Nova vest
Fudbal

Utorak, 18.04.2017.

16:50

Leonardo pokorio "Marakanu" – Partizan stigao Zvezdu!

Fudbaleri Partizana savladali su Crvenu zvezdu sa 3:1 (1:0) na "Rajku Mitiću" i izjednačili se sa najvećim rivalom na startu plej-ofa za titulu!

Izvor: A. Kovačević

Autor:A. Kovačević

Leonardo pokorio
Foto: StarSport

Junak trećeg ovosezonskog derbija bio je Brazilac Leonardo, koji je sa dva gola srušio crveno-bele i vratio u potpunosti svoj tim u borbi za tron.

Partizan je pobedio sedmi put u nizu u Superligi, neporažen je u poslednjih 28 kola, pa je prvi put ove sezone stigao Zvezdu. Crno-beli su dva puta dobili najvećeg rivala ove sezone, i jednom remizirali.

Međutim, to im neće doneti titulu jer Zvezda je bila prva na kraju regularnog dela sezone, što joj donosi prednost kada su ekipe poravnate.

Zbog toga je Partizanu potreban bar jedan kiks rivala u poslednjih šest utakmica, dok on u međuvremenu mora da dobije sve.

Leonardo je doneo vođstvo Partizanu sjajnim golom iz slobodnog udarca u 21. minutu, ali se Zvezda vraća u egal na samom startu drugog poluvremena preko Ričmonda Boaćija.

Meč je prelomio korner Partizana 22 minuta pre kraja, Manojlović je bio nesiguran na petercu, što koristi Leandro Tavamba i svojim prvim golom u derbijima vraća prednost gostima.

Taj gol je uništio samopouzdanje crveno-belima, što crno-beli koriste i deset minuta pre kraja stavljaju tačku na meč. Đuričković je sjajno kombinovao sa Brazilcem koji postiže drugi gol nameču i postaje apsolutni junak "juga".

Leonardo je sa ova dva gola preuzeo prvo mesto liste strelaca u Superligi sa 20, jednim više od saigrača Uroša Đurđevića.

Reprezentativac Srbije je imao dve sjajne šanse da i sam zatrese mrežu tima u koji je zamalo došao letos, ali ga je sprečio Manojlović divnim odbramana.

Partizan je kontrolisao igru u meču izuzetnog ritma, bio dominantniji u sredini terena i konkretniji u završnici, toliko da je Kljajić morao samo jednom da se namuči u prvom poluvremenu, posle šuta Boaćija glavom sa desetak metara.

Međutim, nije imao šansu u drugom minutu nastavka, kada je napadač iz Gane lako "poentirao" sa 7-8 metara posle sjajnog proigravanja Ruisa sa desne strane.

Zvezda je posle ovog gola preuzela kontrolu, diktirala je tempo dvadesetak minuta, ali je pomenuti gol Tavambe "presekao" crveno-bele koji nisu uspeli da se oporave i pokušaju opet da poravnaju.

Tok meča:

Početak utakmica kasnio je desetak minuta, a već na samom startu Zvezda je odmah imala šansu. U odličnoj poziciji je posle kornera na prvoj stativi bio Le Talek, ali je šutirao pored gola.

Igralo se u visokom ritmu u prvih pet minuta meča, crno-beli su takođe odmah stigli do kornera, jednom zapretili i sa distance, dok su i crveno-beli zaposlili Kljajića.

U desetom minute Partizan propušta stopostotnu šansu za gol. Tavamba je sjajno proigrao Đurđevića koji je izbegao ofsajd zamku i izašao sam ispred golmana Zvezde, ali šutira direktno u Manojlovića.

Partizan presingom ne dozvoljava rivalu da pređe polovinu terena, diktira ritam igre, a kako vreme odmiče igrači obe ekipe počinju da sve češće greše, pa pada i ritam.

Nije bilo konkretnih pretnji po golmane do 21. minuta, kada Partizan dobija slobodan udarac iskosa sa leve strane. Frimpong oštrim startom obara Leonard, što je izazvalo komešanje među igračima velikih rivala, ali su se brzo smirili.

Međutim, ovaj faul donosi prednost Partizanu. Leonardo šutira direktno na prvu stativu, Manojlović uspeva da zakači loptu, ali ne i da joj dovoljno promeni pravac, pa ona završava u mrežu (0:1).

Malo je nedostajalo da Zvezda izjednači već u 24. minutu. Boaći je sjajno šutirao glavom sa desetak metara, nakon centaršuta sa leve strane gađao je donji desni ugao, ali Kljajić paradom spasava mrežu crno-belih.

Samo dva minuta kasnije opet je gol šansu imao Đurđević, ne tako dobru kao u destom minutu, ali više nego sjajnu za pogodak, međutim, opet "duel" pripada Manojloviću.

U 30. minutu opet je zapretio Leonardo, nakon što je Đurđević dobio duel sa Lukovićem, ali Brazilac ovaj put slabo šutira.

Dva minuta kasnije usledio je kratak prekid meča zbog povrede Boaćija, koji je dobio nezgodan udarac u grudi u duelu sa Miletićem, ali je napadač iz Gane nastavio meč.

Zvezda je bila vrlo blizu izjednačenja u 34. minutu, Ristić je sjajno probio po levoj strani posle proigravanja Plavšića u prostor, šalje oštru loptu u peterac, ali Miletić uz dosta sreće uspeva da izbaci u korner.

Usledilo je desetak minuta konfuzne igre dva tima, posebno domaćeg, delovali su pogubljeno Le Talek i Kanga koji nekoliko minuta kasnije preti Kljajiću iz slobodnog udarca, ali brani golman Partizana.

U samoj završnici nije bilo previše uzbuđenja, Partizan je vršio jak pritisak na poslednju liniju Zvezde i čime je pre svega čuvao svoj gol.

Na samom startu drugog poluvremena Zvezda stiže odmah od izjednačenja rezultata na "Rajku Mitiću".

Dugo je loptu u sredini terena vukao Le Talek, vratio je do Fimponga, ovaj prosledio desno do Petkovića koji iz prve proigrava Kanga, a ovaj isto tako šalje loptu u prazan proctor. ,

Dolazi do Ruisa koji ekspresno stiže do kaznenog i ubacuje loptu po zemljiu sredinu, gde je bio sam Ričmond Boaći koji pogađa gol
(1:1).

Ovaj gol je podgrejao atmosferu i "raspalio" nervozu kod igrača oba tima, dobijaju tri žuta kartona u dva minuta, dva fudbaleri Partizana, a jedan igrač Zvezde.

Everton i Leonardo prave dva oštra faula u sredini terena, što je izazvalo novo komešanje igrača oba tima, a ih je sudija Grujić opet brzo umirio kartonima, Donalda iz domaćih redova.

Kao da su druge ekipe izašle na teren u drugom poluvremenu, Zvezda je u potpunosti preuzela kontrolu nakon izjednačenja i deluje konkretnije na terenu.

Crno-beli pokušavaju da uspore ritam, ne deluju kao tim koji mora da pobedi na ovoj utakmici. Gosti se ipak postepeno bude i u 65. minutu propuštaju sjajnu šansu, Tavamba je proigrao Leonarda u kaznenom, Brazilac beži Petkoviću, ali Manojlović sjajno brani i izbacuje u korner.

Ovaj korner ipak donosi novo vođstvo Partizanu. Janković je poslao loptu na peterac, Tavamba je uspeo da iz teške pozicije udari loptu glavom, Manojlović je nesigurno krenuo da boksuje, bilo je kontakta, mahom zbog golmana Zvezde, ali Grujić se nije oglasio, dok je lopta u visokom luku ušla u gol (1:2).

Usledile su izmene na obe strane, Božović uvodi Srnića umesto Ruisa, dok se Nikolić malo "povlači", izvodi Tavambu i ubacuje vezistu Kosovića, dok Đuričković menja Jankovića za još svežiji vezni red.

Iako je ovaj potez bio poruka da će crno-beli pokušati da preuzmu potpunu kontrolu u sredini terena kako bi lakše odbranili stečenu prednost, on praktično reševa meč deset minuta pre kraja.

Leonardo i Đuričković su sjajno odigrali po desnoj strani, sami su izbacili skoro celu odbranu Zvezde iz igre, te brzom razmenom lopte u kaznenom prostoru Brazilac kruniše fantastičan dan novim golom za Partizan (1:3).

U sledećem kolu Partizan igra novi derbi, dočekuje Vojvodinu, dok Zvezda gostuje Napretku.

Tabela:
1. Zvezda 31 25 4 2 76:28
40
2. Partizan 31 24 4 3 62:18 40
3. Vojvodina 31 19 5 7 52:26 33
4. Napredak 31 15 7 9 35:24 26
5. Mladost 31 14 7 10 36:30 25
6. Radnički 31 12 9 10 38:37 23
7. Voždovac 31 13 5 13 36:39 23
8. Javor 31 11 10 10 33:38 22

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

770 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve