Nova vest
Fudbal

Sreda, 19.04.2017.

08:23

Prvi elitni centurion – Kristijano Ronaldo

Kristijano Ronaldo, najbolji igrač madridskog Reala i sveta, po ko zna koji put ušao je u istoriju evropskog i svetskog fudbala.

Izvor:

Autor:

Prvi elitni centurion – Kristijano Ronaldo
Getty Images

Portugalac je postigao het-trik u pobedi 'Kraljevskog' kluba nad minhenskim Bajernom (4:2), vredan plasmana u polufinale Lige šampiona, ali ujedno i novog mesta u istoriji.

Momak sa ostrva Madeira postao je prvi igrač u istoriji Kupa/Lige šampiona sa 100 postignutih golova.

Kristijanu je za trocifren broj pogodaka bilo potrebno 137 mečeva u elitnom takmičenju, odnosno tresao je mreže rivala sa prosekom od 0,74 po meču.

Senku na ogromno dostignuće najboljeg strelca u istoriji Madriđana – i 'kompletan' het-trik (glavom, levom, desnom nogom – donekle je bacila činjenica da je drugi i treći gol postigao iz ofsajd pozicije, ali to svakako nije njegova greška.

Ronaldo sada ima šest pogodaka više na kontu od najvećeg rivala iz redova Barselone Lionela Mesija, koji je na 114 susreta 94 puta bio precizan, sa prosekom od 0,82 na 90 minuta.

Koliko je njegov učinak frapantan najbolje govori podatak da je dao isti broj golova u Ligi šampiona koliko i gradski rival Atletiko Madrid u svojoj istoriji.

Kada se celoj priči dodaju i pogoci u ostalim UEFA klupskim takmičenjima dolazimo do brojke od 103 gola. Bivši igrač lisabonskog Sportinga i Mančester Junajteda na prvom je mestu i kada su sva takmičenja Evropske kuće fudbala u pitanju.

Predvodi listu sa 137 pogodaka, drugi je, još jedan Realovac, Raul Gonsales sa 106, treći je Lionel Mesi sa 97, sledi Klas-Jan Huntelar sa 91, Andrej Ševčenko sa 90, Zlatan Ibrahimović sa 87...

Za kraj, takođe, niko nije više puta bio strelac u jednoj sezoni Lige šampiona od njega (17), niko nema više 'Zlatnih kopački' (4), niko nije više puta biran u tim godine (11), dok sa Mišelom Platinijem, legendarnom desetkom francuskog fudbala, deli dostignuće po broju pogodaka na završnim turnirima Evropskog prvenstva (9).

Nema sumnje da ovo nije kraj pohoda tridesetjednogodišnjeg Kristijana Ronalda na rekorde...

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

65 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve