Nova vest
Fudbal

Nedelja, 14.05.2017.

14:00

U susret Superklasiku – B92 u Buenos Ajresu

Od 22.00 u Buenos Ajresu na programu je jedan od najvećih derbija sveta – 366. Superklasiko između Boke Juniors i River Plejta.

Izvor:

Autor:

U susret Superklasiku – B92 u Buenos Ajresu
B92sport/Bojan Duloviæ

'Đenovljani' i 'Milioneri' sastaće se u okviru 24. kola argentinske Primere, šest rundi pre kraja, u 209. ligaškom okršaju, a B92.net vam uz pomoć Bojana Dulovića donosi deo atmosfere iz distrikta La Boka.

Meč na čuvenoj Bombonjeri jedan je od važnijih u poslednjih nekoliko godina, pošto Boka vodi u trci za titulu sa 49 bodova, dok bi u slučaju pobede ponovo imala šest bodova viška.

"Neverovatni su ljudi, bukvalno po njima možeš da provališ da je derbi uskoro. Po ponašanju, količini adrenalina u obavljanju dnevne rutine... Taksista koji me je vozio do Bombonjere je veliki navijač Boke, a šta mislite koliko nam je bilo potrebno pre nego što smo počeli da pričamo o fudbalu?", kaže Bojan.

S druge strane, River ima priliku za 'savršenu' nedelju – trijumf nad mrskim rivalom doveo bi ih do 45 bodova, a još jedna pobeda u zaostalom meču na samo korak do vrha.

"A, kada sam uhvatio taksi u putu nazad ka hotelu, koji je inače odmah pored Riverovog Monumentala, vozio me navijač Rivera. Kaže da je kod njega u porodici 'zabranjeno' da u istom trenutku na sebi ili kod sebe imate nešto žuto i nešto plavo. Dobrih pet minuta me je uveravao da on to poštuje od kad zna za sebe, a iskusan je taksista. Sve u svemu, totalni ludaci kada je fudbal u pitanju", dodaje lični trener Dijega Armanda Maradone sa lica mesta.

Ova nedelja, 14. maj 2017. godine, u stvari je bila 'zakazana' za 16. april, ali je zbog štrajk Unije igrača usled sve dublje finansijske krize klubova, tolike da je i Svetska fudbalska federacija formirala posebnu komisiju za ovaj problem, liga prekinuta na petnaestak dana.

Svaka sezona elitnog ranga takmičenja u Argenitni donosi jednu posebnu nedelju – vikend u narodu poznatiji kao "Fecha de Clasicos' – dani kada se igraju najveći gradski derbiji širom zemlje.

Program su u subotu otvorili Estudijantes i Gimnasija (1:0) u derbiju La Plate, a nastavili su ga Hurakan i San Lorenco (0:1) u drugom najvažnijem meču prestonice Argentine.

U nedelju će prvi na teren Kolon i Union u Santa Feu, onda od 20.00 sledi susret Njuels Old Bojsa i Rosario Centrala u Rosariju, dok tačku tačno u ponoć stavljaju Indepedijente i Rasing Klub najvećim mečom Aveljanede.

"Koliko god se oni mrzeli i živeli za pobedu nad ovim drugima, po jednoj stvari su specifični. Veliki deo navijača Rivera, pa čak i onaj koji me vozio, kažu iz prve da im je Dijego Maradona najveći i najbolji igrač u istoriji i ne boje se da kažu da su mu večno zahvalni za sve što je uradio za njih, iako je živa legenda Boke", zaključuje Bojan.

Kada na sve ovo dodate trenutnu situaciju na tabeli, ali i činjenicu da ovi klubovi ni prijateljske susrete ne igraju, najblaže rečeno, rasterećeno, nema sumnje da nas očekuje spektakularno fudbalsko veče, uz daleko prepoznatlji stil igre i jednu od najautentičnijih atmosfera iz sveta sporta.

Ako je fudbal u Engleskoj kultura i stvar kućnog vaspitanja, onda je u Argentini religija.

Nemanja Đorđević (@ElGrandeDiego)

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

41 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve