Nova vest
Fudbal

Četvrtak, 13.04.2017.

16:30

SL: Zvezda sa +3 u derbi, Čukarički bez plej-ofa

Fudbaleri Crvene zvezde i Partizana slavili su u mečevima poslednjeg kola regularnog dela sezone Superlige, pa će u novi "večiti" derbi sa tri boda razlike.

Izvor: A. Kovačević

Autor:A. Kovačević

SL: Zvezda sa +3 u derbi, Čukarički bez plej-ofa
Foto: StarSport

Zvezda je rutinski savladala Borac 2:0 na svom "Rajku Mitiću", dok je Partizan konačno slavio u Novom Pazaru, 3:1 posle preokreta u drugom poluvremenu.

U borbi za poslednje mesto koje vodi u plej-of, Javor je pobedio Radnički 1:0 u Nišu, te odbranio osmu poziciju od Čukaričkog, koji je slavio u mladom gradskom derbiju na Voždovcu 3:1.

Mladost je sa 4:1 ostavila Spartak bez šansi da se bori za mesto "iznad crte", Napredak je nadigrao Bačku 2:0, Rad je slavio kod Metalca 2:1 posle preokreta, dok golova nije bilo samo u duelu Radnika i Vojvodine u Surdulici.

Zvezda je povela protiv Borca deset minuta pre poluvremena golom Gelora Kange, iz spornog penala koji je izborio Plavšić.

Domaćin je rutinski održavao vođstvo do završnice meča gde dobija još jedan penal, koji ne koristi Džon Ruis, ali to iz odbitka "popravlja" Ričmond Boaći i "overava" trijumf crveno-belih.

Partizan se opet mučio u Novom Pazaru, ali je uspeo konačno da slavi u gladu na Jošanici, prvi put još od septembra 2011. godine i Kup utakmice, a prvi put u Superligi.

Domaćin je poveo već u trećem minutu preko Ivana Markovića, koji pogađa sa ivice kaznenog prostora posle odbitka. Nije delovalo kao da će crno-beli uspeti da stigno do sva tri boda, ali treći meč u nizu ipak uspevaju da preokrenu rezultat.

Opet je najzaslužniji za to bio tandem Leonardo-Đurđević, koji je u 30 kola zajedno postigao 35 golova. U 52. minutu Brazilac sjajno pronalazi napadača Srbije koji izbegava ofsajd zamku i pogađa sa peterca za 1:1.

Parizan je ipak delovao bezopasno posle ovog izjednačenja, ali kad se najmanje očekivalo stiže do vođstva. Marko Janković, u trenutku kada je Nikolić želeo da ga zameni, probija po desnoj strani i pronalazi u kaznenom Leonarda, koji butinom loptu ubacuje u mrežu.

Tačku na pobedu stavlja Marko Jevtović udarcem po zemlji sa ivice kaznenog prostora u nadoknadi vremena, ali nije proslavio gol protiv bivšeg tima.

Tako će Zvezda u predstojećem "večitom" derbiju (utorak, 17:30h) braniti tri gola prednosti protiv najvećeg rivala, koga nije uspela da savlada u prethodna dva ovosezonska obračuna (1:0 u Humskoj, 1:1 na "Mitiću").

Dramatično je bilo i u borbi za poslednje mesto koje vodi u plej-of. Čukarički je već na poluvremenu imao dva gola prednosti protiv Voždovca, preko Ožegovića i Kajevića, a kada je pola sata pre kraja Lagator pogodio za 3:1, tim Nenada Lalatovića je odradio svoj deo posla.

S druge strane, jednu prepreku na putu ka osmoj poziciji mu je sklonila Mladost pobedom nad Spartakom 4:1, sve je bilo jasno već na poluvremenu (2:1), pa se čekala još samo lepa vest sa Čaira.

Radnički i Javor su igrali bez golova sve do početka drugog poluvremena, kada gosti stižu do vođstva, i kako se ispostavilo do velike pobede.

Tim iz Ivanjice je osvojio sva tri boda u Nišu i zadržao osmo mesto, pa će on igrati u plej-ofu, a Čukarički učestvovati u borbi za opstanak u Superligi.

U poslednjem kolu Rad je slavio kod Metalca 2:1 posle još jednog preokreta ovog četvrtka, Napredak je nadigrao Bačku 2:0 za petu uzastopnu pobedu, dok golova nije bilo samo u okršaju Radnika i Vojvodine u Surdulici.

Plej-of i plej-aut faza počinje sledeće sedmice. Zvezda i Partizan će se boriti za titulu, dok Vojvodina čvrsto drži treću poziciju. Napredak je na dva boda ispred Mladosti na četvrtom mestu.

U borbi za opstanak, Borac je praktično otpisan, dok Novi Pazar očekuje teška borba da prestigne Radnik, Metalac ili Bačku.

Zvezda sa penala do nove pobede

Zvezda nije blistala ovog četvrtka, ali je stigla do nove pobede. Crveno-beli su zahvaljujući dva penala, jednim sumnjivim, uspeli da slome najgori tim Superlige.

Viđena je izuzetno čvrsta igra u prvih 25 minuta na "Rajku Mitiću", Zvezda je diktirala tempo igre, a veteran Milijaš pokušavao da pronađe rupu u odbrani Čačana, ali su gosti ipak bili opasniji.

Prvo je u sedmom minutu Tijago Galvao šutirao glavom pored gola, da bi u 26. golman Zvezde Filip Manojlović odbranio zicer. Posle gužve u kaznenom, Drašković je šutirao sa pet metara, ali je fantastično reagovao mladi čuvar mreže Zvezdinog gola.

Ipak, deset minuta pre poluvremena Zvezda stiže do vođstva, iz penala. Janičić je oborio Plavšića u kaznenom prostoru, a Gelor Kanga bio siguran sa bele tačke (1:0).

U sličnom ritmu igralo se i u nastavku meča, Zvezda je imala inicijativu, ali osim jednog pokušaja Milijaša glavom na otvaranju drugog poluvremena, nije bilo uzbuđenja ispred golova.

Ipak, crveno-beli uspevaju da u finišu meča "overe" trijumf. Gosti iz Čačka su napravili novi penal, ovaj put je golman Borca Aleksić uspeo da udbrani šut Džonu Ruisu, ali Ričmond Boaći najbrže reaguje i ubacuje odbitak u mrežu (2:0).

Tako su crveno-beli slavili šesti put u nizu i zadržali prednost ispred Partizana stečenu još u uvodnim kolima ove sezone.

Đurđević izjednačio, Leonardo preokrenuo!

Partizan je pre ovog meča bio bez pobede u Novom Pazaru u Superligi, samo jednom su crno-beli slavili u gradu na Jošanici, i to u Kupu u septembru 2011. godine.

Loše su počeli i ovaj susret , domaćin je poveo već u trećem minutu. Posle centaršuta iz slobodnog udarca sa leve strane, ali štoperi Partizana u dva navrata nisu uspeli da izbace loptu van svog kaznenog prostora.

To kažnjava napadač domaćeg tima Ivan Mirković koji šalje odbitak sa ivice kaznenog prostora u mrežu Beograđana (1:0).

Mučili su se crno-beli da zaprete golu domaćina, teško su prolazile lopte do najisturenijih igrača Partizana, ali je desetak minuta pre poluvremena odličnu priliku imao najbolji strelac tima Uroš Đurđević.

Dobio je dubinsku loptu na desetak metara od gola, ali je traljavo šutirao, pa je odbranio Budaković.

Minut pre odmora Partizan je imao još jednu dobru šansu da izjednači, Leonardo je probio po strani, poslao loptu u kazneni do Đurđevića, ali iza leđa reprezentativnog napadača.

Marko Nikolić kreće na sve ili ništa u drugih 45 minuta, na poluvremenu izvodi zadnjeg veznog igrača Evertona Luiza, a uvodi drugog centarfora Lenadra Tavambu.

Ofanzivna igra donosi Partizanu izjednačenje već u 52. minutu. Brazilac Leonardo je poslao sjajnu loptu sa 16 metara preko odbrane domaćeg tima, štoperi Novog Pazara ne uspevaju da je izbace, a ona pada ne noge Urošu Đurđeviću koji je izbegao ofsajd poziciju i lako pogodio sa peterca (1:1).

Mladi napadač Partizana postigao je 18. gol u prvenstvu, a pogodio je na sedmom uzastopnom meču u Superligi, osmom u nizu u svim takmičenjima.

Ovaj gol omogućio je crno-belima dovoljno vremena za preokret, ali je Nikolićev tim delovao bezopasno u nastavku susreta, teško je stizao do nove prilike ispred gola Novog Pazara.

Međutim, 20 minuta pre kraja sreća se osmehnula crno-belima koji treći meč u nizu stižu do preokreta. Janković je probio po desnoj strani, poslao loptu u kazneni prostor, gde se Brazilac Leonardo da Silva sjajno snašao na poluvisoku loptu i bukvalno butinom je prosledio u mrežu (1:2).

Brazilac nastavolja da prati Đurđevića u borbi za najboljeg strelca Superlige, ovo mu je bio 17. gol u šampionatu. Asistent Janković je odmah posle gola napustio teren, Nikolić je uveo Petra Đuričkovića.

Malo je nedostajalo da Leonardo "overi" pobedu Partizana u 82. minutu, posle kornera, izbijene i povratne lopte, ona stiže na levu stranu kaznenog do Brazilca koji pokušava lob dijagonalu iz prve, ali prolazi za malo pored stative.

Partizan stavlja tačku na pobedu u nadoknadi vremena. Marko Jevtović pogađa sa ivice kaznenog prostora posle sjajne povratne lopte i donosi crno-belima prvu pobedu u Novom Pazaru posle pet utakmica (1:3).

Tako Partizan konačno uspeva da skine kletvu i pobedi Novi Pazar na njegovom terenu, te zadrži korak za najvećim rivalom pred početak plej-ofa.

Crno-beli su slavili šesti put u nizu te produžili seriju nepobedivosti na 27 kola. U sledećem ih očekuje meč sezone, gostovanje Zvezdi na "Rajku Mitiću" gde je bilo 1:1 početkom marta.

Tripković odveo Javor u plej-of

Fudbaleri Javora minimalnim rezultatom u Nišu odbranili su osmo mesto od Čukaričkog i Spartaka i plasirali se u plej-of Superlige Srbije.

Borba za plasman u plej-of počela je loše po Spartak, jer su Subotičani već u 12. minutu primili gol u Lučanima, autogolom. Dvadeset minuta kasnije Mladost je duplirala vođstvo i verovatno zapečatila sudbinu Spartaka.

Međutim, samo pet minuta kasnije Subotičani uspevaju da smanje zaostatak na 2:1 pred poluvreme u Lučanima.

U međuvremenu, Čukarički je poveo na Voždovcu 1:0 u 18. minutu, što ga je u tom trenutku dovelo na osmo mesto. Obradović je proigrao Ognjena Ožegovića koji postiže jedan od bitnijih golova u sezoni za tim sa Banovog Brta.

U samoj završnici poluvremena Čukarički duplira vođstvo na "krovu" i pravi novi korak ka osvajanju osme pozicije i plasmanu u plej-of.

Na samom startu drugog poluvremena Javor stiže do vođstva u Nišu protiv Radničkog i vraća se na osmu poziciju. Pola sata pre kraja Voždovac preko Dražića smanjuje rezultat na svom terenu i dodatno komplikuje situaciju Čukaričkom.

U međuvremenu, Mladost sa dva gola u roku od pet minuta sredinom drugog poluvremena stiže do 4:1 protiv Spartaka i definitivno izbacuje Subotičane iz borbe za mesto u plej-ofu.

Petnaestak minuta pre kraja Čukarički stiže do trećeg gola, Lagator završava posla za Brđane u borbi za osmu poziciju, ali zavise od rezultata na Čairu.

Javor je odoleo u Nišu i ostavio tim Nenada Lalatovića u zoni borbe za opstanak.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

95 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve