Nova vest
Fudbal

Utorak, 07.03.2017.

20:31

Real živi od Serhija Ramosa, Bajern brojao do 10

Fudbaleri Real Madrida i minhenskog Bajerna plasirali su se u četvrfinale posle prvih revanša u Ligi šampiona.

Izvor: ĐN

Autor: ĐN

Real živi od Serhija Ramosa, Bajern brojao do 10
Photo by Francesco Pecoraro/Getty Images

Real je odigrao veoma loše na San Paolu, ugrozio prolaz posle trijumfa sa 3:1 u Madridu, ali je zahvaljujući golovima Serhija Ramosa u razmaku od pet minuta preokrenuo i slavio 3:1.

Revanš u Londonu između Arsenala i Bajerna bila je formalnost nakon 5:1 u prvom susretu, ali nije bilo nezanimljivo – ‘Tobdžije’ su povele preko Volkota, da bi Bavarci preokrenuli sa igračem više i potpuno pregazili rivala (5:1).

Podno Vezuva su svi mislili da možemo videti preokret, a to je postalo mnogo realnije nakon sjajnih prvih 45 minuta u kojima su nadigrali slavni Real. Nekoliko opasnih šansi imali su Napolitanci, a jedini gol postigao je Dris Mertens u 24. minutu.

Insinje je dodao do Hamšika, ovaj neometan prosledio do Drisa Mertensa, a najbolji igrač ekipe rutinski pogodio suprotnu mrežu sa leve strane.

Moglo je da bude mnogo drugačije da je strelac jedinog gola u finišu poluvremena pogodio gol umesto stative, a surova kazna stigla je početkom nastavka. Serhio Ramos je u 52. i 57. minutu postigao dva identična gola – bio je najviši u skoku posle kornera Krosa i potvrdio da je najvažniji igrač u timu.

Tada je ritam utakmice potpuno presečen, domaći nisu nikako uspevali da se oporave, napad im je otupeo, a Madriđani rutinski priveli kraju. Konačnih 3:1 postigao je Alvaro Morata iz odbitka u prvom minutu nadoknade vremena.

Na ‘Alijanc areni’ rezultat je bio 5:1 i svi su očekivali rutinsku pobedu Bajerna, a igrači Karla Ančelotija potrudili su se da taj učinak ponove.

Gubili su na poluvremenu sjajnim pogotkom Volkota, koji je nanizao nekoliko protivničkih igrača i zakucao loptu pod prečku golmana Nojera. Olivije Žiru je imao odličnu priliku na početku drugog poluvremena, pre nego što se dogodio odlučujući momenat na utakmici.

Loran Košelni je oborio Roberta Levandovskog u kaznenom prostoru, Poljak je bio siguran sa bele tačke, a Francus prvo dobio žuti karton, a onda i direktan crveni zbog žustrog protesta.

Logično, to su Bavarci iskoristili i do vrha napunili mrežu Ospine – redom su pogađali Arjen Roben, Daglas Kosta i Arturo Vidal dvaput za konačnih 10:2 u 180 minuta fudbala.

U sredu se igraju još dva četvrtfinalna meča: Barselona – Pari Sen Žermen (0:4) i Borusija Dortmund – Benfika (0:1).

Sledeće nedelje biće odigrane preostale utakmice osmine finala: Juventus – Porto (2:0), Atletiko Madrid – Bajer Leverkuzen (4:2), Lester siti – Sevilja (1:2) i Monako – Mančester siti (3:5).

San Paolo: Ramos ponovo heroj Reala

Pod pritiskom rezultata iz prvog susreta, Napoli je ord prvog minuta krenuo ofanzivno i već nakon 30-ak sekundi je Lorenco Insinje šutirao, ali je njegov udarac izblokiran. Isti igrač je bio u centru pažnje u sledećem napadu, kada nije uspeo da stigne do lopte pre golmana Kejlora Navasa.

Napolitanci, nošeni podrškom sjajnih navijača, nisu davali rivalu da “diše” na počeku – opasan centaršut uputio je Gulam sa levog boka, potom je sa suprotne strane pokušao Hamšik, a Navas morao da boksuje.

Prva dobra akcija ‘Kraljevskog kluba’ propala je zbog ofsajda Benzeme i Ronalda, dok je Insinje opet naterao Navasa da reaguje. Šutirao je sa više od 30 metara, lopta je išla pored gola, ali je Kostarikanac regaovao i vrhovima prstiju izbacio u korner.

U 15. minutu gostujući igrači pripretili su preko Krosa – Kulibali je izgubio loptu, Modrić je dodao do Bejla, ovaj centirao na ivicu kaznenog prostora odakle je Nemac šutirao pravo u Pepea Rejnu.

Igralo se veoma brzo i sa mnogo grešaka, ali one nisu korišćene. Nekoliko minuta kasnije u dobroj poziciji se našao Marek Hamšik i šutirao veoma slabo.

Bejl je u dobroj poziciji bio sebičan, pa je Rejna lako uhvatio njegov šut po sredini gola, a u 24. minutu se desilo ono što su čekali podno Vezuva. Ponovo je kombinovala ubojita napadačka trojka, posle dubinskog dodavanja Kulibalija iz odbrane. Insinje je dodao do Hamšika, ovaj neometan prosledio do Drisa Mertensa, a najbolji igrač ekipe rutinski pogodio suprotnu mrežu sa leve strane – 1:0.

Nekoliko minuta kasnije mogao je italijanski klub da duplira prednost, ali je odbrana nekako izblokirala Insinjea u poslednjem trenutku.

Međutim, Kristijano Ronaldo je vrlo lako mogao da izjednači samo pet minuta kasnije. Benzema ga je odlično proigrao, Portugalac pobegao Kulibaliju i zaobišao Rejnu. Njih dvojica su se sudarili, dok je napadaču Reala ostalo da pošalje loptu sa desnog boka u praznu mrežu, ali je pogodio bližu stativu.

Kao i tokom čitavog prvog poluvremena ritam je bio visok, ali je posle gola usledio period od nekih desetak minuta bez velike prilike. Momci u plavim dresovima su napadali, malo je falilo da Kulibali bude u prilici posle kornera, ali se to desilo Mertensu u 38. minutu.

Posle duela Hamšika i Krosa ispred kaznenog prostora, lopta se odbila iza leđa odbrane, pravo do Belgijanca. On nije čekao, iz prve je gađao suprotni ugao, ali je stative spasla Madriđane.

Izabranici Zinedina Zidana nisu mogli da se povežu, konstantno su se branili, ali su uspeli da izdrže i na poluvreme odu sa manjkom od jednog gola.

Nastavak igre počeo je onako kako niko na San Paolu nije želeo – golom Reala. Iako nisu spojili krštenu akciju 50 minuta, jedna izgubljena lopta na sredini terena dovela je do centaršuta i kornera. Iz ugla je ubacio Toni Kros na peterac gde ko drugi do Serhio Ramos nadskače rivale i pogađa gol za 1:1.

Najbolji fudbaler ‘Kraljevskog kluba’ ponovo je pokazao da se klub oslanja isključivo na njega kada je važno, pa je novim udarcem glavom potpuno preokrenuo. Drugi put u kratkom vremenskom periodu Kros je izveo korner i španski štoper je uz odbitak od Mertensa obezbedio prolaz Realu – 2:1.

Neverovatan razvoj događaja uticao je na italijanski tim koji nije mogao da se sastavi od šoka, pa se ušlo u nešto mirniji ritam. Nikako Napolitanci nisu uspevali da kreiraju opasnu akciju, dok je sa druge strane pretežno pokušavao da se u strelce upiše Ronaldo.

Na sledeću priliku čekalo se do 83. minuta i u njoj se našao Dani Karvahal. Nanizao je nekoliko igrača, ali mu je falilo pola koraka da akciju kruniše pogotkom.

Konačan rezultat postavljen je u prvom minutu nadoknade vremena, a četvrti put protiv ovog protivnika mrežu je zatresao Morata. Španski napadač, koji je mučio odbranu rivala dok je bio u Juventusu, natrčao je na odbitak posle šuta Portugalca i zaokružio preokret – 3:1.

Emirejts: Bajern uništio 'Tobdžije'

Utakmica u Londonu počela je u nešto sporijem ritmu, ali su gosti vrlo rano preuzeli inicijativu. Robert Levandovski je upao u ofsajd zamku, da bi prvi pokušaj uputio Roben i to na “svoj” način – ušao je sa desnog boka unutra, ali je blokiran.

Ubrzo je uzvratio i Arsenal, i malo je falilo da se Tio Volkot nađe u velikoj prilici. Ipak, do lopte je pre njega stigao Manuel Nojer i otklonio opasnost.

Nisu ‘Tobdžije’ želele da se predaju bez ikakve borbe, pa je malo falilo da u 13. minutu zakomplikuju život gostima. Olivije Žiru, koji je bio najavljen kao rezerva, ali je počeo umesto povređenog Danija Velbeka, zahvatio je loptu glavom i poslao je zamalo pored desne stative.

Ono što nisu uspeli tada, učinili su u 20. minutu – posle duge akcije po desnom boku, Volkot je poveo loptu i uz malo sreće prošao kroz nekoliko protivničkih igrača. Odlučio se za udarac iskosa sa desne strane i zakucao loptu kroz golmana Nojera za 1:0.

Strelac jedinog gola na meču bio je najzapaženiji u redovima engleskog kluba, gotovo svi napadi su išli preko njega i u 33. minutu je oboren u kaznenom prostoru. Oborio ga je Ćabi Alonso, kontakta je bilo, ali je sudija Sidiropulos pokazao na korner.

Samo 60 sekundi kasnije isti igrač je bio u centru pažnje – gotovo na identičan način kao kod pogotka je pobegao čuvarima, želeo da uputi isti udarac, samo mu je ovoga puta lopta prešla preko noge i završila u spoljnom delu mrežu.

To je mogao da kazni Robert Levandovski, pošto je u 39. minutu loše uhvatio volej na dodavanje Robena, pa je lopta odskakutala pored leve stative. Do kraja poluvremena Ospina je zaustavio šut Holanđanina i na odmor se otišlo rezultatom 1:0.

Dvomeč Arsenala i Bajerna mogao je poprilično da se zakomplikuje već u trećem minutu nastavka, pošto je Žiru propustio stopostotnu priliku. Bio je najviši u skoku, ali je iz neposredne blizine zamalo prebacio prečku.

Minut kasnije lopta se našla u mreži Ospine – Alkantara je pronašao Milera, ovaj savladao Kolumbijca, ali je bio u ofsajdu.

Bilo je jasno da su igrači Arsena Vengera počeli da se umaraju, što je bavarska mašina koristila u svakom napadu. Ipak, uvodni deo drugog poluvremena obeležio je penal nad Robertom Levandovskim, posle kojeg je isključen Loran Košelni.

Francuz je s leđa oborio poljskog napadača i dobio žuti karton, da bi bi direktno isključenje zaradio zbog burnih prigovora. Levandovski je sigurno izveo najstrožu kaznu i zapečatio sudbinu ‘Tobdžija’ – 1:1.

Nisu mogli domaćini da izdrže sa igračem manje, prilike gostiju su se ređale kao na traci, a neizbežno se dogodilo u 68. minutu. Prvo je Ospina sačuvao mrežu nakon šuta Levandolskog, da bi posle gužve Roben doneo preokret.

Niz grešaka doveo je do toga da Sančes izgubi loptu ispred svog šesnaesterca, brzonogi krilni napadač je uzeo i rutinski je prosledio u donji levi ugao – 2:1.

Tada je krenuo potpuni raspad Arsenala, a igrači u crvenim dresovima nisu ni pokušavali da igraju odbranu. Jalovo su napadali, a posle jednog takvog usledila je kontra koju je poveo Rafinja. Oboren je na svojoj polovini, ali se lopta odbila do rezerviste Daglasa Koste koji je nastavio.

Imao je Brazilac slobodne Levandovskog i Robena u kontri 3 na 1, odlučio se da sam završi akciju i pogodio donji levi ugao (3:1).

Samo 120 sekundi kasnije na semaforu je upisan i četvrti pogodak Bavarcima – grešku defanzivaca kaznio je Arturo Vidal, a isti igrač je u 85. postavio konačan rezultat.

Sančeš je provukao pas do Koste koji je izbegao ofsajd poziciju, ovaj nesebično vratio do Čileanca koji je prosledio u nebranjeni deo mreže za ogromnih 5:1, odnosno 10:2 u ukupnom zbiru.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

163 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve