Nova vest
Fudbal

Utorak, 28.02.2017.

15:45

Kinezi potrošili 388 miliona evra tokom zime

Kineski fudbalski klubovi potrošili su u zimskom prelaznom roku rekordnih 388 miliona evra, uprkos restrikcijama "iracionalnih" transfera.

Izvor: B92

Autor:B92

Kinezi potrošili 388 miliona evra tokom zime
Getty images

Prelazni rok u Kini završen je danas, a ovaj rekord premašio je onaj postavljen prošle godine, kada je u istom periodu potrošeno 345 miliona evra. Ovo je druga uzastopna godina da kineska Super liga u zimskom prelznom roku troši više od engleske Premijer lige, koja je ove godine potrošila 259 miliona evra.

Brazilski vezni fudbaler Oskar prešao je u decembru iz Čelsija u Šangaj SIPG za 60 miliona evra, što je azijski rekord. Ne zna se koliko će zaradjivati, ali se nagadja da će to biti 24 miliona godišnje, što znači da je drugi najplaćeniji igrač sveta.

Odmah iza njega je nekadašnji napadač Mančester junajteda, Juventusa, Mančester sitija i Boke juniors Karlos Teves, koji je potpisao za Šangaj Šenhua.

Mnoge druge zvezde su otišle u Kinu, medju kojima su Aksel Vicel, Alešandre Pato, Džon Obi Mikel ili Rikardo Karvaljo.

Dolazak Oskara i Tevesa usledio je pre nego što su vlasti najavile propise kojima se ograničavaju "iracionalni" troškovi. Plate igrača biće sada "razumno ograničene", a klubovi Super lige moći će na terenu da imaju najviše trojicu stranih igrača, što je za jedan manje nego do sada.

Predsednik Tijandjin Ćuandjijana govorio je ranije da će sigurno dovesti Dijega Kostu iz Čelsija, Edinsona Kavanija iz Pari Sen Žermena i Radamela Falkaa iz Monaka, ali je odustao od tih planova posle uvodjenja ograničenja.

Lokalni stručnjaci procenjuju da su skupi transferi posledica toga što predsednici klubova žele da se dodvore predsedniku Kine, Si Djinpingu, koji je veliki ljubitelj fudbala. Kina pokušava da izraste u fudbalsku silu. Vlasti sada žele da ograniče tu potrošnju i usmere novac klubova u razvoj mladih domaćih igrača.

Reprezentacija Kine trenutno je 86. na svetskoj rang-listi.

Prema izveštaju FIFA, Kina je 2016. postala peti najveći potrošač u medjunarodnim transferima, na koje je potrošila 426 miliona evra. U godini pre toga bila je tek 20. Najveći potrošač i dalje je engleska Premijer liga, koja je potrošila 1,3 milijarde evra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

1 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve
Evrokupovi

UEFA kaznila Barselonu

Evropska fudbalska unija (UEFA) kaznila je Barselonu zbog rasističkih ispada njenih navijača u Parizu tokom meča četvrtfinala Lige šampiona protiv PSŽ-a, objavila je Uefa na svom sajtu.

Beta

23:37

11 h

U fokusu

Vidi sve