Nova vest
Fudbal

Četvrtak, 02.03.2017.

10:19

Partizan će igrati u Evropi

UEFA je oprostila Partizanu!

Izvor: S.R.

Autor: S.R.

Partizan će igrati u Evropi
Foto: Starsport

Crno-beli su uspeli da sklope sporazum sa Evropskom fudbalskom federacijom o suspendovanju jednogodišnje zabrane igranja na međunarodnoj sceni, nezvanično saznaje B92.

Potpisani dokument bi u toku dana trebalo da stigne u Humsku, a potom da bude prosleđen Sudu za sportsku arbitražu u Lozani, kojem se Partizan žalio nakon izricanja kazne.

U ovakvim slučajevima sud najčešće prihvata dogovor strana u sporu, dogovor se verifikuje i predmet stavlja ad akta. To znači da više neće biti prepreka da crno-beli naredne sezone igraju u Evropi.

U zamenu za kaznu Partizan će dobiti pojačani monitoring iz UEFA, s tim što ako ponovo bude imao „rupa u finansijama“ posledice bi mogle da budu katastrofalnije nego što je to sada bio slučaj.

Partizan je kaznu inače dobio zato što je imao oko 2,5 miliona evra neplaćenih dugova zaključno sa septembrom 2016. godine. Najveći deo tog novca je na ime poreza i doprinosa, koji su crno-beli obavezni da plate državnim organima u Srbiji.

Kazna je bila neuobičajeno oštra, ali je UEFA odlučila da je neophodna jer je Partizan nekoliko puta kršio pravila o neplaćenim dugovima u poslednjih pet godina.

Partizan je u "sličnoj situaciji" bio i 2013. godine kada je klub suspendovan na godinu dana iz takmičenja UEFA, pa evrpska kuća fudbala smatra da je žešća kazna jedina odgovarajuća da ispravno utiče na ponašanje kluba u budućnosti.

Iako je u januaru ove godine prvobitno objavljeno da je suspenzija u trajanju od tri godine, za B92.net su UEFA razjasnili da je reč o zabrani igranja tokom jedne sezone, prvoj od naredne tri u kojoj klub izbori učešće u nekom od evropskih takmičenja.

Iz Partizana su januaru za B92 poručili da nije u pitanju suspenzija, već da klub "do kraja meseca mora da uplati 360.000 evra".

Nije bilo poznato kome taj novac treba da se uplati, verovatno se misli na druge klubove, niti kako je moguće da UEFA na svom sajtu objavi konačnu odluku sudskog veća tela za finansijsku kontrolu, ako postoji bilo kakvo rešenje za beogradski klub.

U objavljenoj dokumentaciji se nigde ne spominje takav iznos, ali se navodi da je ukupno dugovanje 30. septembra bilo 2.468.000 evra, od čega dugovanja prema drugim klubovima iznose 454.000 evra, dugovanja zaposlenima 88.000 evra, a zaostali porezi i doprinosi 1.926.000 evra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

125 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve