Ispostaviće se ovo kao prava izmena, s obzirom da je odmah po ulasku na teren uspeo da asistira. Francuz je centrirao, a Ramzi odličnim udarcem glavom doneo veliko slavlje navijačima Arsenala, 2:1.

Nisu se predavali “Plavci“, a priliku do ponovnog izjednačenja imao je Dijego Košta, koji se odlično snašao unutar 16 metara, međutim, Ospina je odlično reagovao i odbranio.

Priliku da stavi tačnu na utakmicu imao je u 87. minutu Mesut Ezil. Usledila je odlična kontra “Tobdžija“, Nemac je sjajnom varkom izbacio defanzivca Čelsija, međutim stativa je bila na strani Tiba Kurtoe i rezultat se nije promenio.

Do kraja utakmice nije bilo većih prilika pa je tako Arsenal došao do rekordnog 13. trofeja FA Kupa.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

57 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve