Nova vest
Fudbal

Sreda, 29.03.2017.

10:00

Da, tehnologija će spasiti fudbal!

Ljudski rod nikada neće doći do stadijuma kada će prihvatati nepravde i preko njih prelaziti, pa makar one bile i u svetu sporta.

Izvor: ĐN

Autor: ĐN

Da, tehnologija će spasiti fudbal!
Photo by Dan Mullan/Getty Images

Ne postoji čovek na svetu koji se neće pobuniti kada mu se svira nepostojeći faul, poništi regularan gol ili učini bilo šta štetno tokom igre.

Živeo on na Balkanu, gde se za svaku grešku kače teorije zavere ili, na primer, u Engleskoj, u kojoj je svaki potez sudija pod lupom javnosti... Jednostavno – ne postoji.

Ili ih možda i ima, ali to su oni koje sigurno ne biste birali za ekipu na terminima.

Na nešto ozbiljnijem nivou jasno je da mnogo toga ne štima – iz nedelje u nedelju smo svedoci kardinalnih grešaka koje ne utiču samo na rezultate utakmica već i na čitave tokove liga i takmičenja. FIFA i UEFA, dve krovne organizacije u svetskom fudbalu, intenzivno rade na pronalasku rešenja i nikako ne uspevaju da ga pronađu.

Korak u dobrom smeru napravljen je takozvanom "gol tehnologijom", koja pokazuje da li je lopta prešla liniju između stativa, ali je bilo nekoliko promašaja. Na primer, "eksperiment" sa dvojicom sudija iza golova počeo je 2009. u Ligi Evrope i osam godina kasnije kvalitet suđenja nije ni blizu očekivanog. Setimo se samo situacije sa 153. 'večitog derbija' kada je postignut pogodak pošto je lopta izašla u gol-aut.

A rešenje se sve vreme nalazi ispred nosa i vrlo je jednostavno – video tehnologija.

Kompletan tekst našeg Nikole Đukića pročitajte u rubrici TEME.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

0 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve