Nova vest
Fudbal

Petak, 12.05.2017.

12:50

Kako je Jokanović preporodio Fulam?

Od Slaviše Jokanovića i Fulama se pre 17 meseci očekivalo da se bore za opstanak, oni u subotu započinju borbu za povratak u Premijer ligu.

Izvor: M.LJ.

Autor: M.LJ.

Kako je Jokanović preporodio Fulam?
Getty images

Fulam prvu utakmicu plejofa igra protiv Redinga koji sa klupe vodi Holanđanin Jap Stam.

Forma Fulama se tokom sezone menjala, ali je u u poslednjih osam utakmica tim sakupio 20 bodova, čime je ispred Lids Junajteda obezbedio mesto i borbu za PL.

Jedna od ključnih stvari koje je Jokanović tokom sezone pokušavao da uradi jeste da ekipi usadi pobednički mentalitet i uverenje da je ono što je najbolje za tim, najbolje i za njihove pojedinačne karijere.

Pre Jokanovića, Martin Jol je na klupi Fulama leta 2013. započeo sezonu, koju će na klupi pognute glave okončati njegov sunarodnik Rene Meulenesten. Fulam je na kraju te sezone, 2014. godine ispao iz Premijer lige.

Angažovani su Feliks Magat i Kit Simons u pokušaju da spreče dalji pad tima. Posle njih je došao naš stručnjak.

Iako nije previše uticao na izbor pojačanja, poklopilo se da to budu dobri igrači. Norveški veznjak Stefan Johansen je jedno od ključnih pojačanja iz Seltika prošle godine. Upisao je osam asistencija i četiri gola i jedan je od najboljih dodavača među igračima šest plejof ekipa. Norvežanin se smatra i vezom između defanzivca Mekdonalda i napadački raspoloženog Toma Karnija.

Fulam na polovini sezone nije bio među ekipama koje igraju u plejofu. Ekipa Slaviše Jokanovića je zaigrala najbolje kada je bilo najpotrebnije, ali je celu sezonu odigrala napadački.

To pokazuje i 85 golova u mrežama rivala po čemu su uz Njukasl najefikasniji u Čempionšipu. Najviše su šutirali prema golu protivnika (15.4 udarca po utakmici), na posedu lopte bi im čestitala i Barsa (59 odsto), najpreciznije su dodavali loptu i gotovo tri četvrtine golova dali iz igre.

Britanski Skaj Sport Jokanovićevu igru naziva kombinacijom stila igre iz Srbije i Španije - energično, sa mnogo dodavanja i odbrambeni igrači koji "znaju sa loptom". Britanci uspeh Fulama pripisuju i Jokanovim pomoćnicima Havijeru Pereiri i Albertu Eskobaru koji su sa njim sarađivali u Španiji.

Marko Ćesarini je zadužen za fizičku spremu ekipe i radio je u Votfordu kada je Votford ulazio u Premijer ligu. Klub je na Jokanovićev zahtev uložio i nekoliko miliona funti u trening centar i kvalitet terena što je igračima takođe značilo.

Jokanović je u nekoliko navrata ponovio da nema čarobni štapić, prema igračima se postavio kao autoritet ali je imao i pomoć Skota Parkera. Parker je kao veteran od 36 godina bio tokom sezone veza između menadžera i tima. Iako je veći deo sezone proveo povređen, izvesno je zadovoljan činjenicom da je kapiten ekipe koja ima šanse da sledeće godine igra u elitnom društvu.

Na tom putu im za početak stoji Reding. Fulam je krajem januara izgubio sa 1:0, meč je krajem decembra prekinut zbog magle pri rezultatu 0:0, a početkom decembra je Fulam razbio trećeplasirani tim Čempionšipa sa 5:0.

U nedavnom tekstu u kome je govorio o tituli svetskog prvaka u Čileu, Evropskom prevnstvu i 1992. godine i svom trenerskom putu, Jokanović je otkrio i ko je na njega najviše uticao kao trener.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

8 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve