Nova vest
Fudbal

Sreda, 15.03.2017.

20:30

LŠ: Monako izbacio Mančester Siti!

Monako je nastavio sa sjajnom formom podvigom u Ligi šampiona, eliminisavši Mančester Siti u osmini finala –3:1 (2:0)!

Izvor:

Autor:

LŠ: Monako izbacio Mančester Siti!
Getty Images

'Kneževi' su i pre tri nedelje odigrali sjajno na Ostrvu, ali su na kraju ipak poraženi 5:3, međutim – još boljom igrom na stadionu Luj II su u potpunosti zasluženo prošli među osam najboljih timova Evrope.

U drugom meču dana, a poslednjem ove faze, Atletiko Madrid je bez većih problema sačuvao prednost od 4:2 iz prvog meča protiv Bajera iz Leverkuzena, pošto na Visente Kalderonu nije bilo pogodaka.

Monako i Atletiko kompletirali su spisak učesnika četvrtine finala elitnog takmičenja, gde su se ranije plasirali Real Madrid, Juventus, Lester Siti, Bajern Minhen, Borusija Dortmund i Barselona.

Žreb za četvrtinu finala elitnog takmičenja na programu je u petak u Nionu.

Monako je kao i na Etihadu krenuo furiozno od starta i potpuno razbio goste u prvih 45 minuta. Statistika je pokazivala da Siti ima više loptu u nogama, ali su 'Kneževi' bili ti koji su konstantno pretili.

Vili Kabaljero uspeo je da zaustavi prvi šut Kilijana Mbapea, ali je fenomenalni osamnaestogodišnjak već u sedmom minutu doveo svoj tim u vođstvo. Posle akcije po levom boku, Benjamin Mendi poslao je loptu po zemlji na prvu stativu, a 'novi Anri' je s peterca skrenuo u mrežu.

Nastavio je tim Leonarda Žardima s napadima i posle vodećeg pogotka, što mu se još jednom isplatilo u 29. minutu, ponovo posle akcije po levom boku. Ovoga puta, Đibril Sidibe odložio je loptu do Mendija, koji ponovo šalje idealan centaršut po zemlji u kazneni, Aleksandar Kolarov kasni, a Fabinjo divno otvara stopalo i još jednom vara Kabaljera.

Ekipa Đozepa Gvardiole, koji prvi put u karijeri nije uspeo da odvede svoj tim barem do polufinala elitnog takmičenja, probudila se tek na startu nastavka, preuzela je kontrolu i u 71. minutu napokon uspela da stigne do veoma važnog gola.

Rahim Sterling je lepo prošao nekoliko igrača i uputio udarac, Danijel Subašić je ponovo odbranio, kao i prilikom šuta Serhija Aguera nekoliko trenutaka ranije, ali se lopta odbila pravo do Liroja Sanea koji je rutinski šalje u praznu mrežu. Ipak, to je probudilo Monako koji već iz prvog sledećeg napada stiže do, ispostaviće, gola vrednog mesta među osam najboljih timova Evrope.

Kevin De Brejne je u 77. minutu faulirao Fabinja, Lemar poslao loptu na visinu penala, Kolarov bio kratak u skoku, a Timu Bakajoko je glavom smestio u dalji ugao za konačni trijumf zahvaljujući većem broju datih golova u gostima (6:6).

Luj II: Žardim razbio Gvardiolu!

'Kneževi' su od starta krenuli agresivno i napadački, da bi goste već u šestom minutu morao da spasava Vili Kabaljero, posle šuta Kilijana Mbapea.

Međutim, baš posle tog udarca iz ugla u sedmom minutu, golman 'Građana' nije mogao ništa. Posle akcije po levom boku, Benjamin Mendi je poslao loptu po zemlji na prvu stativu, a 'novi Anri' je skrenuo u mrežu za veliko slavlje domaćina – 1:0.

Monako je nastavio s napadima i posle vođstva, Mbape je još jednom zatresao mrežu Sitija u 16. minutu, ali je pogodak poništen zbog ofsajda, deluje neopravdano.

Beskompromisan pristup ekipe Leonarda Žardima u potpunosti se isplatio u 29. minutu, ponovo posle akcije po levom boku. Ovoga puta, Đibril Sidibe odložio je loptu do Mendija, koji ponovo šalje idealan centaršut po zemlju u kazneni, Aleksandar Kolarov kasni, a Fabinjo divno otvara stopalo i još jednom vara Kabaljera 2:0.

Tim Đozepa Gvardiole nije uspeo da se oporavi od šoka do odlaska na odmor, dok domaćin nije menjao pristup koji mu je doneo rezutlat za prolaz – nastavio je da igra izuzetno visok presing, ne dozvoljavajući rivalu da poveže više od dva pâsa.

Siti je od starta nastavka nekako uspeo da uspostavi kontrolu i da preuzme posed lopte, međutim – u petnaest minuta fudbala, osim polu-prilike za Davida Silvu, nije ni na jedan način uposlio Danijela Subašića.

Englezi su, kako je vreme prolazilo, bivali sve ofanzivniji i opasniji, a najbolju priliku da smanji zaostatak 'Građana' propušta Serhio Kun Aguero u 64. minutu, samo dva minuta pošto je loše šutirao posle prodora Liroja Sanea. Kevin de Brejne izabacio je savršenim pasom Argentinca samog ispred Subašića, ali hrvatski golman izlazi na vreme i brani šut.

Nisu 'Kneževi' mogli da dođu do daha, Siti je nastavio da pritiska i u 71. minutu došao da veoma vrednog gola. Rahim Sterling je lepo prošao nekoliko igrača i uputio udarac, Subašić je ponovo odbranio, ali se lopta odbila pravo do Liroja Sanea koji je rutinski šalje u praznu mrežu – 2:1.

Tek tada je domaćin počeo da igra kao u prvih 45 minuta, da bi već iz prve prilike ponovo došao do rezultata koji ga vodi dalje. De Brejne je faulirao Fabinja, Lemar poslao loptu na visinu penala, Kolarov bio kratak u skoku, a Timu Bakajoko je glavom smestio u dalji ugao – 3:1.

Iako se očekivao silovit pritisak tima iz Mančestera, Monako nije dozvolio da gosti ponovo dođu u situaciju da ugroze Subašića. Povratili su taktičku dominaciju iz prvog dela susreta i gotovo rutinski priveli meč kraju za ogromno slavlje.

Visente Kalderon: Oblak briljirao, Atletiko bez problema

Prvu veliku priliku videli smo ispred gola Atletika, Bajer je krenuo ofanzivno i već u četvrtom minutu mogao je do gola, ali je šut Kevina Folanda iz dobre pozicije završio pored stative.

'Jorgandžije' su se oslbodile pritiska gostiju i počele da kontrolišu ritam meča. PRva opasna situacija pred golom Bernarda Lena viđena je u 15. minutu, ali je udarac Hoakina Koree izblokiran.

Za razliku od susreta na Azurnoj obali, u Madridu nije bilo previše uzbuđenja, barem ne do poslednjih desetak minuta igre u prvom poluvremenu. Najpre je udarac Havijera Ernandesa Ćićarita sa ivice kaznenog bio neprecizan, da bi najbolju šansu za domaćina propustio Korea, odnosno Leno mu je lepom paradom zaustavio šut sa desetak metara u situaciji jedan na jedan.

Sam finiš prvih 45 minuta obeležio je golman 'Aspirindžija', pošto je novom sjajnom paradom, ovoga puta posle šuta Kokea, održao kakvu-takvu nadu svom timu.

Nastavak meča na Kalderonu nije nam doneo ništa novo, timovi su se smenjivali u napadima, ali još uvek, ni posle časa igre, nije bilo pogodaka. Prvi je zapretio Atletiko preko Korea, ali lopta još jednom odlazi pored stative.

Poput Sitija, ni Bajer nije imao šta da čeka, ipak – gosti nikako nisu mogli do gola, za šta najveće zasluge ima neverovatni Jan Oblak. Slovenac je u 67. minutu zaustavio čak tri stopostotne šanse napadača Bajera, dok je lopta posle četvrtog šuta otišla tik uz stativu u gol-aut.

Iako je do kraja susreta ostalo manje od 20 minuta, a njima su za prolaz bila potrebna tri pogotka, Nemci nisu odustajali od ofanzive – pretili su i pokušavali sa svih strana, ali ništa nije bilo dovoljno da se savlada fenomenalni Oblak, koji je nastavio da oduševljava domaće navijače paradama.

Ređali su se ataci 'Aspirindžija' sve do poslednjeg zvižduka sudije, ali se mreža Atletiko Madrida i pored ogromnih napora, i velikog broja pokušaja nije zatresla, pa gosti nisu mogli da se raduju barem i pirovoj pobedi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

168 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve
Fudbal

Rakitiću lepo u Rijadu

Fudbaler Al Šababa Ivan Rakitić rekao je da će, ako bude sve u redu, produžiti ugovor sa saudijskim klubom jer je zadovoljan ulogom u klubu i životom u Rijadu.

B92.sport

18:05

6 h

U fokusu

Vidi sve