Nova vest
Fudbal

Subota, 27.05.2017.

12:19

"Žreb za finale Kupa namešten? Postoji snimak..."

Generalni sekretar FSS Jovan Šurbatović rekao je da je kvalitet suđenja u srpskom fudbalu nezadovoljavajući.

Izvor: SM

Autor: SM

Starsport

On je najavio da će u narednom periodu biti velikih promena na tom planu.

"Imali smo problema u završnici takmičenja i u Super ligi, ali i u ostalim ligama po vertikali i tu će biti velikih rezova. Imamo i nezadovoljavajući kvalitet suđenja".

"Na tu temu bilo je mnogo razgovora s predsednikom Saveza Slavišom Кokezom i već sada mogu da najavim da će biti jedna ozbiljna reforma i Sudijske komisije i sudijskih lista. U narednom periodu biće velikih promena na tom planu", dodao je on.

Šurbatović je podsetio da je novo rukovodstvo FSS uskladilo Statut te organizacije s pravnim aktima FIFA i UEFAi s domaćim zakonodavstvom, da su pokrenuti novi projekti kao što je izgradnja Nacionalnog stadiona i Administrativne kuće na Novom Beogradu i da je oformljen "respektabilan pul sponzora".

"Stvorili smo jednostavno sve logističke preduslove da se fudbal u Srbiji razvija. Međutim, treba biti realan i reći gde trenutno imamo najviše problema, a to su domaća takmičenja. Ponašanje klubova, pritisci na sudije i imamo veliki problem s nezadovoljavajućim kvalitetom suđenja", rekao je on.

Naveo je i da je revizija propisa preduslov, jer su potrebni efikasni normativni akti, brzo primenljivi, kako bi Savez mogao efikasno da reaguje.

"Dakle, svi propisi su revidirani i mi ćemo na prvoj narednoj sednici Izvršnog odbora da usvojimo i novi Discipinski pravilnik i novi Pravilnik o registraciji i statusu igrača. I ono što je apsolutno novina jeste formiranje Etičke komisije", rekao je Šurbatović.

Govoreći o Etičkoj komisiji, Šurbatović je naveo da je FS Srbije, po uzoru na ono što je uradila Fifa i po instrukcijama koje je dobio od Uefe, formirao nezavisno telo koje će se "isključivo baviti očuvanjem integriteta takmičenja i fudbala u Srbiji i borbom protiv svih vrsta neregularnosti".

"Etička komisija je sastavljena iz dva dela, jedan deo se bavi istragama, a drugi odlučivanjem. Кomisiju čine apsolutno kompetentni, stručni, nezavisni eksperti i kao takva nezavisna je i od organa FSS. Ona će u kratkom roku rešavati sve ono što se evidentira kao problem. Ja mogu da kažem da već četiri – pet predmeta Komisija obrađuje, da su veoma brzi i efikasni. Ne znam šta će biti epilog i ne mogu da prejudiciram stvari, ali kao generalni sekretar dobijam informacije i mislim da prve rezultate komisije možemo da očekujemo već u narednih desetak dana", rekao je Šurbatović.

Šurbatović je rekao da je privatizacija klubova ono na čemu će FSS intenzivno raditi.

"Reč privatizacija je magična reč koja će rešiti brojne probleme. Savez će da ponudi rešenja, bićemo kooperativni, a država neka odluči", rekao je generalni sekretar FSS.

Za trofej u Kupu Srbije boriti Partizan i Crvena zvezda. Finale Kupa igra se u subotu od 18.00 na stadionu Partizana, a iz tabora crveno-belih je nakon žreba za domaćinstvo bilo optužbi da je žreb namešten.

"Što se tiče insinuacija oko žreba za domaćinstvo, te priče jednostavno ne stoje, a to pokazuje i snimak sa samog izvlačenja kome su prisustvovali predstavnici klubova i koji su proverili i promešali kuglice, a direktor sportskog sektora Goran Bunjevčević je izvukao kuglicu sa imenom domaćina. Sve ostalo zaista nije vredno daljeg komentara", rekao je Šurbatović.

On je apelovao na fer-plej i istakao da je gotovo siguran da na današnjoj utakmici neće biti problema i da će fokus biti na dogadjajima na terenu.

"Dobra vest je da će stadion biti ispunjen do poslednjeg mesta, u prodaju je pušteno 25.000 ulaznica i gotovo da su sve rasprodate. Nismo išli sa punim kapacitetom iz bezbednosnih razloga. Takođe, sude naše najbolje sudije na čelu sa Miloradom Mažićem. Sve smo, dakle, preduzeli da ovo bude top spektakl. Očekujemo dobru utakmicu i neka pobedi bolji", rekao je Šurbatović.

Fudbalsku reprezentaciju Srbije 11. juna očekuje meč protiv Velsa u kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo.

"To je utakmica od velikog značaja za naš fudbal. Pozvao bih navijače koji će i danas biti na finalnom meču Кupa Srbije, ali i sve one koji vole i prate reprezentaciju Srbije da budu uz naše momke 11. juna. Igramo možda i najvažniji meč na putu do Rusije, a ja se nadam da će publika ispuniti tribine našeg najvećeg stadiona i biti vetar u ledja igračima i stručnom štabu koji su dosadašnjim učinkom tu podršku svakako zaslužili", rekao je Šurbatović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve